Zien en doen op Malta

Typisch Maltese vissersbootjes
Typisch Maltese vissersbootjes

Malta, een fascinerende mix van ridders, Arabische invloeden, heerlijk Italiaans eten, een vleugje Brits en een schat aan cultuur. Het grote aanbod aan cultuur maakt Malta geschikt voor een fantastische stedentrip, strandvakantie of fly-drive. Maar wat moet je er nou echt gezien of gedaan hebben? Onze reisexpert Sandra bracht een bezoek aan het eiland en wij vertellen je daarom graag wat je zeker niet over mag slaan!

Heb je weinig kennis van Malta? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Mdina – the Silent City 

Deze prachtige stad met een Arabische naam ligt op de top van een berg. Hierdoor had het jarenlang een strategische ligging voor de verschillende bewoners die de stad in handen had. Als je door de stad loopt zal je zien dat het ene gebouw nog mooier is dan de ander. Voornamelijk de mix van barokke en middeleeuwse bouwstijl is bijzonder om te zien, dit ontstond na een aardbeving waarbij de helft werd herbouwd.

De straten van Mdina
De straten van Mdina

Na de indrukwekkende brug met entreepoort dwaal je door de nauwe straatjes en steegjes langs palazzo’s, die veelal privébezit zijn, met hun unieke gekleurde balkons. Het is net een groot openluchtmuseum met een schat aan mooie panden. Op het plein vind je de prachtige St. Pauls Cathedral. Sommige bouwwerken in Mdina gaan zelfs terug naar 1300. Mdina is nu een rustige stad met nog maar 400 inwoners, waardoor het de bijnaam 'silent city' kreeg. Door het witte en zachtgekleurde gesteente geeft de avondzon een gele gloed op de gebouwen, dus bezoek Mdina vooral ook eens in de avond! In de uren daarna wordt de stad romantisch verlicht. Mdina moet je dus zeker zien als je op Malta bent.

Valletta 

Valletta is een stad die je ook zeker gezien moet hebben. Deze stad bestaande uit verschillende delen is al een citytrip op zich waard! Begin je dag met een boottocht vanuit de haven met zicht op de vele handelspandjes met unieke balkons. De beroemde balkons van Malta zijn een bezienswaardigheid op zich. Je ziet ze werkelijk overal, van bijna antiek afgebladderd hout, tot aan de prachtigste kleuren en bewerkingen waarmee de Maltesers konden laten zien hoe rijk ze waren. De balkons en de vele lijnen met wapperend wasgoed over de trappen en steegjes zijn typerend voor Malta. Neem ook zeker even de moderne lift die het lagergelegen deel van de stad verbindt met de Upper Barakka Gardens, die 60 meter hoger liggen.

De huizen in Valletta
De huizen in Valletta

Vanaf de tuinen heb je vanaf een platform een waanzinnig mooi panoramisch uitzicht over 'the three cities', de zee, de kanonnen en de Grand Harbour. Zo krijg je echt een goede indruk van hoeveel verschillende delen Valletta heeft en hoe de stad in vroegere tijden een fort was met een uitstekende bescherming. Iedere dag worden om 12.00 uur kanonnen salutschoten afgevuurd.Vanaf de Upper Barakka Gardens wandel je verder door de straten van de stad. Nergens zie je zoveel fotogenieke panden, gekleurde houten balkons en prachtige trappen en steegjes als in deze hoofdstad. Hou wel rekening met hoogteverschillen en trappen in de stad maar juist deze hoogtes geven de mooiste doorkijkjes en uitzichten. 
Mooie uitzichten op the three cities
Mooie uitzichten op the three cities

Op het grote plein moet je echt een kijkje nemen in Caffe Cordina: een koffiebar uit 1837 met kroonluchters en wereldberoemde koffie en lekkernijen. Een goed moment voor een pauze op het grote terras van Cordina. Vlak daarnaast ligt St. Johns Co-Cathedral, een prachtige kathedraal die van binnen echt indrukwekkend is. De hoeveelheid bewerkingen op de wanden, plafonds en bogen is echt overweldigend en typisch barok. Je weet niet waar je moet kijken, van vloeren tot plafonds is bijna iedere centimeter iets te zien. Het bouwwerk komt uit 1572, gebouwd door de ridders van Malta. De negen kapellen vertellen allemaal hun eigen verhaal. In een van de ruimtes hangt het grote schilderij van Caravaggio, over de onthoofding van Johannes de Doper met een prachtige lichtval vanuit de lichtkoepel erboven. Caravaggio woonde op Malta, waar hij onderdeel was van de ridderorde.
St. Johns Co-Cathedral
St. Johns Co-Cathedral

Wat je ook zeker moet moet doen is per bootje oversteken naar 'the three cities' richting Vittoriosa (Birgu). Birgu is weer zo’n prachtig stukje stad met marmeren trappen, een kerk en een karakteristiek dorpsplein.

Boottocht naar de Blauwe grotten (Blue Grotto) 

Toch liever wat doen dan zien? Bezoek de Blue Grotto! De blauwe grot ligt in het zuiden van Malta, bij het plaatsje Wied-iz-Zurrieq, waar je vanuit het kleine haventje per typisch Maltees bootje door vissers naar de grotten wordt gebracht. Het eerste stukje vaar je langs de enorme rotswanden en kliffen, waarna het bootje de grotten en inhammen invaart en je de prachtigste kleuren blauw ziet in het water. Het diepste punt van de grot is maar liefst 26 meter diep is. Het mooiste effect van weerkaatsing zie je tussen 9.00 en 13.00 uur. Een boottochtje naar de Blue Grotto en terug duurt ongeveer een half uur. Na afloop kan je een drankje drinken in een van de restaurantjes in het haventje. Het haventje, de bootjes en de rotsen zijn een leuk fotogeniek uitstapje. 

De rotsachtige kust van Malta
De rotsachtige kust van Malta


Marsaxlokk 

Een van de meeste schilderachtige plaatsjes op Malta is het vissersdorp Marsaxlokk. Het ligt in het zuidoosten van Malta rondom een baai vol met gekleurde vissersbootjes, zoals je op vele foto’s van Malta terugziet. Langs de haven loopt een wandelboulevard, waar restaurants hun verse vis aanprijzen op de menuborden. Hier kan je met een drankje kijken naar de vele vissers die de vangst binnenhalen. Tip: bestel een heerlijke verse 'Lampuki' , die wij kennen als Mahi-mahi, of een lekkere dorade. Het dorpsplein heeft een schilderachtig kerkje en havenpandjes. Dit in combinatie met de honderden kleuren van de bootjes in de haven maakt dit dorp tot een van de mooiste plekjes op Malta. Het heeft z’n karakter behouden en moet je eigenlijk gezien hebben bij een bezoek aan Malta. 

Het plein van Marsaxlokk
Het plein van Marsaxlokk


De vele gekleurde visserbootjes in Marsasloxx
De vele gekleurde visserbootjes in Marsasloxx
Tip: combineer Malta met het kleine zusje Gozo!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen