Bezienswaardigheden Ljubljana

Dragon Bridge (drakenbrug) Ljubljana
Dragon Bridge (drakenbrug) Ljubljana

Van grauwe stad uit het Oostblok tot westerse hoofdstad

Toen Slovenië nog een gedeelte van Joegoslavië was, was Ljubljana een grauwe Oostblokstad. In 1991 is Slovenië een zelfstandige republiek geworden en sindsdien is Ljubljana de moderne hoofdstad van Slovenië. Het centrum is flink opgeknapt, alleen de buitenwijken zijn nog statige bouwwerken uit voormalig Joegoslavië. Door de vele studenten die tegenwoordig in de stad te vinden zijn is Ljubljana een levendige en moderne stad geworden.

Heb je weinig kennis van SloveniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Toeristische trekpleisters

In de stad zijn een aantal mooie bezienswaardigheden te vinden zowel uit de tijd van voormalig Joegoslavië als uit de modernere tijd. Deze stad is tegenwoordig echt een geweldige citytrip bestemming!

* De burcht van Ljubljana

Het Ljubljanski Grad ofwel de burcht van Ljubljana is bijna even oud als de stad. Het kasteel bood vroeger goede bescherming tegen de vijand omdat het boven op een 376 meter hoge heuvel ligt. Door de jaren heen zijn er verschillende verbeteringen aangebracht en nieuwe gebouwen toegevoegd, tot er begin 19e eeuw een gevangenis van het kasteel gemaakt werd. Het kasteel werd in 1905 gekocht door de stad, die het van gevangenis weer terug naar kasteel bracht, het renoveerde en het openstelde voor publiek. Tegenwoordig kun je er de geschiedenis van het kasteel bekijken tijdens een virtueel museum. Het kasteel is te bereiken via een lift, maar je kunt ook via kronkelige bergweggetjes je route naar het kasteel wandelen. Accommodatietip in Ljubljana: Het kindvriendelijke Radisson Blu Hotel, met een heerlijk zwembad voor de kleintjes is echt een aanrader.  Vraag gratis een offerte aan

* De oude stad

Het oude gedeelte van Ljubljana vind je onderaan de kasteelheuvel (zie hierboven). Dit gedeelte van de stad stamt uit de middeleeuwen en behalve zondag wordt er tegenwoordig nog iedere dag een markt gehouden. Het centrum van het oude Ljubljana vormt zich rondom het Prešerenplein (Prešernov trg), met zijn Urbancgebouw, Jugendstilhuizen en barokke gebouwen zeker de moeite. Je komt op het Prešerenplein via de 'drievoudige brug', de twee 'zijbruggen' zijn gereserveerd voor voetgangers en de middelste brug is die voor auto's.

* Kathedraal van Ljubljana

Deze kathedraal uit de 18e eeuw ligt ook in het oude gedeelte van Ljubljana, aan het Prešerenplein en is opvallend door haar gele kleur. De kathedraal heeft twee torens en een grote koepel met een groen-koperen kleur.

* Union bierbrouwerij

De originele brouwerij van het biermerk Union vind je in het nieuwere gedeelte van Ljubljana. De brouwerij is iedere maand beperkt geopend voor publiek. Je kunt proeven en zien hoe het bekende Sloveense bier gebrouwen wordt.

* Drakenbrug

De drakenbrug (Zmajski Most) is gebouwd in 1901. Het is één van de eerste bruggen in Europa die geheel uit ijzer en beton was opgetrokken De brug is gemakkelijk te herkennen aan de vier draken die op pilaren aan beide zijden van de brug zitten. Volgens de legende zijn de vier draken er om de toegang tot de brug te bewaken. Een Griekse prins doodde tijdens zijn reis naar het Gulden vlies een zeer gevaarlijke draak.

* Tivolipark

Tivolipark is het groene hart van Ljubljana. Een park vol prachtige beeldhouwwerken en sculpturen, het park is erg geliefd bij moeders met kleine kinderen en joggers. Er zijn verschillende paden in het park die leiden naar de kleine heuvels in het park. Het brede pad aan het begin van het park leid je direct naar het Tivolski Grad (Tivolikasteel). Vroeger was dit de zomerresidentie van de bisschop, daarna kwam het in handen van veldmaarschalk Radetzky uit Oostenrijk. Tegenwoordig is het Tivolikasteel een centrum voor grafische kunsten.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,0

Gerelateerde artikelen