Malta van A tot Z

Valletta is de hoofdstad van Malta
Valletta is de hoofdstad van Malta

Malta is een eilandengroep die bestaat uit drie bewoonde eilanden Gozo, Malta en Comino en een paar onbewoonde eilanden Filfla, Sant Paul's Islands en Cominotto. Deze eilanden liggen in de Middellandse Zee. Sommige stukken van deze zee zijn helder en fel blauw van kleur, daarnaast is er op het eiland Gozo mooie natuur en vind je zowel op Gozo en Malta vele indrukwekkende kliffen aan de kust. Benieuwd wat Malta nog meer te bieden heeft? Dat lees je in deze uitgebreide beschrijving van het land van A tot Z.

Meer weten over de Mooiste plekken van Malta ? of wil je lezen over Zien en Doen op Malta

A van Aardappel

Erg bekend is de Malta-aardappel, deze aardappel wordt gekweekt op de eilanden Malta en Gozo. Het ras is alfa, dit ras is ontwikkeld in Nederland. In Nederland wordt namelijk het pootgoed verbouwd, wat vervolgens wordt uitgezet op Malta. De Malta-aardappel is rond-ovaal, vlakogig en groot. Daarnaast is het knolvlees lichtgeel en tevens is de ruwe schil geel van kleur. Alle aardappelen die niet gegeten worden door de Maltezen, worden naar Nederland verscheept, dit zijn er jaarlijks rond de 6.000 ton. Het telen van aardappelen is ondanks de populariteit van de aardappel kleinschalig, er zijn maar 1400 aardappelboeren op Malta. Het werk op deze boerderijen wordt naast met minitractoren nog op de ouderwetse manier gedaan; met de hand en met een ploeg die wordt getrokken door ezels. Daarom is het telen van de Malta-aardappel erg arbeidsintensief.

B van Blue Lagoon

Een populaire bezienswaardigheid op het eiland Comino is de Blue Lagoon, een stuk van de Middellandse Zee waar het water helder en fel blauw is. Geen wonder dat de Blue Lagoon jaarlijks veel toeristen trekt, die een duik willen nemen in dit mooie water.

Het schitterende helder blauwe water van de Blue Lagoon
Het schitterende helder blauwe water van de Blue Lagoon

C van Comino

Het kleinste bewoonde eiland van de eilandengroep Malta is Comino. Het is namelijk slechts 3,5 vierkante kilometer groot. Er wonen door het jaar heen maar 5 mensen. In de zomer komen er wel meer mensen bij, die vestigen zich dan tijdelijk op het eiland om in de hotels te werken. De naam van het eiland is afkomstig van het komijnzaad dat er vroeger verbouwd werd. Nu groeit komijnzaad niet meer op Comino, maar wordt het nog wel veel in het eten gebruikt.

D van Duiken

Op Malta kun je heel goed duiken in het heldere water van de Middellandse Zee. Er zijn namelijk prachtige en indrukwekkende grotten, riffen en scheepswrakken die je tijdens het duiken kan spotten. Voor zowel beginnende als gevorderde duikers is de Middellandse Zee geschikt. Het water is namelijk erg rustig en er komen geen gevaarlijke dieren in de zee voor, wat ideaal is voor de beginnende duikers. Zij kunnen daarnaast duiken in de ondiepe gebieden zoals het 12 meter diepe Ghar Lapsi. De gevorderde duikers daarentegen kunnen wat dieper duiken om de archeologische voorwerpen te bekijken, waarvan enkele uit het Romeinse tijdperk en de Tweede Wereldoorlog dateren. Ook kunnen zij in de meer dan 50 meter diepe onderwatertunnel gaan in Lantern Point.

In Malta kun je goed duiken en onder andere genieten van het mooie koraal
In Malta kun je goed duiken en onder andere genieten van het mooie koraal

E van Evenementen

Malta is het eiland dat bruist. Er worden namelijk veel evenementen georganiseerd. Vooral in de zomer zijn er veel festivals. Enkele evenementen zijn het Valletta Baroque Festival, het Choir Festival, het Malta Art Festival en het internationale Jazz Festival. Ook zijn er in de zomer concerten van bekende artiesten, zo zijn er al concerten geweest van Elton John en Sting. Daarnaast treden het hele jaar lang in de weekenden DJ’s zoals Tiesto en Paul Oakenfold in nachtclubs op. Verder worden er zomers nog levendige feesten in de dorpjes gehouden. Dan kun je onder andere genieten van heerlijk eten en kijken naar vuurwerk.

F van Forten

Op Malta vind je schitterende forten: Fort Sint-Elmo, Fort Sint-Michael en Fort Sint-Angelo. Fort Sint-Elmo is gelegen in de hoofdstad Valletta op het puntje van het schiereiland Sciberras. Verder ligt Fort Sint-Michael in de stad Senglea en Fort Sint-Angelo in de plaats Birgu. De forten vormden vroeger samen een bescherming van de haven Grand Harbour, waaromheen ze allemaal gelegen zijn.

Het fort Sint-Angelo in de plaats Birgu
Het fort Sint-Angelo in de plaats Birgu

G van Gozo

Gozo maakt samen met nog twee andere eilanden (Malta en Comino) deel uit van de bewoonde eilandengroep van Malta. Dit eiland onderscheidt zich van de twee andere bewoonde eilanden, doordat de omgeving er groener en rustiger is. Verder is er veel visserij en landbouw op het eiland. Je kunt tijdens je verblijf op Gozo dan ook veel idyllische oude stenen boerderijen bekijken. Ook staan er een aantal kerken gebouwd in de schitterende barok stijl. Daarnaast is er een spectaculaire rotsachtige kustlijn waar je uitstekend kunt duiken.

Een prachtige klif op het eiland Gozo
Een prachtige klif op het eiland Gozo

H van Hilton

Een van de populairste hotels op Malta is het vijfsterrenhotel Hilton. Dit hotel heeft 7 zwembaden, 4 buitenzwembaden, 2 kinderzwembaden en één verwarmd binnenzwembad. Ook kun je tot rust komen in de spa, waar je een van de 80 behandelingen kunt kiezen. Daarnaast is er voor de sportieveling ook genoeg te doen, je kunt er onder andere scubaduiken, squashen, zeilen, windsurfen en waterskiën.

Een van de zwembaden van het luxe vijfsterrenhotel Hilton
Een van de zwembaden van het luxe vijfsterrenhotel Hilton

I van Inwoners

Op Malta zijn er rond de 423.000 inwoners. Dit zijn er erg veel als je kijkt naar de oppervlakte van het land van 316 vierkante kilometer. Daarom is Malta een van ‘s werelds dichtstbevolkte landen. Daarnaast komen er jaarlijks nog meer dan 1 miljoen toeristen naar Malta.

J van Jeepsafari

In het eilandenrijk van Malta zijn er diverse mogelijkheden om jeepsafari's te maken. Er zijn namelijk verschillende organisaties die jeepsafari’s organiseren waarbij je de prachtige omgeving en steden van de eilanden krijgt te zien. Zo zie je de indrukwekkende kliffen en maken sommige jeepsafari’s een tussenstop in de filmstad Popey Village. Ook stoppen zomers enkele jeepsafari’s bij de heldere blauwe meren van Malta om een verfrissende duik te nemen.

K van Klimmen

Ondanks dat Malta geen bergen heeft, kun je er toch goed klimmen. Op de eilanden vind je aan de kust veel rotswanden die vol zitten met grepen, gaten en grotten. Als je boven op de rotswanden staat kun je als een echte waaghals een duik nemen in de zee of gewoon genieten van het uitzicht. Daarnaast zijn er diepe valleien over de lengte van Gozo en Malta die uitstekend zijn voor klimtochten.

