Klimaat Malta

St. Julian, Malta
St. Julian, Malta

Malta is een goede bestemming voor een zonvakantie. Het warme en zonnige weer in de lange zomers is ideaal om te ontspannen en bruin te worden. De winters zijn mild, maar de sterke wind en hogere kans op neerslag zorgen ervoor dat Malta niet echt een winterzonbestemming kan worden genoemd. Malta is een eiland waar enorm veel te zien en te doen is. 

Heb je weinig kennis van Malta? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Klimaat en temperaturen

Het mediterraan klimaat van Malta wordt gekenmerkt door milde winters en lange droge zomers. Hierdoor is Malta een goede bestemming voor een zonvakantie. In de zomer staat er geen wind en lopen de temperaturen hoog op. De gemiddelde temperatuur in de zomer is 30℃. Ook 's avonds blijft het vaak rond deze temperaturen schommelen en koelt het pas diep in de nacht een paar graden af. De luchtvochtigheid neemt in deze periode sterk toe. Pas in de wintermaanden komen de temperaturen rond de 16℃ te liggen. Dit komt onder andere doordat er een sterke wind staat in dit deel van het jaar en doordat het aantal zonuren afneemt. Daarom is Malta ook niet echt een winterzonbestemming te noemen. 

Strand op Malta
Strand op Malta

Seizoenen

Malta kent eigenlijk vier seizoenen waarbij het najaar en voorjaar zeer korte overgangsperiodes zijn tussen de winter en zomer. De lekkere zomer begint op Malta in juni. De temperaturen lopen snel op tot rond de 30℃ en blijven in de maanden erna redelijk constant. Enkel als de warme wind opsteekt kunnen de temperaturen nog verder oplopen. De zomer eindigt pas in oktober. Zelfs in deze maand kun je vaak nog lekker van de zon genieten, maar halverwege de maand begint de overgangsperiode naar de winter. De overgang van de zomer naar de winter gaat zeer snel en is daarom niet echt een seizoen te noemen. In november is het namelijk al winter en is de kans op neerslag een stuk hoger. De temperaturen dalen tot een gemiddelde van 19℃ in de eerste maand van de winter en de rest van de winter blijft het rond de 16℃. In april lopen de temperaturen weer wat op naar ongeveer 20℃ en neemt het aantal zonuren weer toe. De overgang naar de zomer duurt iets langer, omdat de zeetemperaturen niet zo snel meestijgen. Halverwege mei begint het warme weer, hoewel de zomer pas echt begint in juni. 

Sirocco

De Sirocco is een warme woestijnwind die met name in de zomermaanden kan opsteken op Malta. De woestijnwind komt vanuit de Sahara, waardoor er soms woestijnzand of stof meegewaaid kan komen vanuit Afrika. De warme wind heeft een belangrijke invloed op de temperaturen op Malta. Hoewel de temperaturen tijdens het grootste gedeelte van de zomer rond de 30℃ blijven, zorgt de Sirocco ervoor dat er flinke uitschieters in de temperaturen te vinden zijn. Verder zorgt de woestijnwind er ook voor dat de temperatuurverschillen tussen dag en nacht minimaal zijn.

Teken van de Sirocco wind
Teken van de Sirocco wind

Neerslag

De regel op Malta wat betreft neerslag is dat de kans op neerslag afneemt als te temperaturen toenemen. In de zomer is de kans op regen nihil, terwijl er regelmatig regenbuien kunnen zijn in de winter. De enige buien in de zomer zijn verdwaalde onweersbuien die niet lang aanhouden. Het aantal zonuren is ook heel hoog op Malta, doordat er ook geen bewolking is in de zomermaanden. In juli en augustus kun je maar liefst 12 uur per dag van de zon genieten, tegenover 6 uur in de winter. 
 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen