Reisadvies: Is RoemeniŽ een veilig vakantieland?

Retezat National Park in de Karpaten
Retezat National Park in de Karpaten

In Nederland zijn Roemenen vaak negatief in het nieuws vanwege het grote criminelennetwerk dat zij hier hebben. Men verwacht dat de criminaliteit hoog is in Roemenië, maar is dat wel zo? Is het veilig om naar Roemenië te reizen? Wij geven daar het antwoord op.

Aanbieders van vakanties naar RoemeniŽ
Bolderman Excursiereizen (excursiereizen) Klik
De Jong Intra Vakanties (allround) Klik
TUI (allround) Klik
Oad (excursiereizen) Klik
Sunny Cars (autohuur) Klik
KLM (luchtvaartmaatschappij) Klik
Baja Bikes () Klik
Booking.com (hotel) Klik

Huidig reisadvies Roemenië

Het wordt op het moment afgeraden om naar Roemenië te reizen. Bij terugkomst uit Roemenië ga je 10 dagen in thuisquarantaine. Bij aankomst in Roemenië zijn Nederlandse reizigers verplicht 14 dagen in zelfquarantaine te gaan. Na 8 dagen quarantaine is het mogelijk om een coronatest te doen. Bij een negatief testresultaat kan de quarantaine verkort worden tot 10 dagen, mits je ook geen symptomen vertoont. De quarantaineverplichting geldt niet bij een verblijf dat korter is dan 3 dagen en je een negatieve coronatest die niet ouder is dan 48 uur kan aantonen bij aankomst. 

Onveilige gebieden Roemenië

Er zijn geen onveilige gebieden in Roemenië.

Veiligheid Roemenië

Als reiziger dien je er rekening mee te houden dat er een wereldwijde bedachtzaamheid is op terroristische aanslagen, zo ook in Roemenië en de hoofdstad Boekarest. Verder dien je rekening te houden met criminaliteit. Met name in de grote steden zijn er op drukke plaatsen tasjesdieven en zakkenrollers actief. Laat ook geen waardevolle spullen in de auto achter en parkeer je auto op een bewaakte parkeerplaats of in een drukke omgeving. 

Roemeens Atheneum in Boekarest
Roemeens Atheneum in Boekarest

Houd hier ook rekening mee

  • Voor Roemenië is een geldig reisdocument vereist. Dit mag een paspoort of identiteitskaart zijn. Een visum is niet nodig.
  • De gezondheidszorg in Roemenië is minder goed dan in Nederland, met name buiten de grote steden zijn de medische voorzieningen beperkt.
  • In de Roemeense wintersportgebieden kunnen lawines voorkomen en bij veel sneeuwval kunnen wegen onbegaanbaar worden en kunnen treinen uitvallen. 
  • Na hevige regenval kunnen er in Roemenië ook overstromingen plaatsvinden en omdat het land in een seismische omgeving ligt, is er ook kans op een aardbevingen. Vaak blijft de schade beperkt.
  • Het verkeer in Roemenië kan erg chaotisch zijn. Rijden door steden en dorpen is niet zonder risico. De wegen zijn vaak slecht en er wordt veel zonder verlichting gereden. Er wordt dan ook aangeraden om niet na zonsondergang de weg op te gaan.
  • Bij een verkeersovertreding is het mogelijk dat de Roemeense politie je rijbewijs invordert. Deze kan je pas weer terug vragen als je het land verlaat. Dit verzoek dient schriftelijk te worden aangevraagd en moet door de notaris worden ondertekend.
  • Het bezitten van drugs is strafbaar in Roemenië. Hier staan hoge boetes op en er kan zelfs een gevangenisstraf worden opgelegd.
  • Prostitutie is verboden in Roemenië.

Link

Houd voor het meest actuele reisadvies de website van de Rijksoverheid in de gaten.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

18 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,2

Gerelateerde artikelen