Werelderfgoed in Roemenië

Donau vallei in Roemenië
Donau vallei in Roemenië

Hoewel de stad Boekarest een populaire bestemming is voor een stedentrip, is Roemenië niet een land dat door veel mensen wordt gezien als een vakantiebestemming. Het is echter een mooi land met veel bijzondere bezienswaardigheden. Een aantal van deze bezienswaardigheden staan op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Heb je weinig kennis van Roemenië? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Werelderfgoed in Roemenië

Op de Werelderfgoedlijst staan in totaal 7 bezienswaardigheden die in Roemenië te vinden zijn. Dit zijn de Donaudelta, de dorpen met versterkte kerken in Transsylvanië, het klooster van Horezu, de kerken van Moldavië, het historische centrum van Sighișoara, de Dacische forten van de Orăştie bergen en de houten kerken in Maramureș.

Donaudelta

De Donaudelta stond als eerste Roemeense bezienswaardigheid op de Werelderfgoedlijst. Deze delta is te vinden in het noorden van Dobroedzja en is de op een na grootste rivierdelta van Europa. De Donaudelta heeft het grootste oppervlak aan rietvelden ter wereld en is ook het grootste moerasgebied in Europa. In dit gebied kun je wel 45 soorten zoetwatervissen en meer dan 300 vogelsoorten tegenkomen. Vooral rond zonsopgang kun je veel verschillende soorten vogels spotten. Wat de Donaudelta bijzonder maakt zijn de speciale ecosystemen die ondersteuning bieden aan de bedreigde flora en fauna in het gebied.

Pelikanen in de Donaudelta
Pelikanen in de Donaudelta
Vraag gratis een offerte aan

Dorpen met versterkte kerken in Transsylvanië

Er zijn in totaal 7 dorpen met versterkte kerken die op de Werelderfgoedlijst te vinden zijn. Dat zijn de dorpen: Biertan, Câlnic, Dârjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor en Viscri. Deze dorpen hebben een kerk die vroeger een verdedigende functie hadden. De versterkte kerken beschermden de bewoners tegen plunderaars. De kerken dienden ook als toevluchtsoord in tijden van oorlog. De dorpen en kerken zijn toegankelijk voor bezoekers.

De versterkte kerk in Biertan
De versterkte kerk in Biertan

Klooster van Horezu

In het zuiden van Roemenië vind je het klooster van Horezu in de stad Horezu. Het klooster is in 1960 opgericht door prins Constantijn van Brancovan. Door de schilderingen en decoraties kan het klooster gekenmerkt worden als een gebouw in een typische 'Brancovan' stijl. Dit is een stijl uit de 17e en 18e eeuw en is een mix tussen de Byzantijnse, Ottomaanse, late Renaissance en Barok stijl. Het Klooster van Horezu is het best bewaarde gebouw in deze stijl en is zeker een bezoekje waard.

Het Klooster van Horezu
Het Klooster van Horezu

Kerken van Moldavië

De authentieke kerken in Boekovina, een regio in het noorden van Moldavië. Moldavië is naast een republiek in Oost-Europa ook een historische regio in het noordoosten van Roemenië. De kerken zijn gebouwd in de 15e en 16e eeuw. Het gaat om acht beschilderde Roemeens-orthodoxe kerken. Wat de kerken bijzonder maakt is dat niet alleen aan de binnenkant van de kerken versierd is met fresco's, maar ook de buitenmuren beschilderd zijn. Er is geen enkele plek op de wereld waar je vergelijkbare kerken kunt vinden. Vanwege de uniekheid en de artistieke waarde van de kerken zijn ze in 1993 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Het Sucevita-klooster, een van de beschilderde kerken
Het Sucevita-klooster, een van de beschilderde kerken

Historisch centrum van Sighișoara

Sighișoara is een stad in Transsylvanië en ligt aan de rivier Tâverna. De stad is een van de mooiste en best bewaarde Middeleeuwse stad in Europa. Het lijkt net alsof je even terug gaat in de tijd als je door de straten van Sighișoara loopt. Het historische centrum van Sighișoara weerspiegelt de cultuur van de Transsylvanische Saksen en is daarom in 1999 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Interessant weetje: Sighișoara is ook waar Vlad Dracula is geboren. Hij regeerde van 1456 tot 1462 in de provincie Walachia. De welbekende 'graaf Dracula' is op hem geinspireerd. Zijn huis is daarom ook een van de attracties, maar er is veel meer te zien in de stad. Bezoek bijvoorbeeld de kerk op de heuvel, het Venetiaanse huis of het klooster. Wat ook mooi is om te zien zijn de kleurrijke huizen.

De kleurrijke straten in Sighisoara
De kleurrijke straten in Sighisoara

Dacische forten van de Orăştie bergen

De forten zijn gebouwd door de Daciërs, de oude bewoners van het huidige Roemenië, in de eerste eeuw voor Christus en de eerste eeuw na Christus. Er zijn in totaal zes forten en deze zijn gelegen in de dorpen Sarmizegetusa, Blidaru, Piatra Roșie, Costești, Căpâlna en Banița. De forten zijn typerend voor de late ijzertijd in Europa. De overblijfselen van de forten zijn goed bewaard gebleven en staan in een mooie omgeving.

Houten kerken in Maramureș

In de regio Maramureș zijn veel houten kerken te bewonderen. Alle kerken stammen uit een andere tijdsperiode en zijn in een andere stijl gebouwd. De kerken zijn echter wel allemaal smal, hoog en hebben een klokkentoren aan de westkant van het gebouw. De kerken zijn gebouwd volgens de traditionele houtarchitectuur. De bewoners mochten vroeger namelijk van de leiders geen stenen kerken bouwen dus besloten ze gebruik te maken van hout. Van de bijna honderd kerken zijn er acht opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Deze acht kerken staan in de dorpen Bârsana, Budeşti, Deseşti, Ieud, Plopiş, Poienile Izei, Rogoz en Surdeşti.

Een houten kerk in Maramures
Een houten kerk in Maramures

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen