Ulaanbaatar

Uitzicht op Ulaanbaatar, MongoliŽ
Uitzicht op Ulaanbaatar, MongoliŽ

Ulaanbaatar is gelegen op 350 meter boven de zeespiegel in het noorden van Mongolië. Het ligt in het dal van Tuul, een zijrivier van de Selenga. De hoofdstad van Mongolië is met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van -1,3 graden tevens de koudste hoofdstad van de wereld. In de winter kunnen temperaturen van -40 graden bereikt worden, terwijl in de zomer +35 graden mogelijk is.

Heb je weinig kennis van MongoliŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Ulaanbaatar
Plaatsen in de buurt van Ulaanbaatar (MongoliŽ) :
 • Erdenet (259 km)
 • Ervaringen

  op 17 mei 2018 plaats: Ulaanbaatar, reisperiode: april 2018

  Voor 1900 stonden hier alleen tenten en pas daarna zijn de gebouwen gekomen. Het is een moderne stad met mooie tempels en musea, maar dingen van vroeger vind je er niet veel. Het is ook een drukke stad, bijna 1,5 miljoen van de 3 miljoen Mongolen. Per trein en vliegtuig goed bereikbaar, maar het mist iets en dat is het verleden. De mensen zijn allervriendelijkst en je kunt er lekker ( en goedkoop ) eten. Sinds de Russische invasie gebruiken ze geen stokjes meer en eten groentes. Aan de rand van de stad vind je nog gers, maar de echte zomerkampen liggen ver buiten de stad. Daar zie je nog iets van het vroegere Mongolie.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 2
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 9
  • Ligging 9
  op 11 februari 2015 plaats: Ulaanbaatar, reisperiode: augustus 2014

  Ulaanbaatar is een goede bestemming, aan te raden

  • Algemeen 7
  • Restaurants 6
  • Bezienswaardigheden 6
  • Inwoners 8
  op 16 december 2013 plaats: Ulaanbaatar, reisperiode: december 2013

  Ulaanbaatar is een hele chaotische stad, iedereen beslist zelf of hij voorrang gaat nemen in het verkeer, alles loopt of rijdt door elkaar heen. Veel arme mensen zie je daar ook, heel veel mensen komen van het platteland om hier hun geluk te zoeken, alleen de werkelijkheid is anders, heel veel werkloosheid. We hebben ook veel mooie dingen gezien, zoals het centrale plein met Djenghis Khan, het volkskundig museum, het Zaisan Monument, het bedrijf waar de ger-tenten worden gemaakt, een stad om nooit meer te vergeten

  • Algemeen 8
  • Cultuur 7
  • Bezienswaardigheden 8
  op 13 december 2013 plaats: Ulaanbaatar, reisperiode: september 2012

  Een prachtig uitgestrekt land, vriendelijke en gastvrije bevolking op het platteland. De stad Ulaanbaatar is een vreemde mix van moderne flats en gers naast elkaar. Prachtige kloosters, grote kuddes paarden, kamelen, geiten schapen yaks, geweldig om te zien hoe allemaal los loopt zonder enig hekwerk. De stilte is oorverdovend! Erg genoten van de rondreis en het logeren bij de families.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  op 11 december 2013 plaats: Ulaanbaatar, reisperiode: augustus 2013

  Vooraf hoorden we vooral dat Ulaanbaatar lelijk en saai is, en dat er niets te doen is. Toch hebben wij ons hier 2.5 dag prima vermaakt! Ulaanbaatar is druk druk druk! Het is er altijd druk op straat, en het verkeer staat ook altijd vast. Hierdoor voelt het aan als een echt grote stad, maar dat vast best mee. Je kunt het meeste makkelijk belopen. De stad heeft een aantal bezienswaardigheden die wel de moeite waard zijn, zoals het klooster Gandan Khiid, het Lama Choijin Temple Museum en het National Museum en het Museum of National History. Ook hebben we een show bezocht met traditionele dans en muziek van de verschillende stammen die in Mongolië wonen, erg leuk om te zien en zeker een aanrader! Er zijn veel restaurantjes waar je heel lekker Mongools kunt eten, maar ook genoeg Westerse restaurantjes.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 6
  • Cultuur 7
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 8
  op 11 januari 2013 plaats: Ulaanbaatar, reisperiode: juli 2012

  Ulaanbaatar is een fijne stad die voor ons erg veilig aanvoelde, We hebben het fantastische Nadaam festival bezocht wat onzes inziens een van de hoofdattracties van deze stad is en een absolute topper.!! Hoetel accomodatie uitstekdn tribune plaatsen super gids uitstekend even als landcruiser en chauffeur.Top

  • Algemeen 7
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 7
  op 4 september 2012 plaats: Ulaanbaatar, reisperiode: september 2012

  Het Mongoolse volk is een volk van nomaden. Ze zijn altijd onderweg en dat zie je in een opkomende stad als Ulaanbataar. Er is cultuur maar in vergelijking tot de steden die wij kennen in West-Europa is dat veel minder. Maar de mensen zijn ongelooflijk vriendelijk en hartelijk. Je voelt je veilig in de grote stad. Je kunt er lekker eten, hoewel je in een vleesetende natie als vegetariër er hier en daar toch wat bekaaid van af komt.

