Traditionele stammen in Oman
gratis reisvoorstel aanvragenHet overgrote deel van de bevolking van Oman behoort nog tot een traditionele stam. De Jebels (bergbewoners), de Bani Ghafiri-stam (bedoeïenen) en de Bani Hinawi-stam (kustbewoners) zijn de meest traditionele stammen die nog in grote getale aanwezig zijn in Oman. Door de komst van immigranten uit Afrikaanse landen en andere landen in het Midden-Oosten en de handel met Westerse landen kent Oman veel verschillende nationaliteiten. Ondanks deze verscheidenheid kan er over alle Omani gezegd worden dat ze enorm vriendelijk en gastvrij zijn.
Het straatbeeld in Oman
De meeste van de 3,4 miljoen Omani zijn moslim en 75% van de moslims zijn ibadiet, ofwel gematigd en tolerant. De overige 25% is soenniet. Oman is hiermee het enige land waar de ibadiet de overhand hebben. De mannen op straat kenmerken zich door hun Kumah (hoofddeksel) of Mussar (tulband) en lichtgekleurde Dishdasha (jurk). De vrouwen dragen een Sirwall (broek), Jallabia (jurk), Thobe (overjurk), Lafah (sluier) of Abaya (zwarte omslagdoek), allen vaak in prachtige stoffen en felle kleuren. Uiteraard zijn ook veel mannen en vrouwen modern of westers gekleed.
Omani`s
Over het algemeen zijn de meeste Omani's afstammelingen van Arabische stammen, van de Azd uit Jemen en de Nizary uit de Nadjd-regio, Saoedi-Arabië. Tijdens de reis door Oman bestaat er een grote kans dat je uitgenodigd wordt voor een drankje of een hapje bij een Omani thuis. Het is een vriendelijk en gastvrij volk. Veel Omani vernoemen zich naar een regio, zoals de Dhofari in het zuiden en de Zanzibari, die nauwe banden hebben met Zanzibar in het oosten van Afrika. Tegenwoordig bestaat 25% van de bevolking uit inwoners uit Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan en vooral India. Ze werken als gastarbeiders in de bouw of hebben andere baantjes die de Omani zelf niet willen of kunnen doen.
Gratis reisvoorstel aanvragen
Bedoeïenen
Bedoeïenen betekent letterlijk 'bewoners van de woestijn' en zij leven in Oman in verschillende stammen maar verblijven wel voor een groot deel in een vaste woonplaats. Sommige stammen zoals de Wahiba, wonen nog wel in de traditionele hutten van palmbladeren. De Rawashid leven in grote, comfortabele tenten in de oases en zijn goede handwerkslieden. De woestijnbedoeïenen zijn onafscheidelijk van hun dromedarissen terwijl de bergbedoeïenen schapen houden. In Oman vind je ook visbedoeïenen, zij leven van de visvangst en dadeloogst. De bedoeïenen leven met name in de Wahiba Sands woestijn ten zuiden en westen van de hoofdstad Muscat.
Typisch Arabisch
Ondanks dat Oman geen typisch Arabisch land is kun je er wel typisch Arabische dingen doen. Je mag Oman zeker niet verlaten zonder een kopje Arabische koffie (Kahwa) te hebben gedronken en samen met de lokale bevolking een Shisha te hebben gerookt. Het roken van de Shisha (waterpijp) kan in de meeste cafés in Oman en is een bijzondere ervaring. Vroeger werd de handel gedreven met typisch Arabische houten boten (Dhows) en het is een aanrader om een dagtochtje te maken met deze bootjes.
Reisexpert Reisgraag.nl
Traditioneel Omaans eten
De keuken van Oman is een combinatie van de Arabische en de Indiase keuken. Rijst, vis, kip en groente zijn de basisingrediënten van een meestal gevarieerd en voedingrijk maal. De belangrijkste maaltijd van de dag wordt vaak `s middags gegeten, het avondmaal is over het algemeen wat lichter. Tijdens religieuze feestdagen worden speciale gerechten gemaakt zoals Ruz al Mudhroub of Shuwa. De Omani zijn ook dol op zoete lekkernijen, vooral bij de koffie of als nagerecht.
Wil je ons gehele hotelaanbod zien in Oman? dan klik je HIER.
Heb je vakantieplannen? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan gemaakt door een expert.