De Wierookroute in Oman

Wierooksteentjes en bankbiljetten Oman
Wierooksteentjes en bankbiljetten Oman

Oman, gelegen in het westen van Azië, dankt een groot gedeelte van haar rijkdom aan de productie en export van wierook. Tot in de 20e eeuw was de Arabische wierook namelijk even kostbaar als goud. Wil je Oman op een bijzondere manier ontdekken, volg dan de eeuwenoude wierookoute. De route start in Salalah, in het zuiden van Oman en loopt dwars door Oman, langs Shishr, naar het noordoosten. De route eindigde eigenlijk pas aan het hof van de Egyptische koningin Sheba. UNESCO heeft gedeelten van de wierrookroute opgenomen in het werelderfgoed. Tijdens de route in Oman ontdek je de stad Salalah, de archeologische site Khor Rori, de oase van Shishr en de wierrookboom Boswelia.

Kaart Wierookroute
Kaart Wierookroute

Sandra 'Oman is een van mijn persoonlijke favorieten. Van woestijnen tot Wadi's en een enorme kustlijn waarbij mij vooral de vriendelijkheid en het respect van de Omani's is bijgebleven. Ik reisde per jeep langs mooie plaatsen als Nizwa en Sur, dwars door rivierbeddingen en door de hoge bergen van de Jebel Akhdar die niet onderdoet voor de Grand Canyon. Mijn mooiste moment was de zonsondergang in de woestijn!', Sandra - reisexpert Oman gratis reisvoorstel >>

Salalah

Salalah is een kuststad in het zuiden van Oman en wordt omringd door de bergen van Jebel Qamar in het westen, Jebel Al-Qara in het noorden en Jebel Samhan in het oosten. Al sinds de oudheid is de stad bekend vanwege de export van wierook en nog steeds wordt het sterk geurende hars er gewonnen en verhandeld. In de goudsouq en de Al Husn Souq kun je verschillende wierookkristallen kopen. Wil je meer te weten komen over de wierook dan kun je terecht in het Museum of the Frankincense Land. Ieder jaar in september vindt er de grote wierookmarkt plaats waar vooral afstammelingen van Afrikaanse slaven wierook verkopen. Voor een fly drive door Salalah / dofar regio klik je HIER. 

Khor Rori

De archeologische site Khor Rori was een belangrijke haven in de Dhofar regio, al sinds de 1e eeuw na Christus. Eeuwenlang werd vanuit deze haven, die vlakbij Salalah ligt, de wierook naar alle delen van de wereld verscheept. Inscripties wijzen erop dat Khor Rori werd gebouwd in de 2e eeuw voor Christus, in opdracht van het koninkrijk van Hadramawt. Het lijkt waarschijnlijk dat de stichting van de nederzetting deels werd ingegeven door de Hadrami die de productie van de waardevolle grondstof wilde beheersen. Waarschijnlijk werd het gebied rond de 7e eeuw verlaten.

Khor Rori, archeologische site Oman
Khor Rori, archeologische site Oman
Vraag gratis een offerte aan

Oase van Shishr (Ash Sishar)

Shisr ligt ongeveer 180 km ten noorden van Salalah in de woestijn. Deze agrarische oase werd gedomineerd door een vesting uit de ijzertijd en bleef in gebruik in de islamitische periode. De archeologische resten bestaan uit een grote ingestorte kalkstenen koepel met een grot, waar een eeuwige bron stroomt. Ook staat er nog een muur van een fort, opgebouwd uit kalksteen blokken. Resten van muren geven aan dat de omheiningsmuur was verdeeld in twee behuizingen, gedomineerd door een groot gebouw dat een aantal verbouwingen en uitbreidingen heeft ondergaan tijdens de middeleeuwse periode.

Wierookboom Boswellia

In het zuiden van Oman groeit de Boswellia in een bijna tropische omgeving. De beroemde wierookboom is bekend om haar hars, die al bijna 7.000 jaar wordt afgetapt en geëxporteerd. De hars heeft de naam Olibanum en ruikt erg sterk. De oogst vindt plaats in mei en juni maar de grote wierookmarkt wordt in september gehouden (in Salalah).

Hars Wierookboom, Oman
Hars Wierookboom, Oman

Geschiedenis van de Wierookroute

Van de 3e eeuw voor Christus tot de 2e eeuw na Christus vervoerden de Nabateeërs wierook en mirre door de woestijn van Arabië naar de Middellandse Zee, over een afstand van ongeveer 1.800 km. Langs deze route bevinden zich verschillende interessante steden zoals de vier Nabateïsche steden Haluza, Mamshit, Avdat en Shivta, gelegen in de Negev-woestijn in Israël. De Nabateeërs hadden veel kennis van het leven in de woestijn. De wierookroute begint in Salalah, een stad in Oman en staat al jaren op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Engelse documentaire over de Frankincense Trail 


Voor een leuke fly drive door het Noorden van Oman klik je HIER. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen