Oman van A tot Z

Grote Moskee Oman van A tot Z
Grote Moskee Oman van A tot Z

In het artikel 'Oman van A tot Z' kom je alles te weten over het fascinerende Oman! Van de mooiste steden, tot natuurreservaten tot de bevolking van het land.

Heb je weinig kennis van Oman? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Al Saleel National Park

Het Al Saleel National Park is een wildreservaat dat zich over ruim 220 km² uitstrekt. Er groeien veel acacia bomen en je vindt er de Omani wilde kat, de Arabische gazelle, de rode vos en de Egyptische Adelaar.

B van Bedoeïenen

'Bedoeïenen' betekent letterlijk 'bewoners van de woestijn'. In Oman leven zij in verschillende stammen. De meeste van hen hebben een vaste woonplaats maar sommige stammen, zoals de Wahiba, leven nog in traditionele hutten van palmbladeren. Vraag gratis een offerte aan

C van Chedi Muscat

Het Chedi Muscat is een van de meest exclusieve en stijlvolle accommodaties in de hoofdstad Muscat. Het relatief kleine hotel is omgeven door watertuinen en heeft een privéstrand.

D van Dune Bashing

Een populaire manier om de woestijn te ontdekken is via dune bashing, wat 'duin stuiteren' betekent. Je rijdt met een 4WD-jeep zo snel mogelijk de duinen op en af. Omdat je behoorlijk door de auto wordt geslingerd heeft het de naam dune bashing.

E van Eten en Drinken

In de keuken van Oman vind je invloeden van de Arabische en Indiase keuken. De basisingrediënten zijn rijst, vis, kip en groente. Ook zijn ze dol op zoete lekkernijen. Typisch Ottomaanse gerechten bestaan vaak uit rijst met vlees of vis en kruiden als saffraan en kardemom. Voorbeelden zijn Mabbous, Mashuai en Rhukal brood.

F van Forten

Vrijwel iedere stad heeft een eigen fort. Deze zijn veelal gebouwd of uitgebreid tussen 1624 en 1744 tijdens de Al Yarubi dynastie. Ze dienden als verdedigings- en toevluchtsoord in tijden van oorlog. Nu representeren ze de welvaart en architectuur uit die tijd. Bekende forten zijn het Al Mirani fort, het Al Jalali fort en het fort van Nizwa.

G van Grand Mosque

De Grand Mosque is in 2001 gebouwd in opdracht van Sultan Qaboes. De bouw van de grootste moskee van Oman duurde ruim zes jaar. De belangrijkste kenmerken zijn het handgeweven tapijt, de op één na grootste ter wereld, en de kroonluchter die 14 meter hoog is en 1.122 lampen bevat.

H van House of Amouage

In 1983 gaf Sultan Qaboes de opdracht een parfum te ontwikkelen met ingrediënten uit Oman. Amouage betekent 'golven van emotie' en bestaat uit meer dan 120 natuurlijke ingrediënten. Tijdens een bezoek aan House of Amouage kom je alles te weten over dit exclusieve parfum.

I van Inwoners

Oman telt ruim 3 miljoen inwoners. Er wonen slechts negen mensen per vierkante kilometer waardoor Oman een van de dunst bevolkte landen ter wereld is. De meeste Omani's stammen af van de Arabische stammen de Azd en de Nizary. Ongeveer 30% van de bevolking is gastarbeider.

J van Jebel Samhan Nature Reserve

Dit natuurreservaat strekt zich uit van Shuwimiya in het noordoosten tot Marbat in het zuiden. Hiertussen liggen hooglanden, bergen, kustvlaktes en canyons. De verschillende landschappen maken het tot een ideaal leefgebied voor verschillende dieren zoals hyena's, steenbokken, en wolven. Aan de kust heb je de kans om een walvis of schildpad te spotten.

K van Kahwa

Kahwa is een (sterke) koffie op smaak gebracht met Kardemon in tegenstelling tot veel andere landen in de omgeving zoals Pakistan, daar is Kahwa een groene thee met saffraan, kaneel en kardemom.

L van Luchthaven

Oman telt twee luchthavens, te weten Luchthaven Salalah en Muscat International Airport. De laatste is de thuisbasis van de nationale luchtvaartmaatschappij Oman Air en werd gebouwd in 1973.

M van Masqat

Masqat (Muscat) is de hoofdstad van Oman en is gelegen aan de oostkust. Vanaf 1970 is de stad erg gemoderniseerd. Er zijn veel bezienswaardigheden, zoals de Grand Mosque, Fort Al Jalali, de stadsmuur, het paleis Al-Alam en de souk.

N van Nizwa

Nizwa is een van de oudste steden van Oman. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Fort van Nizwa, de traditionele soek en het ondergrondse waterkanaal Falaj Daris, die ruim 500 jaar oud is en de levensbron van de stad vormt. Ook de traditionele geitenmarkt op vrijdag is een belangrijke bezienswaardigheid.   Klik HIER voor een fly drive langs de leukste plekken inclusief Nizwa !

Nizwa stad in Oman
Nizwa stad in Oman

O van Omani's

De Omani's stammen af van Arabische stammen, zoals van de Azd uit Jemen en de Nizary uit Saoedi-Arabië. Het is een vriendelijk volk en de kans is groot dat je bij een Omani thuis wordt uitgenodigd voor een hapje en een drankje.

P van Praktisch

Voor een vakantie in Oman heb je een paspoort nodig wat nog minimaal 6 maanden geldig bij aankomst. Daarnaast is een visum vereist. Deze is verkrijgbaar op de luchthaven in Oman en is 1 maand geldig. Wil je langer blijven of alles van tevoren geregeld hebben dan kun je de aanvraag indienen bij de ambassade van Oman in Nederland. Let erop dat de toegang tot Oman kan worden geweigerd als je een stempel/visum van Israël in het paspoort hebt.

Q van Qaboes bin Said al Said

Qaboes bin Said al Said is de sultan van Oman. Hij kwam aan de macht nadat hij zijn vader sultan Said Ibn in 1970 had afgezet. Onder hem kent het land veel welvaart en vrijheid voor burgers.

R van Ra's al Hadd

Dit dorp in het oosten van Oman is bekend vanwege de vele schildpadden die hun eieren hier op het strand leggen. Tijdens het broedseizoen mag je dan ook alleen onder leiding van een gids het strand betreden.

S van Sohar

De stad Sohar kent een lange geschiedenis en is ooit zelfs de hoofdstad van Oman geweest. Bezoek het Fort Sohar dat uit 800 stamt. In 1985 werd het fort gerestaureerd en in 1993 werd het als museum opengesteld voor publiek. Rondom het fort ligt het oude centrum van de stad met gezellige markten.

T van Taal

De officiële taal in Oman is Arabisch. Daarnaast spreekt vrijwel iedereen goed Engels. In sommige delen worden nog Indiase dialecten gesproken, zoals het Urdu, Hindi en Baluchi.

U van Ubar

Na eeuwenlange legendes, zoektochten en opgravingen werd de 'verloren stad' in 1992 gevonden in het zuiden van Oman. Het instorten van een grot leidde tot grote watersnood waardoor de stad werd verlaten. De stad, ook wel de 'Stad van Duizend Pilaren' genoemd, is te bezoeken met een gids.

V van Verkeer

In Muscat staat het verkeer vaak vast. Buiten de steden is een veelvoorkomend probleem het in slaap vallen achter het stuur als gevolg van de lange afstanden in de woestijn. Let op overstekende kamelen.

W van Woestijn

Oman bestaat voor 80% uit woestijnen. In de woestijnen Al Mintirib en Al Wasil leven nog traditionele bedoeïenen. In de zuidelijke regio Dhofar vind je het grootste aaneengesloten woestijngebied ter wereld, Rub al-Khali. Alles over overnachten in Oman, inclusief de woestijn lees je HIER. 

Woestijn Oman
Woestijn Oman

X van ??

Y van ??

Z van Zee

Oman heeft 3.165 kilometer kustlijn. In het noorden vind je mooie badplaatsen met grote hotelresorts. In het zuiden vaar je vanaf de prachtig witte stranden met een bootje naar de ongerepte eilandjes voor de kust. De meeste toeristen vind je op het schiereiland Musandam. De regio Dhofar in het zuiden van Oman is erg geliefd als zon, zee en strand bestemming.

Voor een prachtige Fly drive route door Oman klik je HIER. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

4,0

Gerelateerde artikelen