Duikvakantie Malta

Oranje visjes, duiken, Malta
Oranje visjes, duiken, Malta

Malta is alom bekend als een van de beste duikbestemmingen in Europa. Malta heeft duikers enorm veel te bieden en is daarom een ideale duikspot voor een beginnende of gevorderde duiker. Er is zeer weinig stroming waardoor het zicht werkelijk spectaculair is en er zijn vele fantastische wrakken, tunnels en grotten te vinden.

Het eiland Malta

Malta maakt onderdeel uit van de Maltezer archipel, gelegen in de Middellandse Zee, die bestaat uit in totaal vijf eilanden. In deze archipel zijn drie eilanden bewoond: het hoofdeiland Malta, het kleinere eiland Gozo en het rotseilandje Comino. Daarnaast zijn er nog twee onbewoonde eilandjes genaamd Cominotto en Filfla.
In de Tweede Wereldoorlog heeft Malta een belangrijke rol gehad. Hierdoor wemelt het in de omgeving van het eiland niet alleen van scheepswrakken maar ook van neergestorte vliegtuigen die in zee terecht zijn gekomen. Bovendien zijn voor de duiktoeristen bepaalde riffen kunstmatig aangelegd en zijn wrakken doelbewust afgezonken.


Malta is voornamelijk een rotseiland zonder zandstranden en dat maakt dat het water er kristalhelder is. Hierdoor kunnen avontuurlijke duikers en snorkelaars puur genieten van alles wat er te zien en te beleven is. Gevorderde duikers kunnen bovendien duiken naar dieper gelegen wrakken of het avontuur aangaan door een kijkje in grotten te nemen.

De onderwaterwereld

Het water rondom Malta is zo goed als het hele jaar door van een prima temperatuur. De temperatuur van het water duikt alleen van januari tot en met maart onder de 15°C. Het zicht onder water is het hele jaar door minimaal 20 meter maar in de wintermaanden kun je vaak ook verder dan 30 meter kijken.
Tijdens het duiken kom je bij de verschillende riffen rondom Malta allerlei soorten dieren tegen. Zo is het gebruikelijk dat je er tonijnen, barracuda’s en octopussen aantreft. Verder is er schitterend zacht koraal en zeegras te zien vol met kleinere rifvissen. Ook komt het regelmatig voor dat je er zeepaardjes kunt aanschouwen.

Wreckdiving

Dit is een variant van duiken die op Malta erg populair is omdat er rondom het eiland een aantal gezonken schepen liggen. De 'H.M.S. Maori' is een enorme Britse destroyer die in de Tweede Wereldoorlog bij Valletta, de hoofdstad van Malta, is gezonken. Dit schip ligt op ongeveer 15 meter diepte en is dus zeer geschikt en toegankelijk voor de beginnende duiker. Een andere goede optie voor beginners is de 'M.V. Odile'. Deze boot ligt 19 meter diep en vanaf de kant bij Kalkara is deze goed bereikbaar.

Een voormalig cruiseschip, de 'Polynesia', staat bekend als één van de mooiste scheepswrakken ter wereld. Dit schip ligt ongeveer 60 meter diep onder water en is daarom alleen geschikt en toegankelijk voor gevorderde, technische duikers. In het noorden kun je nog naar de 'Tugboat Rozi' duiken. Deze grappig uitziende boot is gezonken in 1991 en is in de tussentijd al vol gegroeid met koraal. In het zuiden kun je nog duiken naar een schip genaamd 'Um El Faroud'. Dit is een reusachtige olietanker die voor reparatie op Malta was, maar die is ontploft en daarbij kwamen 9 Maltese dokwerkers om het leven. Het schip heeft nog een aantal jaren in de haven gelegen maar uiteindelijk is besloten het schip naar zee te trekken en het te laten zinken.

Meest populaire duikspots Malta en omgeving

Op Malta zijn veel duikspotten gewoon te bereiken vanaf de rand van het eiland. In de omgeving van Malta zijn Comino en Gozo zeer bekende duikbestemmingen. Rond het eiland Comino bieden de vele tunnels en grotten de ultieme gelegenheid een goede indruk te krijgen van het schitterende onderwaterleven. Vooral de verschillende tunnels in 'Blue Lagoon' zijn de moeite waard. Bij Gozo is 'Double Arch Reef' een unieke duikspot en zeker een bezoek waard.

Weten wat je nog meer kunt zien en doen op Malta? dat lees je HIER. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

5,0

Gerelateerde artikelen