  • Algemeen 7
  • Cultuur 6
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 6
  • Inwoners 10

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Ulaanbaatar

  Choijin Lama Tempel Museum (Ulaanbaatar)

  Choijin Lama Tempel Museum
  Choijin Lama Tempel Museum
  Kaart met locatie Choijin Lama Tempel Museum

  Verstopt tussen de hoogbouw uit het Sovjet-tijdperk ligt het Choijin Lama Tempel Museum. Het complex bevat vijf tempels en was het huis van de monnik Luvsan Haidav Choijin Lama. Het museum werd in 1938 gesloten en is behoed voor de sloop door er een museum van te maken, om het feodale verleden tentoon te stellen. De hoofdtempel is Maharaja Süm met standbeelden van Sakyamuni (de historische buddha), Choijin Lama en Baltung Choimba (de leraar van Bogd Khaan). De andere tempels bevatten nog diverse houten en bronzen standbeelden van verscheidene goden.

  Gandanklooster (Ulaanbaatar)

  Gandanklooster
  Gandanklooster
  Kaart met locatie Gandanklooster

  Het Gandanklooster, ook wel Gadan Khiid genoemd, is gesticht in 1835 en groeide uit tot het belangrijkste boeddhistische klooster van Mongolië. Vrij vertaald betekent het 'grote plaats van complete vreugde'. Tegenwoordig leven er nog 150 monniken. Het hoogtepunt is het 26,5 meter hoge standbeeld van Avalokitesvara. Gadan Khiid is een van de weinige kloosters die onder het bewind van Stalin gespaard bleef en na 1944 was het zelfs de enige toegestane boeddhistische tempel in Mongolië. Pas met de val van het marxisme in 1990 kwam er een einde aan de godsdienstbeperking.

  Gandantegchinlen Monastery (Ulaanbaatar)

  Het Gandantegchinlen Monastery, kortweg het Gandan klooster, is een Tibetaans klooster in de Mongoolse hoofdstad. Het klooster beschikt over een 26,5 meter hoog standbeeld van Migjid Janraisig en er leven tegenwoordig nog 150 monniken. Toeristen die een bezoek willen brengen aan het Gandan klooster kunnen het best vóór 9 uur gaan, daarna wordt het namelijk erg druk door de vele toeristen.

  Naadam festival (Ulaanbaatar)

  Jaarlijks vindt in de hoofdstad van Mongolië het Naadam festival plaats. Het Nadaam Festival is een hele happening in Mongolië en trekt dan ook veel bezoekers aan. Dit festival is niet alleen populair onder de Mongoolse inwoners, maar ook onder toeristen van over de hele wereld. Het festival duurt van 11 t/m 13 juli en er zijn wedstrijden te zien in de traditionele sporten. De sporten die uitgeoefend worden zijn onder andere Mongools worstelen, paardenraces en boogschieten.

  Narantuul markt (Ulaanbaatar)

  De Narantuul markt is de grootste en bekendste (zwarte) markt van Mongolië en is gelegen in de wijk Bayanzurkh in Ulaanbaatar. Het aanbod dat op de markt aangeboden wordt is eveneens groot en bestaat uit onder andere kleding, voedingswaren, gereedschap, zilver, woninginrichting, elektronica en zelfs kachels. Op de Narantuul markt worden zowel gebruikte als nieuwe producten aangeboden. Door de grote drukte op de markt dien je extra alert te zijn voor zakkenrollers.

  Nationaal Museum MongoliŽ (Ulaanbaatar)

  Nationaal Museum MongoliŽ
  Nationaal Museum MongoliŽ
  Kaart met locatie Nationaal Museum MongoliŽ

  Het Nationaal Museum beslaat de Mongoolse geschiedenis, van prehistorie tot aan de twintigste eeuw. Ook wordt er aandacht geschonken aan de etnografie en het traditionele leven. Er is een aparte zaal waarin de traditionele kledij en sieraden van verscheidene etnische groepen wordt tentoongesteld. De derde verdieping is een must voor de fans van de Mongoolse horde. De collectie bevat onder andere wapens uit de twaalfde eeuw en brieven tussen Paus Innocent IV en Guyuk Khaan.

