Traditionele stammen in Oman

Jongetjes Oman lokale bevolking
Jongetjes Oman lokale bevolking

Het overgrote deel van de bevolking van Oman behoort nog tot een traditionele stam. De Jebels (bergbewoners), de Bani Ghafiri-stam (bedoeïenen) en de Bani Hinawi-stam (kustbewoners) zijn de meest traditionele stammen die nog in grote getale aanwezig zijn in Oman. Door de komst van immigranten uit Afrikaanse landen en andere landen in het Midden-Oosten en de handel met Westerse landen kent Oman veel verschillende nationaliteiten. Ondanks deze verscheidenheid kan er over alle Omani gezegd worden dat ze enorm vriendelijk en gastvrij zijn.

Heb je weinig kennis van Oman? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het straatbeeld in Oman

De meeste van de 3,4 miljoen Omani zijn moslim en 75% van de moslims zijn ibadiet, ofwel gematigd en tolerant. De overige 25% is soenniet. Oman is hiermee het enige land waar de ibadiet de overhand hebben. De mannen op straat kenmerken zich door hun Kumah (hoofddeksel) of Mussar (tulband) en lichtgekleurde Dishdasha (jurk). De vrouwen dragen een Sirwall (broek), Jallabia (jurk), Thobe (overjurk), Lafah (sluier) of Abaya (zwarte omslagdoek), allen vaak in prachtige stoffen en felle kleuren. Uiteraard zijn ook veel mannen en vrouwen modern of westers gekleed.

Omani`s

Over het algemeen zijn de meeste Omani's afstammelingen van Arabische stammen, van de Azd uit Jemen en de Nizary uit de Nadjd-regio, Saoedi-Arabië. Tijdens de reis door Oman bestaat er een grote kans dat je uitgenodigd wordt voor een drankje of een hapje bij een Omani thuis. Het is een vriendelijk en gastvrij volk. Veel Omani vernoemen zich naar een regio, zoals de Dhofari in het zuiden en de Zanzibari, die nauwe banden hebben met Zanzibar in het oosten van Afrika. Tegenwoordig bestaat 25% van de bevolking uit inwoners uit Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan en vooral India. Ze werken als gastarbeiders in de bouw of hebben andere baantjes die de Omani zelf niet willen of kunnen doen. Vraag gratis een offerte aan

Bedoeïenen

Bedoeïenen betekent letterlijk 'bewoners van de woestijn' en zij leven in Oman in verschillende stammen maar verblijven wel voor een groot deel in een vaste woonplaats. Sommige stammen zoals de Wahiba, wonen nog wel in de traditionele hutten van palmbladeren. De Rawashid leven in grote, comfortabele tenten in de oases en zijn goede handwerkslieden. De woestijnbedoeïenen zijn onafscheidelijk van hun dromedarissen terwijl de bergbedoeïenen schapen houden. In Oman vind je ook visbedoeïenen, zij leven van de visvangst en dadeloogst. De bedoeïenen leven met name in de Wahiba Sands woestijn ten zuiden en westen van de hoofdstad Muscat.

Typisch Arabisch

Ondanks dat Oman geen typisch Arabisch land is kun je er wel typisch Arabische dingen doen. Je mag Oman zeker niet verlaten zonder een kopje Arabische koffie (Kahwa) te hebben gedronken en samen met de lokale bevolking een Shisha te hebben gerookt. Het roken van de Shisha (waterpijp) kan in de meeste cafés in Oman en is een bijzondere ervaring. Vroeger werd de handel gedreven met typisch Arabische houten boten (Dhows) en het is een aanrader om een dagtochtje te maken met deze bootjes.

Traditioneel Omaans eten

De keuken van Oman is een combinatie van de Arabische en de Indiase keuken. Rijst, vis, kip en groente zijn de basisingrediënten van een meestal gevarieerd en voedingrijk maal. De belangrijkste maaltijd van de dag wordt vaak `s middags gegeten, het avondmaal is over het algemeen wat lichter. Tijdens religieuze feestdagen worden speciale gerechten gemaakt zoals Ruz al Mudhroub of Shuwa. De Omani zijn ook dol op zoete lekkernijen, vooral bij de koffie of als nagerecht.

Wil je ons gehele hotelaanbod zien in Oman? dan klik je HIER. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen