Wandelen in SloveniŽ

Vintgar Kloof SloveniŽ
Vintgar Kloof SloveniŽ

Slovenië is een prachtig land in het midden van Europa. Het land is gelegen aan de zuidrand van de Alpen en grenst tevens aan de Adriatische Zee. Verder wordt Slovenië omringd door de landen: Oostenrijk, Italië, Kroatië en Hongarije. Het land is pas sinds 1991 onafhankelijk, en was daarvoor onderdeel van Joegoslavië.

Slovenië is geen groot land, maar wel een land met een prachtige natuur en landschap. Het landschap is vooral bergachtig en meer dan de helft is bedekt met bos. Ook wonen er relatief gezien weinig mensen, zodat er veel ruimte is voor recreatie. Vooral op het gebied van wandelen is Slovenië een prima locatie. Het land beschikt over veel wandelroutes door diverse landschappen. Zo kun je bijvoorbeeld wandelen door de bergen, door het bos en langs watervallen. Dit maakt Slovenië populair voor een vakantie die geheel in het teken staat van wandelen!

Interessante wandelroutes zijn:
* Europese lange-afstand paden E6 en E7
* Via Alpina
* Vintgar Kloof
* Triglav National Park

Heb je weinig kennis van SloveniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Europese lange-afstand paden E6 en E7

Europa kent een aantal lange-afstand wandelroutes. Twee van die routes lopen ook door Slovenië. Dit zijn de wandelroutes E6 en E7. De wandelroute E6 begint in Finland en loopt van de Oostzee tot de Egeïsche Zee. Deze route is in totaal 5200 kilometer lang en gaat door diverse landen, waaronder dus ook Slovenië. In Slovenië komt de route onder andere door de plaatsen Koper en Pohorje. Ook loopt de route over de berg de Sneznik (1796 m). De E6 heeft in Slovenië ongeveer 20 dag-etappes, met een lengte van zo'n 350 kilometer. De wandelroute E6 loopt van noord naar zuid door Slovenië en kruist met een andere Europese lange-afstand wandelroute, namelijk de E7.

De wandelroute E7 begint in Portugal en loopt tot aan de Zwarte Zee. Echter is deze route nog onvoltooid en onderbroken. Maar de E7 loopt wel een stuk door Slovenië. Zo gaat de route over de Porezen met een hoogte van 1630 meter. De afstand van de E7 in Slovenië is ruim 600 kilometer en er zijn ongeveer 30 dag-etappes. In tegenstelling tot de wandelroute E6 loopt de E7 van west naar oost door het land.

Als liefhebber van wandelen heb je alleen aan deze Europese lange-afstand routes dus in Slovenië al bijna 50 verschillende dag-etappes en 1000 kilometer aan wandelpaden!

Via Alpina

De Via Alpina is een lange-afstand wandelroute die door de Alpen loopt. In totaal gaat deze route door acht verschillende landen. De Via Alpina bestaat uit diverse varianten, die elk aangeduid worden met een eigen kleur. In totaal beschikt de Via Alpina over meer dan 5000 kilometer en 341 dag-etappes aan wandelplezier!

De Via Alpina loopt ook door Slovenië met twee varianten: de rode en de paarse. De paarse variant is de kortste en beschikt over 10 dag-etappes. De start van de paarse variant van de Via Alpina is in de buurt van de berg de Triglav. De rode variant is een stuk langer en heeft 14 dag-etappes. De start van deze route ligt net iets over de grens, in het Italiaanse Triëst. Beide varianten geven een prachtig beeld van de Alpen in Slovenië. De routes lopen onder andere over de Julische Alpen, de Savinja Alpen en de Karavanke. Ondanks de grote verschillen in hoogte is de route voor de getrainde wandelaar goed te lopen. Deze route wordt daarom ook door veel wandelaars gelopen en is ook één van de bekendste van Slovenië. Vraag gratis een offerte aan

Vintgar Kloof

De eerder genoemde wandelroutes zijn routes die meerdere dagen omvatten. Echter beschikt Slovenië ook over een groot aantal kortere wandelroutes. Zo is er voor wandelaars die de lange afstanden niet kunnen volbrengen ook plezier aan het wandelen te beleven in Slovenië. Eén van de mooiere korte wandelroutes is de route door de Vintgar kloof. Deze kloof is dichtbij de toeristische plaats Bled gelegen. De Vintgar kloof heeft een lengte van 1600 meter en er stroomt kristalhelder water. En de wandelroute loopt hier door heen! Om deze route aantrekkelijk te maken voor een grote groep wandelaars is er veel aan gedaan de route zo optimaal mogelijk te maken. Zo zijn er diverse bruggetjes aangelegd om van plateau naar plateau te komen.


De Vintgar kloof is erg populair onder de toeristen. En vooral in het toeristische seizoen kan het er ook erg druk worden. Mocht je rustig willen wandelen dan is het aan te raden vroeg in de ochtend te starten. Behalve dat het dan redelijk rustig is, hangt er meestal ook mist die de route door de kloof extra spectaculair maakt. Als je de kloof door loopt kom je aan het einde bij een prachtige waterval. Om verder te lopen zijn er dan twee opties. Of je gaat terug via de kloof of je wandelt via het bos langs het plaatsje Zasip terug. Wanneer je voor de laatste optie kiest heb je een schitterend uitzicht over de regio rondom Bled. Het is zelfs mogelijk, met een beetje geluk, om de berg de Triglav in de verte te aanschouwen. Kortom, de Vintgar kloof is een leuke plek om te wandelen en te genieten van de natuur die Slovenië te bieden heeft!

Triglav Nationaal Park

Het enige nationaal park van Slovenië is het Triglav Nationaal Park. Dit park is gelegen in het noordwesten van Slovenië en heeft een oppervlakte van rond de 900 vierkante kilometer. In het midden van dit park ligt de berg de Triglav. Met 2864 meter hoog is dit de hoogste berg van Slovenië. Het nationaal park is ook naar deze berg vernoemd. Het oostelijke deel van de Julische Alpen zijn ook in dit park gelegen. Lees meer over deze regio in ons uitgebreide artikel. 

Het park is vooral enorm populair voor de beklimming van de Triglav. Echter zijn er ook veel wandelroutes in dit park. Er zijn ook veel berghutten in dit gebied, zodat overnachten mogelijk is en er routes van meerdere dagen gelopen kunnen worden. Veel van de wandelroutes zijn aangewezen als informatieve routes. Dit houdt in dat verspreid over de route veel borden staan met uitgebreide informatie. De borden vertellen over de natuur waar de route doorheen loopt. Behalve de borden zijn er ook diverse centra waar je informatie kunt krijgen of kaarten en souvenirs kunt kopen. Eén van de populairste informatieve routes is de Pokljuka Trail. Dit is een tocht van 7,5 kilometer lang door prachtige natuur en langs de bergen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

14 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,6

Gerelateerde artikelen