Stedentrip Valletta

Valletta vanaf het water, hoofdstad Malta
Valletta vanaf het water, hoofdstad Malta

Valletta is de mooie hoofdstad van Malta, een schitterend eiland in de Middellandse Zee. De hoofdstad van het zonnigste eiland van Europa is een nog vrij onbekende bestemming voor een stedentrip. Dus het is zeker de moeite waard om deze prachtige stad, met enkele schitterende pareltjes, te bezoeken en te ontdekken!

de Balluta buildings
de Balluta buildings

In het historische Valletta hangt nog altijd een Middeleeuws sfeertje. Het is erg rustig in de stad waardoor je op je gemak en in alle rust de oude straten van Valletta kunt doorwandelen en alle pracht en praal op je kunt laten inwerken. De Maltese hoofdstad is één van de meest geconcentreerde historische gebieden ter wereld omdat de stad zo'n 320 monumenten in het bezit heeft, allen gelegen in een gebied dat 55 hectare groot is. Het hele historische centrum van Valletta staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.


Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Toeristische trekpleisters

Op elke hoek van de straat in Valletta is wel een indrukwekkende bezienswaardigheid te vinden en de Sint John's Co-Kathedraal en het Paleis van de Grootmeesters zijn daarbij de uitblinkers. Bovendien is het makkelijk over het eiland te reizen, aangezien Malta maar klein is. Blue Lagoon op het eilandje Comino is een andere hotspot die zeker een bezoekje waard is.

Fort Malta
Fort Malta

* Paleis van de Grootmeesters

Dit paleis, genaamd Il-Palazz, werd door ridders voor hun grootmeesters (hoofd van de ridderorde) gebouwd. De inrichting van het paleis is heden ten dage nog hetzelfde als vroeger. In de wapenzaal zijn zo'n 6000 harnassen van ridders te zien en ook is er een kamer waarin aan elke wand een schitterend handgemaakt tapijt te bewonderen is. In het paleis is tevens de regering van Malta gevestigd en het dient ook nog eens als woonhuis van de Maltese president.

In deze video zie je de dagelijkse saluutschoten in Valetta: 

* Sint John's Co-Kathedraal

De schoonheid van deze bijna 500 jaar oude kathedraal zit vooral aan de binnenkant. Aan de buitenkant is de kathedraal niet heel speciaal, maar eenmaal binnen kijk je je ogen uit! De rijk versierde grafstenen op de vloer, waaronder ridders en grootmeesters begraven zijn, vormen samen een schitterend kunstwerk van mozaïek. Als je naar boven kijkt, bewonder je een sierlijk beschilderd plafond en als je verder om je heen kijkt, zie je overal beelden en monumenten. Het metershoge schilderij 'De onthoofding van de Baptist' van Michelangelo Caravaggio is het pronkstuk van de kathedraal.

* Barracca tuinen

In deze fantastische tuinen met pistache-bomen, standbeelden en een gracieuze fontein kun je een heerlijke wandeling maken. Ook vind je er een soort mega-balkon: er is namelijk een plateau met een metalen hek dat een fraai uitzicht geeft op de haven van Valletta. Met zonsondergang is het uitzicht nog mooier, want dan zorgen de duizenden lichtjes van de haven ook nog eens voor een speciale oranje gloed. Op en top romantisch!

* Manoel Theater

Dit drie eeuwen oude theater is één van de oudste theaters in Europa dat tegenwoordig nog in gebruik is. Voor de echte liefhebbers van cultuur is een bezoek aan dit wondermooie gebouw zeker een aanrader. Aanschouw het wonderbaarlijk mooie interieur van het theater en geniet van een schitterende voorstelling.

* Mdina

Deze voormalige hoofdstad is een magnifiek stadje dat door zware stadsmuren omringd wordt. Hoewel Mdina vroeger de (drukke) hoofdstad van Malta was, heeft het tegenwoordig de bijnaam 'Silent City', omdat slechts bepaalde uren van de dag brommers en auto's in de stad worden toegelaten. De bezienswaardigheden, zoals het benedictijnenklooster en enkele paleizen, kun je bezoeken tijdens een wandeling door de smalle straatjes in een rustige omgeving. Accommodatietip in Mdina: hotel Xara Palace 

* Blue Lagoon op Comino

De witte zandstranden en het helderblauwe water van Blue Lagoon op Comino geven je even het gevoel dat je op een tropisch eiland aan de andere kant van de wereld zit. Bebouwing is er nauwelijks te vinden en auto's rijden er ook niet dus dit eilandje is een waar rustoord, waar je heerlijk tot ontspanning kunt komen. Vanaf de enige twee opvallende gebouwen, de Santa Marija Toren en het fort, kijk je mooi uit over de omgeving.

Valetta bij zonsondergang
Valetta bij zonsondergang


Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen