Zigeuners in RoemeniŽ

Zigeuner met paard en wagen, gypsy, Roemenie
Zigeuner met paard en wagen, gypsy, Roemenie

Van alle Europese landen, heeft Roemenië het grootste aantal zigeuners. Wel 6 tot 10 procent van de bevolking behoort tot de Roma zigeuners. Het is van oorsprong een nomadisch volk. De taal die deze groep spreekt is het Romani, dit is een verzamelnaam voor meerdere talen. In het Romani betekent Roma 'mensen', de zigeuners hechten veel waarde aan dit woord en worden liever zo genoemd.

Heb je weinig kennis van RoemeniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Algemeen

Zigeuners zijn vaak arm en worden ook wel eens beschouwd als tweederangsburgers. Het algemene beeld van hen is dan ook ontluisterend in een deel van Roemenië, armoede, werkloosheid, miserie, discriminatie, geweld en geweigerd tot het onderwijssysteem. Overigens zijn er Roma's die niet over geldige identiteitspapieren of een verblijfsvergunning beschikken. In de tijd van Ceauscescu, een Roemeense communistische politicus en staatshoofd van het land, konden de zigeuners zelfs niet in het bevolkingsregister worden ingeschreven. Door een deel van de autochtone bevolking van Roemenië wordt beweerd dat de zigeunerbevolking zelf naar school weigert te gaan of te werken, bedelt, en vaak deelnemen aan criminele organisaties.

Groepen

Zigeuners zijn meestal gekleed in verschillende gekleurde doeken, hieronder zitten vaak erg veel gouden sieraden. Er zijn wel 40 soorten groepen zigeuners, de belangrijkste zijn de Calderari, dit zijn nomaden en ijzersmeden, de Lautari, dit zijn gevestigde zigeuners en muzikanten en de Hongaarstalige zigeuners, deze worden vaak dubbel gediscrimineerd door de bevolking in het land. Een groot deel van de Roma wonen op een vaste plek, maar vooral in de zomer zijn er nog groepen die rondtrekken. Vraag gratis een offerte aan

Omgang met Roemenen

De maatschappelijke positie wordt alleen maar slechter, vooral na de revolutie van 1989. De verhouding tussen de Roma en de overige bevolking van Roemenië is vaak zeer slecht, dit kan soms tot vechtpartijen en brandstichtingen lijden.

Roma-bank

In de maand april in 2000 is er in Craiova de eerste nationale Roma-bank opgericht. Deze bank is geopend om het economische en sociale leven van de zigeuners te verbeteren.

Kinderen

Roma-zigeuners vinden scholing vaak een minder belangrijk aspect, net zoals lezen en schrijven. Dit is de reden dat het schoolverzuim onder de groep redelijk hoog ligt. Op jonge leeftijd worden de meeste zigeunermeisjes uitgehuwelijkt, soms staat hier een bruidsschat tegenover. Ze horen als maagd uitgehuwd te worden, seks voor het huwelijk is dan ook ten strengste verboden. Er heerst een extreem groepsgevoel bij de zigeuners en samen zonderen ze zich dan ook af snel van de samenleving. Het komt voor dat Roma-kinderen worden gedwongen om te bedelen en stelen op straat. Ze krijgen dit al van jongs af aan mee en denken dat het een normale manier van overleven is. Ze zien dan ook dat stelen sneller geld opbrengt dan bedelen, waardoor kinderen steeds meer zakkenrollen. Sinds Roemenië EU-lid werd in het jaar 2007, worden er vaker kinderen verhandeld en gebruikt op een grotere schaal.

Festival

1 keer per jaar, op 8 september, wordt het Roma Festival gehouden, ook wel Annual Festival genoemd. Hier komen meer dan 3000 gypsies uit het hele land op af, die zich verzamelen in Costesti, het dorp waar het festival plaatsvindt. Ze vieren hier de Dag van Saint Mary's. Er wordt muziek gemaakt, gedanst, wijn gedronken en veel gegeten. Voordat de zigeuners naar het festival gaan, is het traditie om eerst naar het klooster Saint Gregory's te gaan, dat in de buurt ligt van het festijn. Hier bedanken ze god voor hun goud en bidden ze voor rijkdom. Alle Roma's zijn welkom op het festival, al zijn het vaak de rijkere die komen om te pronken met hun rijkdom. Het festival is ook een kans voor ouders om bruiden uit te zoeken voor hun zonen. Kinderen trouwen dan ook vaak al op erg jonge leeftijd, dit kan al als ze rond de 10 jaar zijn. De kinderen zelf hebben zelf weinig inspraak met wie ze gehuwd worden.

Muziek

Er zijn twee soorten zigeunermuziek, de muziek die ze voor anderen voor geld maken en de muziek die ze in hun eigen groep maken. Met de eerste is de buitenwereld bekend. De muziek die ze in eigen kring maken is minder bekend, dit is hun eigen volksmuziek en hier komt vooral veel vocale percussie in voor. Deze muziek wordt nooit begeleid met instrumenten maar met mondklanken, slaande lepels en andere eenvoudige begeleidingstechnieken.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

15 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,3

Gerelateerde artikelen