Megalithische tempels op Malta

megalitische tempels op Malta
megalitische tempels op Malta

Malta herbergt enkele, meer dan 5000 jaar oude, prehistorische sites, die één van de meest bijzondere toeristische attracties van het land vormen. In de Maltese archipel zijn namelijk diverse wereldberoemde megalithische tempels te bezoeken die allemaal een plekje hebben op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ze dateren uit de periode van 3600 jaar v. Chr. tot 2500 jaar v. Chr. en waren lange tijd de oudste, door mensen gebouwde, vrijstaande stenen monumenten ter wereld. Tegenwoordig zijn de Maltezers dan ook nog steeds erg trots op de markante bouwwerken en zijn ze zeker een bezoek waard! 

Wil je weten wat er op Malta nog meer te zien en te doen is? dat lees je HIER. 

Megalieten

Over de mensen die deze schitterende tempels gebouwd hebben, is vrijwel niets bekend. Wel staat vast dat pas rond het jaar 3600 v. Chr. begonnen is met het bouwen van grote tempels. De constructie van de tempels bestond uit gigantisch grote stenen, die soms wel zo'n 20 ton wogen en acht meter hoog waren en daarom megalieten genoemd worden: deze naam is gecreëerd op basis van de Griekse woorden voor groot ('mega') en steen ('lithos'). Omdat het in voldoende mate beschikbaar was, diende voornamelijk kalksteen als bouwmateriaal voor de vervaardiging van de sacrale gebouwen. De stenen werden vaak zo geplaatst dat ze één of meerdere halfronde ruimtes vormden op een manier die tot op heden nooit ergens anders is aangetroffen. Eerst waren de tempels nog redelijk klein van formaat, maar in de loop van de tijd werden ze steeds groter. Vandaag de dag doen archeologen zo nu en dan nog steeds nieuwe opgravingen.

Tempels

Hoewel in de historie verschillende pogingen zijn gedaan om ze te gronde te richten, zijn de meeste tempels toch goed bewaard gebleven, doordat ze van duurzame materialen gebouwd zijn. Hierdoor hebben toeristen de kans om de bijzondere sacrale monumenten nu nog te bezichtigen.

De Ggantija tempels
Deze megalithische tempels op het eiland Gozo vormen het oudste en meest fenomenale tempelcomplex van Malta. Hier zijn twee tempels te bezichtigen, die worden omringd door een nog redelijk bewaarde muur. De oudste bouwwerk is afkomstig uit 3400 v. Chr. en heeft een lengte van 27 meter. Het nieuwere monument is, met een lengte van bijna 20 meter, iets kleiner en zou maar liefst zo'n 15 meter hoog zijn geweest. Beide tempels behoren tot het eerste deel van de megalithische cultuur en deze wordt dan ook toepasselijk de Ggantijafase genoemd.

De tempels van Hagar Qim en Mnajdra
Dit zijn de twee meest complete megalithische tempels die je op Malta kunt bezoeken en het is dan ook een zeer interessante trekpleister voor toeristen. Hoewel er weinig van de originele Hagar Qim tempel over is gebleven, kun je aan de hand van de huidige overblijfselen toch een goed beeld vormen van hoe het bouwwerk er ooit heeft uitgezien; het gebouw bestond uit een centrale hal die werd omgeven door een vijftal ellipsvormige kamers. De tempels van Mnajdra zijn gebouwd tussen 3600 en 3000 v. Chr. en zijn een stuk beter bewaard gebleven. Deze drie tempelcomplexen geven je een goede indruk van hoe indrukwekkend de sacrale monumenten in het verleden moeten zijn geweest. Erg speciaal is het feit dat bij de bouw van beide tempels de stand van de zon in gedachten is gehouden, waardoor de zon op de langste en kortste dag van het jaar (21 december en 21 juni) direct op een unieke plek in de tempel schijnt.

De Tarxien tempels
Deze tempel dateert uit de Tarxienfase, een latere periode van de megalithische cultuur die van 3000 tot 2500 v. Chr. heeft geduurd. Dit is het best ontwikkelde bouwwerk en ook het langst in gebruik geweest. Toeristen vinden dit gebouw, dat maar liefst 6 ellipsvormige kamers telt, vaak het meest imponerend om te zien. Onderscheidend voor deze tempel in vergelijking met eerdere bouwwerken zijn de reliëfs die in de stenen van deze tempel zijn aangebracht. Door slecht renovatiewerk aan het begin van de vorige eeuw, zijn helaas wel enkele delen van de tempels verprutst.

Meer over de mooiste plekken op Malta lees je HIER. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen