Shetlandeilanden

Uitzicht vanaf de Shetlandeilanden, Schotland
Uitzicht vanaf de Shetlandeilanden, Schotland

De Shetlandeilanden vormen een archipel in de Atlantische Oceaan, ten noordoosten van het vasteland van Schotland. Van de ongeveer 100 eilanden zijn er 15 bewoond. Het belangrijkste eiland is Mainland. Het is een groep heuvelachtige eilanden met mooie glooiende groene heuvels. Langs de kustlijn wordt je verrast door stijlen kliffen afgewisseld met zand- en kiezelstrandjes. De Shetlandeilanden staan bekend om de grote kolonies van zeevogels die er te vinden zijn. Papegaaiduikers en noordse stormvogels broeden er bijvoorbeeld in grote getale.

Heb je weinig kennis van Schotland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Shetlandeilanden
Plaatsen in de buurt van Shetlandeilanden:
 • Orkney-eilanden (15 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Shetlandeilanden

  De Jarlshof (Shetlandeilanden)

  De Jarlshof
  De Jarlshof

  De Jarlshof werd ontdekt toen eind 19e eeuw een hevige storm een stuk kust wegsloeg en er een heuse hof bloot kwam te liggen. De helft van de gebouwen bleken al te zijn weggespoeld door de zee. De opgravingen vonden plaats in 1925. Al deze opgravingen komen uit de IJzertijd. Hier kun je je hart ophalen als je van de IJzertijd houdt. Jarlshof bevindt zich aan de zuidzijde van het vasteland, ten noorden van Sumburgh Head.

  Mousa Broch (Shetlandeilanden)

  Mousa Broch
  Mousa Broch

  Mousa Broch is een van de overgebleven voorbeelden uit de IJzertijd. De Mousa Broch is de bekendste broch van Schotland. Deze woning was erg bekend bij de Vikingen en werd gebouwd in de 1e eeuw voor Christus. Je kunt hier twee fasen van de bebouwing zien. De originele bewoners bouwden een houten constructie. Deze constructie werd later in de IJzertijd vervangen door een rond, stenen gebouw. Mousa Broch is tussen 1860 en 1919 opgegraven. De Mousa Broch ligt aan de westkust van het onbewoonde eiland Mousa.


  Noss (Shetlandeilanden)

  Noss
  Noss

  Noss is een plaats voor vogelliefhebbers. Om hier te komen moet je dwars door Bressay rijden en vervolgens de pont nemen. Let wel op dat je hier met maximaal 4 personen op plaats kunt nemen.
  Als je eenmaal op Noss bent is het anderhalf uur lopen naar 'Holm of NOSS' en de 'Noup'. Eenmaal op de klif heb je een prachtig uitzicht op jan van genten. Verderop zie je papegaaiduikers. Deze kun je vanaf vrij dichtbij benaderen.


  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Schotland bekijken.

  Vervoer

  Tussen de Shetlandeilanden kun je per boot of vliegtuig/helikopter reizen. De wegen van de Shetlandeilanden zijn goed te berijden. Je kunt er ook fietsen huren.

  Geschiedenis

  Op de Shetlandeilanden zijn sporen terug te vinden uit het de Steen- en Bronstijd. Naast de Schotten hebben ook de Vikingen hun sporen achter gelaten.

  Heb je interesse in een reis naar Shetlandeilanden? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Shetlandeilanden, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

  Heeft u interesse in een reis naar Schotland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

  Zonder budget geen passend advies.
  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Bekijk onze reizen naar Shetlandeilanden