Culinair Malta

culinair malta
culinair malta

Een mediterrane mix. Zo kan de keuken op Malta het beste worden omschreven. Op het eiland zie je veel Italiaanse invloeden, maar het is ook goed te merken dat Malta een Engelse kolonie is geweest. Verder kom je er Spaanse, Noord-Afrikaanse, Griekse en Turkse invloeden tegen, wat ervoor zorgt dat je echt culinair kan genieten op Malta. 

Heb je weinig kennis van Malta? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Culturele mix

De Italiaanse keuken is goed vertegenwoordigd op het eiland. Op iedere hoek van de straat is het wel mogelijk om een Italiaanse pasta of pizza te eten. Maar ook de typisch Maltese keuken is natuurlijk overal te vinden. De Maltese keuken is ontstaan na de vele indringers op de Maltese eilanden. Dit heeft er echter wel voor gezorgd dat de keuken van Malta nu zeer gevarieerd is vol invloeden uit andere culturen. Alle lekkernijen zijn te proeven in het grote aantal specialiteitenrestaurants op het eiland, maar er zijn ook genoeg kleine restaurantjes die de lekkerste dingen serveren.

Traditionele Maltese visgerechten

Vis is een zeer belangrijk ingrediënt in de Maltese keuken. In alle havens zijn dan ook de leuke gekleurde Maltese vissersbootjes te zien. De visvangst rondom de wateren van Malta is zeer gevarieerd. De vismarkt van Marsaxlokk is dé plek waar je verse vis kunt halen. Hier kan je ook goed zien hoe gevarieerd het aanbod op het eiland is. De restaurants maken volop gebruik van de vele vissoorten om zo culinair mogelijke maaltijden te maken. Als voorgerecht is aljotta, een vissoep, erg populair. Per seizoen zijn er weer andere vissen te verkrijgen. Pijlinktvis en inktvis worden veel gebruikt in de gerechten om onder andere pastasauzen en stoofschotels te maken. Vroeg in het seizoen zie je op de markt en in de restaurants dat er veel gebruik wordt gemaakt van steenvis, zeebaars en witte brasem. Later in het seizoen komt de tonijn en de zwaardvis op de kaart te staan. Nog later is ook de goudmakreel van de partij. Met de Lampuka, een soort goudmakreel die veel in de wateren rondom Malta zwemt, wordt torta tal-lampuki gemaakt. Dit traditionele gerecht kan zowel gegrild, gebakken of uit de oven worden geserveerd. Alle visgerechten worden meestal geserveerd met kapunata, een soort ratatouille, en een rijke saus.

Vraag gratis een offerte aan

Seizoensgerechten

De hele keuken van Malta is gebaseerd op de seizoenen. Misschien wel een van de populairste gerechten op het eiland is konijn. In ieder restaurant wordt konijn wel geserveerd, gemaakt op verschillende manieren. Ook de op traditionele manier geproduceerde geitenkaas (gbej-niet) wordt in veel gerechten verwerkt. Veel worden ze ook gegeten op ronde crackertjes. Varkensvlees dat gevuld is met olijven en rundvlees wordt bragiolo genoemd, hobz biz-zejt is een rond brood dat gedoopt is in olijfolie en heeft tomaten, ui, tonijn, knoflook en kappertjes als vulling. De toetjes worden natuurlijk ook niet overgeslagen bij een culinair diner. Kannoli is een van de favoriete nagerechten, wat gefrituurde koekrolletjes zijn gevuld met ricotta. Helwa at-tork is ook erg lekker maar vooral heel zoet. Dit mierzoete mengsel is gemaakt van hele en geplette amandelen. Olijfolie is bij de bereiding van alle gerechten zeer belangrijk. Sinds kort wordt olijfolie weer geproduceerd op het eiland zelf.

Restaurants

Een luxe restaurant of juist een klein afgelegen restaurantje in een steegje, op Malta heb je het allemaal. In de toeristische gebieden zijn veel restaurants te vinden die eenvoudige maaltijden als pizza's en snacks aanbieden. Het culinaire Malta proef je hier niet, dat doe je namelijk bij de traditionele restaurants die vaak gemakkelijk te vinden zijn. De prijzen in de restaurants zijn vaak erg laag, mocht je verse vis willen dan betaal je iets meer. In een traditioneel Maltees restaurant neem je bij binnenkomst plaats aan de bar, waarna je met een drankje in je hand iets van de menukaart kiest. Vervolgens wordt je door een ober naar je tafel gebracht. Wil je een goed restaurant op Malta bezoeken? Het Ta' Marije Restaurant is al meerdere jaren op rij uitgeroepen tot 'Beste restaurant met Maltese gerechten'.

Wijnen uit Malta

Malta is geen bekende wijnproducent in vergelijking tot de grote mediterrane buurlanden. Toch zijn de wijnen op Malte zeker niet verkeerd. Vooral tijdens internationale wedstrijden wint het land regelmatig prijzen. Op het eiland worden onder andere Muscat, Grenache, Cabernet Sauvignon en Syrah verbouwd. Al deze wijnen hebben een zeer uitgesproken en volle smaak en zijn uitstekende wijnen voor bij een culinair diner. Je kunt een bezoek brengen aan een van de vele wijnhuizen op Malta, tussen de wijngaarden. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen