Klimaat RoemeniŽ

Brasov, RoemeniŽ
Brasov, RoemeniŽ

Roemenië grenst in het oosten aan de Zwarte Zee en heeft een divers landschap. Dit zorgt voor de nodige verschillen in het klimaat en weer in een aantal gebieden in Roemenië. In de zomer kun je genieten van de zon aan de kust en in de bergen kun je 's winters juist sneeuw verwachten. Benieuwd naar wat voor een weer je kunt verwachten tijdens jouw vakantie? Je leest het hier.

Heb je weinig kennis van RoemeniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ligging

Roemenië is maar liefst 6 keer groter dan Nederland en ligt in Oost-Europa. In het oosten grenst het land aan de Zwarte Zee. Daarnaast grenst Roemenië aan Oekraïne, Bulgarije, Hongarije, Moldavië en Servië. Het landschap is divers. Je vindt er bergen, laagvlakten en hoogvlakten die in totaal even grote stukken land beslaan. De westelijke, oostelijke en zuidelijke Karpaten zijn iets lager dan de Alpen en liggen als een driehoek over Roemenië. De ligging en het landschap van het land zijn belangrijk voor het klimaat, doordat deze het weer onvoorspelbaar en extreem kunnen maken.

Piatra Craiului gebergte
Piatra Craiului gebergte

Klimaat

Roemenië kent officieel twee klimaatzones. Aan de kust in het westen van het land heerst het gematigd zeeklimaat. Kenmerkend hiervoor zijn milde winters en lekker warme zomers. Het aantal zonnige dagen is 's zomers hier evenveel als bijvoorbeeld de Franse Middellandse Zeekust, dus een zonvakantie zit er wel in. Het binnenland kent een landklimaat. De zomers zijn er zeer warm en de winter is juist koud. De noordoostelijke çrivat wind zorgt ervoor dat het er in de winter zeer guur kan worden en extreme weersomstandigheden ontstaan.

Kust Roemenië
Kust Roemenië
Vraag gratis een offerte aan

Temperaturen

Langs de Zwarte Zee liggen de temperaturen rond een aangename 24℃, dankzij de afkoelende zeewind. Op de laagvlaktes rond Boekarest heeft de zeewind geen effect meer, waardoor de temperaturen in de zomer gemakkelijk oplopen tot 35℃. In de bergen wordt het 's zomers zelden warmer dan 23℃. De winters leveren weer andere verschillen op tussen de gebieden in Roemenië. Aan de kust blijft het weer mild en de temperatuur ligt rond de 5℃. Op de laagvlaktes dalen de temperaturen tot 3℃. In de bergen kan het 's winters stevig vriezen en dalen de temperaturen soms wel tot -10℃. 

Rodna, Roemenië
Rodna, Roemenië

Extreem weer

Het weer in de bergen worden niet meer beïnvloedt door de zeewind, maar wel door de koude çrivat wind. Met name van november tot en met maart kunnen de weersomstandigheden in de hoger gelegen delen van Roemenië snel omslaan. Zo worden de wegen door plotselinge sneeuwstormen onbegaanbaar. 's Zomers vind je juist extremer weer in de lager gelegen gebieden. In het gebied rond Boekarest lopen de temperaturen namelijk zeer hoog op. En hoewel er in Roemenië relatief weinig neerslag valt, is de periode van mei tot en met juli wel zeer nat. In deze tijd van het jaar kunnen er rond de rivier de Donau overstromingen ontstaan die de nodige schade aanrichten in de omgeving. 

Donauvallei
Donauvallei


Zien hoe mooi het land is als vakantiebestemming? Bekijk dan deze video. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen