10 redenen voor een bezoek aan Oman

Wierookbrander Muscat Oman
Wierookbrander Muscat Oman

1. Souqs

De traditionele naam voor een Arabische markt is “Souq”, welke in vele steden in het Sultanaat Oman te vinden zijn. Kenmerkend voor de markten is de handel in goud, zilver, houtsnijwerken en specerijen. In Ibra wordt wekelijks op de woensdag een speciale vrouwenmarkt gehouden, en staat dan ook geheel in het teken van de vrouw. Andere opmerkelijke markten is de kamelenmarkt in Sinaw en de geitenmarkt in Nizwa.

Tip: Oman is een perfecte Fly-drive bestemming waarbij je verschillende plaatsen bezoekt van Wadi's tot aan oude forten en de prachtige steden Nizwa en de hoge bergen. Klik HIER voor ons aanbod van accommodaties of vraag een gratis offerte aan. 

Sandra 'Oman is een van mijn persoonlijke favorieten. Van woestijnen tot Wadi's en een enorme kustlijn waarbij mij vooral de vriendelijkheid en het respect van de Omani's is bijgebleven. Ik reisde per jeep langs mooie plaatsen als Nizwa en Sur, dwars door rivierbeddingen en door de hoge bergen van de Jebel Akhdar die niet onderdoet voor de Grand Canyon. Mijn mooiste moment was de zonsondergang in de woestijn!', Sandra - reisexpert Oman gratis reisvoorstel >>

2. Wierookroute

Eeuwenlang was Oman de belangrijkste wierookleverancier en -producent, en dit was daarmee een belangrijke inkomstenbron. De wierookroute is een route die leidt langs belangrijke stukken van de interessante geschiedenis van Oman. De route begint in de hoofdstad van Dhofar, de stad Salalah in het zuiden, en leidt van daaruit midden door Oman naar het noordoosten. In het zuiden bevindt zich de beroemde wierookboom Boswelia, waarvan de hars al ruim 7000 jaar wordt gebruikt en geëxporteerd. In september vindt de grote wierookmarkt “Al Husn Suq”, in Salalah plaats.

3. Forten

In vroegere tijden werden in Oman vele forten gebouwd ter verdediging van vrijwel elke stad. Deze forten zijn vrijwel altijd gebouwd op hoge, strategisch gelegen plaatsen wat zorgt voor een schitterend uitzicht. De vele overgebleven forten zijn tot op heden te bezichtigen en door het hele land verspreid. De meest beroemde en mooiste forten zijn onder meer het Jalali Fort, Mirani Fort, Mutrah Fort en Sohar Fort. Vraag gratis een offerte aan

4. Ubar

De verloren stad Ubar, ofwel de Stad van Duizend Pilaren, is na eeuwenlange legendes, zoektochten en opgravingen in 1992 eindelijk teruggevonden in het zuiden van Oman, in de provincie Dhofar. De stad werd verlaten door het instorten van een ondergrondse grot, wat tot grote watersnood leidde. Tegenwoordig is de verzonken stad te bezoeken o.l.v. een gids. Er kunnen in Ubar ruïnes en overblijfselen uit de ijzertijd bezocht worden, en er bevindt zich ook een museum.

5. Sinbad de zeerover

Sinbad de zeerover is de verteller en hoofdpersoon van 7 verhalen uit de vertellingen van duizend-en-één-nacht. Volgens verschillende legendes is Sinbad geboren in de stad Sohar of de stad Sur, maar in ieder geval in Oman. Er is hierover daarom veel terug te vinden in Oman, waaronder de jaarlijkse diepzee viswedstrijd, de Sinbad Classic.

6. Grand Mosque in Muscat 

De Grand Mosque, gebouwd in opdracht van en gehuldigd door Sultan Quaboos in 2001, is de grootste moskee in Oman. De bouw van de moskee duurde in totaal 6 jaar en 4 maanden, en gebeurde o.l.v. Carillion Alawi LLC. Belangrijke kenmerken van de Grote Moskee zijn het handgeweven tapijt en de kroonluchter. Het tapijt is de één na grootste ter wereld met diens 70 bij 60 meter. De kroonluchter is 14 meter, weegt 8 ton en bevat 1122 lampen.

7. Grotten van Oman (Majls al-Jinn + Hoti Grot)

In Oman bevinden zich een aantal van 's werelds mooiste grotten, en zijn zowel te voet als te water te bereiken. Duiken is een populaire manier om deze grotten te bezoeken. De Majilis al-Jinn is een zeer beroemde grot, en de op één na grootste ondergrondse grotkamer ter wereld. Deze is alleen door de ervaren duiker te verkennen. Daarnaast bevindt zich in Oman nog een andere belangrijke en populaire grot, namelijk de Hoti; deze kan door iedereen bezocht worden. Aangezien de grotten vaak gedeeltelijk onder water staan, wordt aangeraden de weersverwachtingen in de gaten te houden; bezoek aan de grotten worden dan namelijk veelal afgeraden.

8. Dieren spotten

Oman bezit verrassend veel gevarieerde diersoorten, zowel op het land als in het water. Er zijn inmiddels strikte wetten aangenomen om jagen tegen te gaan, gezien een groot aantal veelvoorkomende diersoorten inmiddels bedreigd worden. Zo zijn er onder meer luipaarden, oryxen, zeeschildpadden en gazelles te vinden in Oman. Er worden excursies georganiseerd om deze diersoorten te spotten door heel Oman.

9. Eten

In Oman is veel, gezond en goedkoop eten te vinden, in zowel restaurants als eetstalletjes op straat. Oman kent dan ook een aantal typisch Omaanse gerechten. De basis voor de meeste gerechten bestaat veelal uit rijst met vis of vlees en kruiden als saffraan en kardemom. Bekende Omaanse gerechten zijn Mabbous, Mashuai en Rhukal brood.

10. Desert safari

Als je van avontuur houdt, beleef dan een echte Desert Safari in Oman, hier ervaar je een safari in de woestijn vanaf de rug van een kameel. De trips per kameel verschillen van een korte trip tot een trip van 14 dagen door de woestijn. Deze kamelen trips door de woestijn zijn een van de belangrijkste toeristische attracties van Oman, en is een unieke ervaring. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen