De ultieme kerst op Malta

Kerststerren verlichting, kerst Malta
Kerststerren verlichting, kerst Malta

Bij kerst denken velen aan kou en sneeuw, maar wat is er nou aangenamer dan de kerstdagen voor de verandering eens door te brengen in een warmer klimaat. Op Malta wordt Kerstmis zeer uitgebreid gevierd. Het is een geliefd evenement van jong tot oud, maar het is tevens een zeer belangrijke datum op de religieuze kalender. Dit is natuurlijk niet gek als de bevolking van Malta voor 98% uit rooms-katholieken bestaat. Tijdens deze bijzondere dagen wordt het eiland omgetoverd tot een ultieme kerstbestemming met kribben, kerststallen, evenementen en kerstconcerten. Kort gezegd is Malta voor degenen die nog geen plannen hebben een ultieme kerstbestemming.

Een belevenis voor jong en oud

Kerst is op Malta een belevenis voor jong en oud. Een echte aanrader gedurende de feestdagen is het pantomime, dat jaarlijks wordt gehouden bij het Manoel Theatre. In dit theater beleef je de leuke mix van goede humor voor de kinderen en spot voor de volwassenen. Kerst staat niet alleen voor traditie, maar het is ook een tijd van goede moed en plezier. Op Malta wordt er uitgebreid gefeest, geborreld en gewinkeld met als toppunt het aftellen op 31 december. Hotels, clubs, kroegen en restaurants hebben een eigen entertainmentprogramma waardoor je een uitgebreide keuze hebt aan activiteiten tijdens de kerstdagen.

Een levensecht kerstdorp

Op het buureiland Gozo is het pittoreske dorpje Ghajnsielem te vinden. De lokale bevolking herbouwt met kerst de natuurlijke omgeving van de stad Bethlehem, dat op 5 minuten lopen ligt van de haven Mgarr. Het is een unieke belevenis om de levende kribbe in werkelijkheid mee te maken. Ook wordt er op het eiland een grot omgetoverd tot de geboorteplaats van Jezus, waarbij een echte baby in de armen ligt van Jozef en Maria. Uiteraard ontbreken ook de os en de ezel niet. Om de levende kribbe heen kun je smullen van allerlei wijnen en lokale lekkernijen. Het is tevens mogelijk om er verse etenswaren te kopen waaronder groenten en fruit.

De historie van het kribbetje

Met kerst is het de traditie om een kribbetje op te zetten en dat gebeurt natuurlijk ook in hoge mate op Malta. Op dit eiland gaat de traditie terug tot aan het begin van de 17e eeuw. De kribbetjes worden tegenwoordig gemaakt van verschillende soorten materialen en zijn zeer divers. Zo zijn er kribben die gemaakt worden van steen, hout en papier-maché. Er zijn zelfs sommigen die versierd worden met gemechaniseerde beeldjes. Op het platteland is het thema rond de kerststal het meest belangrijk. Dit tafereel laat zien hoe het dagelijkse leven van vroeger was. Vanwege de hoeveelheid rooms-katholieken op het eiland, heeft elke inwoner van Malta zelf een kribbe in huis. Enkele gezinnen sloven zich hierin erg uit en maken hun huis toegankelijk voor bezoekers.

Bereikbaarheid

Malta is eenvoudig te bereiken met het vliegtuig. Vanaf het Amsterdamse Schiphol wordt er 4 dagen in de week rechtstreeks gevlogen naar het eiland. De luchtvaartmaatschappij die van Nederland naar Malta vliegt, is Air Malta. Valletta is de luchthaven waar het vliegtuig landt. Van daaruit zijn er verschillende mogelijkheden om verder over het eiland te reizen.Nog meer items over Kerst die leuk zijn om te lezen:

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen