Klimaat SloveniŽ

Bled meer in SloveniŽ
Bled meer in SloveniŽ

Ben je op zoek naar een kimono, strandjurkje of een poncho voor je kinderen? Ga dan snel naar https://www.silentbeach.nl/ en gebruik de kortingscode Reisgraag10 voor 10% korting!

Slovenië ligt in Midden-Europa en is een nog redelijk onbekende en onontdekte vakantiebestemming onder de Nederlandse toeristen. Het land heeft prachtige natuurlandschappen en een rijke geschiedenis, die terug te zien is in de indrukwekkende steden. Slovenië is dus meer dan alleen een tussenstop voor de reis naar Kroatië. Ook wat betreft het klimaat is het een prima vakantieland met voldoende zonuren in de zomer. Lees snel verder om alles te weten te komen over het klimaat van dit land. 

De Soca rivier in Slovenië
De Soca rivier in Slovenië

Heb je weinig kennis van SloveniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het klimaat

Slovenië is opgedeeld in drie klimaatzones. In het zuidwesten van het land heerst een Mediterraan klimaat. Het klimaat van dit gedeelte van het land wordt sterk beïnvloed door de Adriatische zee en zorgt ervoor dat er weinig tot geen extreme weersomstandigheden voorkomen. Daarnaast zijn de temperaturen in het zuidwesten het hele jaar door zeer aangenaam. Als je meer landinwaarts gaat, krijg je te maken met een gematigd zeeklimaat. De temperaturen zijn hier lager dan in van het zuidwesten van het land en tijdens de winter is de kans op winterse neerslag groter. Tot slot is de derde klimaatzone te vinden in het noorden/noordwesten van Slovenië. Hier spreekt men van een gematigd landklimaat. Op de hoogste bergtoppen, vanaf 1.800 meter hoogte, van de Alpen kan je zelfs te maken krijgen met een koel landklimaat. Deze gebieden typeren zich door koude wintermaanden, waardoor wintersport hier goed mogelijk is. 

Izola, aan de kust van Slovenië
Izola, aan de kust van Slovenië

Zomer

De zomers in Slovenië zijn zeer aangenaam, met veel zon en hoge temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Vaak stijgt de temperatuur in de zomer tot boven de 30 graden. Vooral in de kustgebieden van Slovenië kun je genieten van heerlijke, warme zomermaanden. Toch kan er regelmatig neerslag vallen tijdens de zomer, waardoor veel mensen liever uitwijken naar buurland Kroatië, waar aanzienlijk minder neerslag valt tijdens de zomermaanden. De lente wordt door veel toeristen ook beschouwd als een aangename periode. De temperaturen zijn dan wat lager dan in de zomer, waardoor het land dan zeer geschikt is voor een actieve vakantie. De temperatuur ligt in dit seizoen rond de 20 graden en er valt minder neerslag dan tijdens de zomer. De hoogste temperaturen tijdens de zomer worden gemeten in het westen en noordoosten van het land. 

Trivlav Nationaal Park
Trivlav Nationaal Park
Vraag gratis een offerte aan

Neerslag

Slovenië is een relatief nat land, wat vooral te maken het met de ligging van het land. Het noordwesten van Slovenië behoort zelfs tot de natste regio's van Europa. Door de relatief grote hoeveelheid neerslag vind je in Slovenië prachtige, groene natuurgebieden. Tijdens een bezoek aan dit land Midden-Europa zul je een enkele regenbui dan ook maar voor lief moeten nemen. De indrukwekkende uitzichten over de uitgestrekte, groene gebieden zorgen ervoor dat je de neerslag al snel zult vergeten. Extreme weersomstandigheden komen niet veel voor in Slovenië. Wel bestaat er een kans op langdurige regenbuien of zelfs onweersbuien. Vooral in de Sloveense gebergten kan het onweer heftig tekeer gaan. De hoger gelegen gebieden in het land kunnen wel te maken krijgen met lange periodes van sneeuwval, waarbij de temperatuur ver onder het vriespunt belandt. Deze gebieden zijn dan ook zeer geschikt voor wintersport. Vooral Vogel en Kranjska Gora zijn bekende skigebieden van Slovenië. De Sloveense Alpen zijn lager dan de rest van de Alpen, waardoor je gemakkelijk kunt reizen tussen het dal en de wintersportgebieden. 

De Julische Alpen
De Julische Alpen


  

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

7 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,9

Gerelateerde artikelen