Duiken in Oman

Bandar Kairan Oman
Bandar Kairan Oman

De Arabische Golf, de Arabische Zee en de Golf van Oman, de vroegere handelswegen van de legende Sindbad de zeerover, maken van Oman een waar duikparadijs. In onder andere Muscat, Salalah en Musundam zijn veel duikscholen te vinden waar gedurende het hele jaar zowel duik- als snorkeltrips aangeboden worden. Bovendien wordt er bij de vele verschillende duikscholen voldoende mogelijkheid aangeboden om het PADI duikbrevet te behalen. De temperaturen van de wateren variëren gedurende het hele jaar van 18°C in februari tot ruim 30°C in augustus. Ondanks het feit dat er in principe het hele jaar gedoken kan worden, is de periode van oktober tot en met mei de beste periode om te duiken, mede gezien de extreme temperaturen in de zomermaanden juni tot en met september.

Oman staat inmiddels al behoorlijk bekend om diens uitermate veelzijdige en bijzondere onderwaterwereld, en er mag met recht gezegd worden dat Oman onder water net zo veelzijdig is als boven water. In deze kleurrijke koraallandschappen en de geweldig ontwikkelde onderwaterinfrastructuur zijn ruim 900 verschillende vissoorten te vinden. Met name de grote scholen die met grote regelmaat aangetroffen worden zijn zeer opmerkelijk.

De meest bekende en beste duikgebieden van Oman zijn Musandam, Muscat en Salalah, welke hier besproken zullen worden.

Sandra 'Oman is een van mijn persoonlijke favorieten. Van woestijnen tot Wadi's en een enorme kustlijn waarbij mij vooral de vriendelijkheid en het respect van de Omani's is bijgebleven. Ik reisde per jeep langs mooie plaatsen als Nizwa en Sur, dwars door rivierbeddingen en door de hoge bergen van de Jebel Akhdar die niet onderdoet voor de Grand Canyon. Mijn mooiste moment was de zonsondergang in de woestijn!', Sandra - reisexpert Oman gratis reisvoorstel >>

Duiken in Musandam

Musandam, het kleinste schiereiland van Oman, is gelegen tussen de Verenigde Arabische Emiraten en de Straat van Hormus, 70 kilometer van Iran. In dit gebied zijn boven water vele rotsen, steile berghellingen en schitterende kleurrijke baaien te vinden te midden van het uitgestrekte fjordenlandschap. Onder water zijn vele diersoorten, fascinerende sponzen en koraal te vinden. De fascinerende duikgebieden Rashid Island en Abu Sir Island zijn per boot op nog geen 60 en 70 minuten afstand van het eiland verwijderd.

Ultieme duikervaring: Muscat

Voor de ultieme Omaanse duikervaring moet de duiktoerist zich naar de hoofdstad Muscat begeven. Bij het eiland Fahal, onder bescherming van UNESCO is de grootste veelzijdigheid aan bizarre onderwaterlandschappen te vinden. Zelfs de ervaren duiker zal hier versteld staan na het zien van de ongewone begroeiing van sponzen en koralen, maar ook de veel voorkomende diersoorten als schildpadden, haaien, murenen en roggen. Het slechte zicht in het felgroene water, mede door de plankton maakt de tocht des te bijzonder en spannend. Zeer bijzondere plekken rondom Muscat zijn het 84 meter lange gezonken schip Al Munnassir en de duikplek Fahal.
Vraag gratis een offerte aan

Salalah in het Zuiden 

In Salalah, gelegen in de wierookregio Dhofar, zijn de duikcentra uitsluitend in de periode van oktober tot mei geopend. Dit in tegenstelling tot de voorgenoemde duikspots, welke vrijwel het hele jaar toegankelijk zijn. Dit heeft te maken met de moesson welke hier plaatsvindt in de zomerperiode van juni tot september. De baaien, gelegen langs de kustweg richting Mirbat, worden omringd door zand, losse stenen en rotsen. Achter deze belemmeringen wacht echter een onvergetelijk schouwspel met een zeer grote hoeveelheid vissoorten, welke plaatsvindt in de uitgestrekte velden met schitterende anemonen en koralen. Er zijn onlangs twee gezonken scheepswrakken gevonden in de omgeving van Salalah, maar er is hier nog ontzettend veel te ontdekken. Bovendien zijn de rots Donkeys Head en de duikspot Aquarium 1 zeer de moeite waard om te bezoeken.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen