Multan

Multan in Pakistan
Multan in Pakistan

In het zuiden van de provincie Punjab ligt de stad Multan. De stad heeft meer dan 2 miljoen inwoners en is daarmee de vijfde grootste stad van Pakistan. In het oosten van de stad ligt de rivier de Chenab. Multan is tevens de hoofdstad van het Multan District. De eerste grote steden liggen minstens 350 kilometer van Multan af, waardoor reizen soms lang kan duren.

Multan staat bekend als de stad van de soefi's en de Medina-Tul-Oleyah. Dit komt door de vele heiligdommen en Soefi heiligen die in de stad aanwezig zijn. In de stad vind je de mooiste bazaars, moskeeën, tempels en sierlijke graven. Multan is gelegen is een soort bocht, wat is ontstaan door 5 rivieren. De stad kent een invloedrijk politiek en economisch centrum, wat goede vervoersverbindingen heeft.

Er worden vele producten geëxporteerd naar het buitenland zoals tarwe, katoen, suikerriet, mango's, citrusvruchten, guaves en granaatappels. Zij kunnen deze producten verbouwen, omdat er rondom de stad platte vlaktes liggen, wat ideaal is voor de landbouw. Door de vele grachten die door de stad lopen, komt er genoeg water bij de boerderijen. Dit is een zeer groot voordeel voor de landbouw, want het land is erg vruchtbaar. Een klein minpuntje is het regenseizoen, want dan lopen de meeste weilanden onder. In Multan is het vaak erg heet in de zomer. De stad kent temperaturen die kunnen oplopen tot 54 graden! Pas altijd op met zandstormen, want daar krijgt de stad nog al eens mee te maken.

De bewoners van Multan spreken over het algemeen Saraiki en Haryanvi. Daarnaast kent een deel van de mensen ook het Urdu. Engels wordt alleen gesproken en verstaan door de opgeleide. De bevolking bestaat veelal uit moslims, maar ook sikh en hindoe-gemeenschappen vormen een groot geheel. In de stad zijn nog vele tempels en Gurdwaras te zien.

Heb je weinig kennis van Pakistan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Multan
Plaatsen in de buurt van Multan (Pakistan) :
 • Faisalabad (206 km)
 • Lahore (313 km)
 • Gujranwala (339 km)
 • Rawalpindi (409 km)
 • Islamabad (420 km)
 • Quetta (427 km)
 • Karachi (733 km)
 • Ervaringen

  op 20 juni 2021 plaats: Multan, reisperiode: december 2020

  Pakistan was een erg mooi en rustgevend land. Mooie landschappen, en als je net als ik veel van avontuur houdt is pakistan the place to be. Daarnaast is dit artikel niet juist. Toen ik pakistan was kon ik gewoon zonder hoofddoek en met vrij korte kleren over straat. En ik was zeker niet de enige. De jongere bevolking loopt er alledaags westers gekleed bij. De mentaliteit van het land is vrij modern, waardoor ik zeker nog een keer naar Pakistan zou willen gaa.

  • Algemeen 10
  • Uitgaan 10
  • Cultuur 10
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 10
  • Ligging 10

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Multan

  Mausoleum van Shah Rukn-e-Alam (Multan)

  Mausoleum van Shah Rukn-e-Alam
  Mausoleum van Shah Rukn-e-Alam
  Kaart met locatie Mausoleum van Shah Rukn-e-Alam

  Een prachtige bezienswaardigheid in Pakistan kun je vinden in Multan. Hier staat het mausoleum van Shah Rukn-e-Alam. Het mausoleum werd gebouwd tussen 1320 en 1324 en is een ongeëvenaard meesterwerk van voor de Mogoltijd. Het gebouw wordt gezien als de glorie van Multan en overal in de stad zie je het staan. De koepel van het mausoleum is tweede grootste ter wereld.

  Multan Cricket Stadium (Multan)

  Het multifunctionele stadion Multan Cricket Stadium is gelegen langs de Vahari Road, in de buitenwijken van Multan. Het stadion wordt voornamelijk beschikbaar gesteld voor cricket wedstrijden en biedt plaats voor zo'n 35.000 mensen. Het laatste One day International wedstrijd werd gehouden in 2008 tussen Pakistan en Bangladesh. Ook de eerste wedstrijd in het stadion werd gespeeld tussen de teams van Bangladesh en Pakistan. 

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Pakistan bekijken.

  Vervoer

  Multan heeft goede verbindingen met andere steden, doordat je er met verschillende vervoersmiddelen kunt reizen. De stad heeft een betonnen weg die maar liefst 983 kilometer lang is. Vanuit deze weg kun je makkelijk naar Khanewal, Lodhran en Muzaffargarh. Er rijden vele bussen door de stad heen, die meestal beschikken over airco. Ze rijden ook meestal veilig, dus je hoeft je geen zorgen te maken. De GT Road is een van de belangrijkste wegen van Multan, want het verbindt de stad met Rawalpindi, Islamabad, Faisalabad, Karachi, Lahore en Bahawalpur. Ook met de trein reizen is een optie, want vanuit deze stad kun je makkelijk naar een station reizen. Naast al deze vervoersmiddelen, is het ook mogelijk om te reizen met het vliegtuig. Multan heeft een eigen vliegveld, het Multan International Airport. Dit vliegveld ligt 10 kilometer van het centrum af, maar is niet zo groot als de vliegvelden in steden als Lahore en Karachi. Dit vliegveld wordt vooral gebruikt door de lokale bevolking. Ook hier wordt er gevlogen met Pakistan International Airlines. Toch zijn er steeds meer andere maatschappijen die interesse tonen in het vervoeren van passagiers, omdat er een enorme groei gaande is. Door deze stijging zijn er al nieuwe landingsbanen en een terminal gebouwd.

  Geschiedenis

  In 1818 werd er een aanval ingezet op Multan door Maharaja Ranjit Singh en Akali Phula Singh Nihang. Met een groot kanon genaamd de Zamzama werden de poorten van de stad vernietigd. Akali Phula Singh stormde Multan binnen. Binnen stonden 600 mannen van Kharak Singh en Jodh Singh Ramgarhia hen op te wachten. Akalai Phula Singh veroverde de stad in de Tweede Anglo-Sikh oorlog. Na de oorlog maakte Multan deel uit van het Britse Rijk. De Britten probeerde om spoorlijnen aan te leggen, maar dit plan is nooit afgemaakt. Multan kwam pas weer bij Pakistan toen het land onafhankelijk werd in 1947. Er waren toen nog geen ziekenhuizen, universiteiten en industrieën aanwezig. Nog steeds is de stad aan het groeien op industrieel gebied en wordt de bevolking steeds groter. De oude stad is nog steeds in een bouwvallige staat en de vele monumenten zijn erg beschadigd door de oorlog.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Multan