L van Lekker eten

Op Malta kun je erg lekker eten, zo is Lampuki pie een typisch gerecht van Malta, het is taart gevuld met vis. Verder zijn er nog veel meer gerechten op Malta die het proeven waard zijn. Vroeger zijn er namelijk veel landen geweest die Malta hebben veroverd, zoals Frankrijk en Italië. Dit heeft geresulteerd in een diverse mediterrane keuken. De eilanden hebben veel specialiteitenrestaurants, maar ook restaurants waar lokale gerechten geserveerd worden. De traditionele keuken van Malta is gebaseerd op de seizoenen en erg eenvoudig. Proef eens bragioli, varkensvlees dat gevuld is met olijven en rundvlees. Ook kun je 'weduwensoep' proberen waarin een klein stuk geiten- of schapenkaas zit. Verder is bigilla lekker op brood of op een toastje, dit is een dikke paté van knoflook en tuinbonen. Populaire snacks zijn ħobż biż-żejt, een rond brood dat ingesmeerd is met rijpe tomaten, gedoopt in de olijfolie is en gevuld met tonijn, ui, tomaten, kappertjes en knoflook. Tevens kun je pastizzi proberen, dit is bladerdeeg met erwtenpuree en ricotta. Als nagerecht zijn kannoli, gefrituurde deegrolletjes die gevuld zijn met ricotta en gedroogd fruit en noten, Siciliaanse semifreddo, een mix van cake, vruchten, ijs en slagroom en helwa at-tork, een erg zoet mengsel van hele en geplette amandelen een aanrader. Reden genoeg dus om de Maltese keuken te gaan proeven.

Een typisch gerecht van Malta, de vistaart Lampuki pie
Een typisch gerecht van Malta, de vistaart Lampuki pie

M van Muziek

Maltezen zijn gek op muziek, daarom kun je altijd en overal luisteren naar muziek. Vooral klassieke en fanfaremuziek zijn populair. Zo zijn er regelmatig orgeloptredens in de mooie barokke kerken. Ook worden er op een aantal prachtige historische plaatsen klassieke concerten gehouden van soloartiesten en orkesten. Daarnaast kun je naar een van de opera’s gaan. Fanfaremuziek behoort verder ook tot de tradities van Malta. In iedere stad vind je dan ook tenminste één fanfare.

N van Nationale Aquarium

In het nationale aquarium van Malta 'Malta National Aquarium' kun je vele verschillende zeedieren bekijken die zich bevinden in een van de 41 watertanks. Zo zijn er onder andere haaien, vissen, zeepaardjes en zee-egels, maar ook reptielen en insecten. Het aquarium is verder gebouwd in de vorm van een zeester en is gelegen in de plaats Qawra.

O van Oldtimerbussen

Tot 3 juli 2011 reden er op het eiland Malta oldtimerbussen als openbaar vervoer. De bussen waren in het beheer van de Assocjazzjoni Transport Pubbliku (ATP), maar ook veel bussen behoorden tot het privé-eigendom van de chauffeurs. Deze chauffeurs moesten de bussen dan wel aanpassen aan de regels van ATP, zoals de regels voor de kleur van de bussen. De ATP zorgde dan op haar beurt weer voor dingen zoals de vertrekschema’s, de routes, de tarieven en de controles in de bussen. Nu is ATP overgenomen door Arriva, waardoor de 508 oldtimerbussen zijn vervangen door nieuwe bussen. Toch worden enkele oldtimers nog af en toe ingezet voor toeristische doeleinden.

Tot 2011 reden er oldtimerbussen als openbaar vervoer op Malta
Tot 2011 reden er oldtimerbussen als openbaar vervoer op Malta

P van Popeye Village

Popeye Village is een authentiek bewaard gebleven houten dorpje gebouwd in 1979 op het eiland Malta. Dit dorp diende voor de opnames van de film Popeye. Bovendien worden er nog steeds films in dit dorp opgenomen, zoals in 2013 de studio 100 film ‘Piet Piraat en het Zeemonster’. Als er niet gefilmd wordt is Popeye Village toegankelijk voor toeristen.

Popeye Village is een beroemd filmdorpje op Malta
Popeye Village is een beroemd filmdorpje op Malta

Q van Qawra

Qawra is een plaats op het eiland Malta op ongeveer 15 kilometer afstand van Valetta. Vroeger was dit een vissersdorpje, nu is het uitgegroeid tot een waar toeristisch oord. Je vindt er namelijk veel hotels, ook al zijn er geen zandstranden. Wel kun je er de prehistorische dolmen/hunnebedden bewonderen.

R van Rijden

Rijden dat doen ze op de bewoonde eilanden van Malta aan de linkerkant. Vroeger waren de eilanden namelijk een Britse kolonie. Als je zelf gaat rijden en nog even wilt wennen, dan kun je het beste oefenen op een rustige plek. Rijd je toch liever niet zelf? Dan kun je uiteraard het openbaar vervoer nemen.

S van Spraak

Op de bewoonde eilanden van Malta zijn er twee officiële talen, namelijk Maltees en Engels. Daarnaast zijn er in de Maltese taal in de loop der jaren Italiaanse en Franse woorden opgenomen. Ook spreken er veel mensen Italiaans op de eilanden.

T van Talinja-card

De Talinja-card is ingevoerd in juli 2015 en is vergelijkbaar met onze OV-chipkaart. Voorafgaand aan je rit in het openbaar vervoer kun je de kaart met een saldo opwaarderen en verder is de kaart ook persoonsgebonden. Als toerist hoef je je echter geen zorgen te maken, want toeristen kunnen nog een 12-rittenkaart of een los kaartje in de bus kopen.

U van Uitgaan

Uitgaan kun je het beste doen in de stad St. Julians, dit is namelijk de uitgaansstad van Malta. Er zijn veel clubs en kroegen te vinden in de wijk Paceville. Deze clubs en kroegen hebben allemaal hun eigen muziekstijlen. Zo draaien ze in de Havana Bar R&B en hiphop muziek, terwijl je in Footlose los kan gaan op muziek uit de jaren 80.

De uitgaansstad van Malta is St. Julians
De uitgaansstad van Malta is St. Julians

V van Valletta

De hoofdstad van de eilandengroep Malta is Valletta. Sinds 1980 staat deze stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst, omdat het een uniek karakter heeft. De stad is namelijk vooraf gepland, wat je kunt zien aan de straten. Deze zijn namelijk aangelegd in een schaakbordpatroon. Ook zijn er veel mooie oude gebouwen en staat er het indrukwekkende fort ‘Sint-Elmo’.

Valletta is de schitterende hoofdstad van Malta
Valletta is de schitterende hoofdstad van Malta

W van Wijn

Als je aan wijn denkt, dan zal je eerder aan landen zoals Italië en Frankrijk denken, dan aan Malta. Toch vindt er ook veel wijnproductie plaats op het eiland Malta. Daarnaast winnen Maltese wijnen regelmatig internationale wijnwedstrijden. Reden genoeg dus om ze te gaan proeven. Dit kun je doen op de grotere wijnboerderijen, waar je ook nog eens een rondleiding krijgt. Zo zie je, natuurlijk wel afhankelijk van in welk seizoen je Malta bezoekt, de eerste planting tot en met het proces van het rijpen. De internationale druivensoorten die op Malta worden verbouwd zijn Sauvignon, Syrah, Cabernt, Merlot, Grenache, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Carignan, Muscat en Chenin Blanc. Ook kent de eilandengroep inheemse druivensoorten, dit zijn de Ghirghentina en de Ġellewża.

X van Xemxija

Xemxija is een stadje gelegen aan de St. Paul’s Bay op het eiland Malta. Het is er erg rustig en het stadje wordt omgeven door de mooie valleien van Malta. Ook heeft het een leuke kleine pittoreske haven.

Y van Yoga

Wil je helemaal tot rust komen? Dan kun je een yogales volgen in een van de yogacentra die aanwezig zijn op Malta en Gozo.

Z van Zon

De eilandengroep Malta ligt onder Italië en heeft daarom net als Italië een mediterraan klimaat. Dit houdt in dat de zon er veel schijnt. Er zijn droge zomers en de winters zijn er mild en af en toe nat. Van juni tot en met september is het ’s avonds nog lang warm, pas rond middernacht neemt de temperatuur iets af, maar ligt deze nog steeds rond de 25 graden. De zomer is op Malta van april tot en met oktober en de gemiddelde temperatuur in deze maanden is 26 graden. Het kan echter wel warmer worden, tot 40 graden. Dit komt omdat in de zomer de warme wind ‘sirocco’ waait. Verder is het winterseizoen van november tot en met maart, dan zijn de temperaturen nog steeds warm als je het vergelijkt met Nederland, namelijk rond de 12 graden. De kans op regen is vanaf eind september tot april groter.

 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,3

Gerelateerde artikelen