Veliki Novgorod

St Sophia kathedraal, Veliki Novgorod, Rusland
St Sophia kathedraal, Veliki Novgorod, Rusland

Veliki Novgorod is een van de oudste historische steden in het noordwesten van Rusland. Sinds 1999 is Veliki Novgorod de officiële naam van de stad. De naam 'Novgorod' betekent "nieuwe stad" en 'Veliki' betekent "de grote", "Novgorod de Grote" dus. De stad heeft meerdere namen gehad zoals Navgard/Naugard en is ook bekend geweest onder de Oudnoordse naam Holmgård. Veliki Novgorod de hoofdstad van de gelijknamige oblast Novgorod en ligt aan de rivier de Volchov. De stad heeft meer dan 200.000 inwoners maar dat aantal neemt de laatste jaren wel wat af. Bij toeristen komt de stad steeds meer in trek, voornamelijk vanwege de oudrussische architectuur die er te bewonderen is.

Heb je weinig kennis van Rusland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Veliki Novgorod
Plaatsen in de buurt van Veliki Novgorod (Rusland) :
 • Sint-Petersburg (166 km)
 • Kizhi (371 km)
 • Uglich (430 km)
 • Moskou (491 km)
 • Yaroslavl (516 km)
 • Derbent (2180 km)
 • Omsk (2552 km)
 • Ervaringen

  op 10 september 2013 plaats: Veliki Novgorod, reisperiode: juli 2013

  Naast de gekende culturele bezienswaardigheden mag vermeld worden dat het leuk pootje baden is in de rivier achter het Kremlin. Daar is een strandje waar de Russen lekker relaxen, een ijsje eten, ... Als je met de trein aankomt in Veliki Novgorod, laat je je bagage in de lockers achter. Je kan de bus nemen vlak voor het station, naar het openluchtmuseum voor oude Russische architectuur van de 14e tot 19e E. In een 2tal uurtjes kan je dit bezoeken: heerlijk in de bossen... vlak bij het Joerjevklooster.

  • Algemeen 8
  • Bezienswaardigheden 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Veliki Novgorod

  De Sint-Nicolaaskathedraal (Veliki Novgorod)

  Er bevinden zich drie grote kerken buiten het Kremlin van Novgorod. Deze kerken werden allemaal gebouwd in de tijd van Mstislav de Grote. De Sint-Nicolaaskathedraal (1113-1123) is een van de oudste kerken van Veliki Novgorod. In 1113 werd de kerk gebouwd in de Hof van Jaroslav. De kathedraal staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Verder vind je de oude kerken het Joerjevklooster (1030) en het Antoniusklooster (1117) buiten het Kremlin van Novgorod.

  Het Kremlin van Novgorod (Veliki Novgorod)

  Het Kremlin van Novgorod
  Het Kremlin van Novgorod
  Kaart met locatie Het Kremlin van Novgorod

  Het Kremlin van Novgorod (Detinets), is het historisch centrum van Veliki Novgorod en ook nog eens het oudste Kremlin van Rusland. De muur is maar liefst 1.385 meter lang, 10,8 meter hoog en 3,3 meter dik. Tussen de muren van het gebouw vind je onder andere het monument Millennium van Rusland en de Sint-Sofiakathedraal die dateert uit 1050. Volgens verschillende kronieken werden de muren en torens van Het Kremlin van Novgorod verschillende keren door branden verwoest en weer opgebouwd.

  Kathedraal van de Heilige Sofia (Veliki Novgorod)

  De belangrijkste kerk van Veliki Novgorod is de Kathedraal van de Heilige Sofia, die tussen 1045 en 1052 werd gebouwd. Het is een van de oudste Russisch-orthodoxe kerken uit heel Rusland. De kerk moet iedereen herinneren aan de overwinning op de Turkse nomadenstam van de Petsjenegen. Achter de kathedraal bevindt zich een interessante klokkenwand, die waarschijnlijk uit de 17e eeuw dateert en de oorsprong zelfs uit de 15e eeuw.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Rusland bekijken.

  Vervoer

  De stad ligt aan de federale weg M10, die Sint-Petersburg en Moskou met elkaar verbindt. De stad heeft bus- en treinverbindingen met verschillende steden, waaronder Sint-Petersburg en Moskou. Het openbaar vervoer in de stad bestaat uit een netwerk van (trolley)bussen.

  Geschiedenis

  Ondanks dat je het aan de naam niet ziet is Veliki Novgorod toch een van de oudste steden van Rusland. Het eerste officiële documenten waarin de stad werd genoemd is de Eerste Sofiakroniek uit 859. In de Nestorkroniek staat dat vorst Rurik tussen 862 en 879 over de stad regeerde. De stad was toen erg welvarend door zijn ligging op de handelroute van de Verjagen naar de Grieken. Opgravingen hebben 'bewijs' gevonden wat pas dateert uit de 10e eeuw. Dus wordt er nog steeds gespeculeerd over de beginjaren van de stad.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Veliki Novgorod