  Nationale museum van MongoliŽ (Ulaanbaatar)

  In het plaatsje Ulaanbaatar bevindt zich het nationale museum van Mongolië. Een bezoekje aan dit museum is echt de moeite waard. Er zijn verschillende zalen en iedere zaal heeft zijn eigen onderwerp uit de geschiedenis van Mongolië. In het museum vind je onder andere standbeelden en wapens. Ook worden er een aantal archeologische vondsten tentoongesteld. Een van de zalen is gewijd aan de klederdracht van bepaalde stammen uit Mongolië.

  SŁkhbaatarplein (Ulaanbaatar)

  SŁkhbaatarplein
  SŁkhbaatarplein
  Kaart met locatie SŁkhbaatarplein

  Sükhbaatarplein is het centrale plein van de stad. Het plein is vernoemd naar Damdin Sükhbaatar. Hij verklaarde in juli 1921 de onafhankelijkheid van China. Midden op het plein staat een standbeeld van hem, strijdend op een paard. Aan de noordkant staat een enorm standbeeld van Dzjengis Khaan, geflankeerd door Ögedei en Kublai. Standbeelden van twee beroemde Mongoolse soldaten bewaken de ingang het monument. Het monument is opgericht ter ere van de 800-jarige verjaardag van Dzjengis Khaan.

  Theater Tumen Ekh (Ulaanbaatar)

  Een optreden van traditionele muziek en dans zal een van de hoogtepunten zijn van een bezoek aan Mongolië. Het theater Tumen Ekh in de hoofdstad Ulaanbataar biedt de kans om dit mee te maken. In dit theater zul je uitstekende voorbeelden zien van de unieke Mongoolse keel-zang, volledige orkestrale vertolkingen van nieuwe en oude Mongoolse muziek, slangenmensen waarvan je gegarandeerd betraande ogen van krijgt, traditionele en moderne dans en van de Morin khuur (een unieke paarden-hoofd viool). Het Tumen EKH Song & Dance Ensemble is de meest populaire culturele show in de stad, met traditionele zangers, dansers en slangenmensen.

  Winkelen in MongoliŽ (Ulaanbaatar)

  De grootste keuze aan souvenirs en allerlei andere producten zul je vinden in het Staatswarenhuis in Ulaanbaatar. Dit grote warenhuis beschikt over 5 afdelingen die te bereiken zijn met de lift. Het Staatswarenhuis is bijna een toeristische attractie op zich die de beste producten aanbiedt uit de hele stad. De eerste verdieping heeft een goede supermarkt aan de achterkant een parfumafdeling. Op de tweede verdieping kan er kleding, kasjmier en lederwaren gekocht worden en de derde verdieping beschikt over elektronica, een mobielwinkel, cd's en boeken. De vierde verdieping is een sport-, kampeer- en visafdeling en op de vijfde verdieping bevindt zich ten slotte de souvenirafdeling. De souvenirs op deze afdeling zijn wel aan de prijzige kant, maar alleen het bezoeken van het warenhuis is al een beleving.

  Winterpaleis (Ulaanbaatar)

  Winterpaleis
  Winterpaleis
  Kaart met locatie Winterpaleis

  Het Winterpaleis werd tussen 1893 en 1903 gebouwd en is de plek waar de achtste levende Boeddha en de laatste koning, Bogd Khaan, twintig jaar woonde. Naast het paleis zelf bevat het complex nog zes tempels. In het museum kom je alles te weten over de laatste koning van Mongolië. Bovendien worden er ruim 8.000 kunstschatten tentoongesteld en bevat het complex diverse standbeelden en pagodes.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van MongoliŽ bekijken.

  Vervoer

  Het verkeer in Ulaanbaatar is druk en chaotisch. De beste manier om de stad te verkennen is te voet. Er rijden ook veel bussen, maar als je de taal niet spreekt is het lastig uit te vinden waar ze heen gaan. Als je gebruik maakt van de officiële taxi, zorg dan dat de meter aanstaat. Er geldt een tarief van 300 MNT per kilometer, maar de chauffeurs rijden veelal een langere route dan noodzakelijk, zodat je meer moet betalen.

  Geschiedenis

  In 1639 werd Ulaanbaatar gesticht onder de naam Örgöö (Urga), 400 kilometer van de huidige stad. Na meer dan 25 keer verplaatst te zijn geweest is de stad sinds 1778 te vinden op de huidige plek. De stad was toen voornamelijk nog een religieus centrum, maar in de negentiende eeuw groeide ook de politieke invloed, waardoor aan het eind van de eeuw het inwonersaantal op 20.000 stond. Tijdens de Sovjet-tijd in de twintigste eeuw werd de Trans-Mongolië treinrails aangelegd, waardoor de stad een belangrijke handelsfunctie kreeg in de regio. Tegenwoordig wonen er een miljoen mensen in Ulaanbaatar, wat meer dan 50% is van de gehele Mongoolse bevolking.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Ulaanbaatar