Wandelen op Gozo en Comino

Wandelaar geniet van het uitzicht op zee
Wandelaar geniet van het uitzicht op zee

Gozo en Comino zijn twee eilandjes, behorende bij het grotere eiland Malta. In totaal horen er drie bewoonde eilanden bij de eilandengroep. Gozo is een rustiger eiland dan Malta en het kleinste eilandje Comino wordt het hele jaar door slechts bewoond door een vijftal mensen. Beide eilanden zijn nog zeer authentiek en zeer goede plekken om te wandelen.

de ruige Dingi Cliffs
de ruige Dingi Cliffs


Alvast lezen over  Zien en doen op Malta? dat doe je HIER. 

Gozo

Als je van Malta naar Gozo vaart en je loopt de eerste kilometers op het eiland, zal je merken dat Gozo een veel rustiger eiland is dan Malta. Er is weinig verkeer en ook de dorpjes zijn rustig. Tijdens het wandelen zie je de kenmerkende huisjes met vele balkonnetjes die je ook in Malta vindt. Het is sowieso beter om te wandelen op Gozo, de wegen zijn hier namelijk niet al te best en bovendien is het landschap veel beter te aanschouwen wanneer je loopt. Je hebt de keuze om de rotsachtige kust van het eiland te bewonderen tijdens een wandeling, verborgen groene valleien of schattige en authentieke dorpjes. Grotkapellen, afgelegen paleizen en de vuurtoren bij Gordan komt je er ook tegen.

Het landschap op Gozo
Het landschap op Gozo

Comino

Comino is slechts 3,5 vierkante kilometer groot en perfect voor wandelaars. Auto's zijn er namelijk niet toegestaan en ook is er nauwelijks bebouwing te zien. Het eiland dankt haar naam aan het kruid dat je veelvuldig in de lente op het eiland zal vinden, namelijk komijn. Comino is ideaal voor dagwandelingen, het is er heerlijk rustig. Soms lijkt het alsof je de enige op het eiland bent. Het toppunt van wandelen op Comino zijn de prachtige vergezichten.

de Azure window
de Azure window

Beste tijd om te wandelen

De beste tijd om te gaan wandelen op Gozo en Comino is het voorjaar en de herfst. In het voorjaar staat alles in bloei en ruikt het er naar de vele kruiden die er groeien op de eilanden. De temperaturen variëren van maart tot en met juni tussen de 17 en 23 graden. Bovendien is de kans op regen die maanden niet hoog.

Wandelroutes

Op het eiland Comino zijn geen vaste wandelroutes, omdat het eiland zo klein is. Wel is het mogelijk om een rondje te lopen rond het eiland in drie a vier uur. Je loopt langs prachtige grotten, diverse uitkijkpunten, pijnboombossen en de mooiste stranden. Het is belangrijk om goede wandelschoenen aan te trekken, omdat het eiland nogal rotsig is. Er zijn wel een aantal wandelroutes te vinden op het eiland Gozo, waarvan wij er drie bespreken.

Xlendi op Gozo
Xlendi op Gozo

Saltpan Walk
Deze pittige wandeling begint en eindigt bij de open markt van Victoria, de belangrijkste stad van het eiland. Vanaf hier brengt de wandeling je naar het adembenemende Sara Valley. Je bezoekt de oudste basiliek van Gozo en loopt verder naar Wied il-Gasri, wat een vallei is die wordt geflankeerd door hoge kliffen en uiteinden in open zee. De zoutpannen mogen natuurlijk niet worden overgeslagen bij deze wandeling. Er worden diverse baaien bezocht en je geniet van de meest prachtige uitzichten over zee. De wandeling brengt je uiteindelijk weer terug naar Victoria. De wandeling is in totaal 12 kilometer en neemt ongeveer 5 uur de tijd in beslag.

Ramla Walk
De Ramla Walk is een route van 10 kilometer en is te belopen in 4 uur. De wandeling begint en eindigt in Nadur en brengt je onder andere naar het binnenland van dit eiland. Zo neem je onder andere traditionele landbouwmethodes waar en heb je een prachtig uitzicht op de Ramla Bay. Je bezoekt ook de oude wachttoren op de terugweg.
de prachtige hoofdstad Valetta
de prachtige hoofdstad Valetta

Dahlet Qorrot Walk
Ook deze wandeling begint in Nadur en heeft een afstand van 9 kilometer en duurt 3 uur. Dahlet Qorrot is een typische baai voor Malta met een aantal boothuizen uitgehouwen uit de rots: een ideale plek om te zwemmen en te vissen. Tijdens de route kom je langs een aantal valleien, het Qala dorp met een adembenemend uitzicht op de zustereilanden en ontdek je de mooiste plekjes van Gozo.

Ook fietsliefhebbers kunnen heel goed op Malta terecht ! Zien hoeveels moois Malta te bieden heeft? 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen