SloveniŽ van A tot Z

Het meer van Bled, SloveniŽ
Het meer van Bled, SloveniŽ

Midden in Europa bevindt zich het prachtige en veelzijdige Slovenië. Ze noemen Slovenië ook wel het best bewaarde geheim van Europa, maar toch wordt het niet als nummer één vakantieland gezien. Naast dat het land vol zit met historie, prachtige natuur en vele culturele bezienswaardigheden, heeft het ook levendige steden en een goede bereikbaarheid. Wil jij alles weten over dit land? Lees dan hier over de schoonheid in Slovenië van A tot Z.

Heb je weinig kennis van SloveniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Auto

Slovenië is ontzettend makkelijk met de auto te bereiken. Vanuit Utrecht is het zo'n 12 uur rijden naar het hart van Slovenië. Ook in Slovenië zelf kun je het landschap en de highlights het beste met de auto verkennen. Daarnaast is de infrastructuur erg goed en kun je vanuit de hoofdstad Ljubljana alle uithoeken van het land binnen anderhalf uur bereiken.

B van Bergen

In Slovenië liggen ongeveer dertig bergen. De hoogste berg is de Triglav, met een hoogte van 2.864 meter is dit het ultieme hoogtepunt van Slovenië en de Julische Alpen. Ze noemen deze berg ook wel de koning van de Julische Alpen, omdat het een machtige en indrukwekkende uitstraling heeft. Verder is de op een na grootste berg de Škrlatica, deze berg wordt ook wel de koningin van de Julische Alpen genoemd.

De hoogste berg van Slovenië: de Triglav
De hoogste berg van Slovenië: de Triglav
Vraag gratis een offerte aan

C van Celje

Celje is een van de grotere steden in Slovenië met zo'n 50.000 inwoners. Deze stad is zeker een bezoek waard wanneer je in Slovenië bent. Je vindt hier vele middeleeuwse overblijfselen en marmeren paleizen. Een ander straatbeeld van Celje zijn de brede wegen en de gezellige pleinen, maar de echte blikvanger in de stad is het kasteel, Stari Grad, dat meters boven de stad uitsteekt.

D van Drijvende watermolens

In het 95 kilometer lange stuk van de rivier Mura bevinden zich een aantal traditionele drijvende watermolens. Deze watermolens werden gebruikt voor het malen van tarwe, spelt en mais. Helaas worden steeds meer van deze molens vernietigd en zijn er nog maar een aantal watermolens op de rivier te bezichtigen. Bij deze molens kun je nog steeds versgemalen meel kopen. De bekendste bestaande molens zijn de Babičev mlin na Muri en de Plavajoči mlin na Muri.

E van Euro

Slovenië is lid van de Europese unie, vandaar dat je ook hier met de euro kunt betalen. Wel werd de euro hier later ingevoerd dan in Nederland, namelijk op 1 januari 2007.

F van Fietsen

Fietsen in Slovenië is een ontzettend leuke activiteit en wij leggen je uit waarom. Slovenië heeft een veelzijdig landschap, een mooi kustgebied en veel geschiedenis. Met diverse fietsroutes in Slovenië bezoek je al deze hoogtepunten per fiets. Om het iets comfortabeler te maken, kun je bijvoorbeeld ook e-bikes huren. Daarnaast ben je met de fiets in de frisse zomerse buitenlucht en kun je op plekken komen die je anders niet zou bezoeken.

G van Grotten

Er zijn circa 8.500 ontdekte grotten in Slovenië aanwezig. De meest bekende en indrukwekkendste hiervan zijn de grotten van Škocjan. Deze grotten zijn niet alleen een van de mooiste van Slovenië, maar ook wereldwijd is hier erg veel aandacht voor. Zo zijn deze grotten in 1986 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Tevens zijn er ook andere grotten die zijn opengesteld voor toeristen.

De grotten van Škocjan
De grotten van Škocjan

H van Heuvelachtig

Doordat Slovenië meer dan 90% boven de zeespiegel ligt, is het landschap vrij heuvelachtig. Dit is vooral te merken in de omgeving van het Alpengebied, hier bestaat het landschap voor een groot deel uit heuvels. Verder bevinden zich in het zuiden en zuidoosten bij de rivier de Krka ook veel heuvels.

I van Idrija

Het westelijk gelegen stadje Idrija werd beroemd door de grote kwikmijn, maar staat ook bekend om de prachtige gebouwen. De mijn werd helaas in 1980 gesloten, wel kun je de gebouwen in het centrum nog bezichtigen. Zo staan er een aantal kerken, een theater uit de 18e eeuw, een kasteel, het stadhuis dat gebouwd is in 1998 en nog veel meer historische bezienswaardigheden.

J van Julische Alpen

Een van de wondermooie berggebieden van Slovenië zijn de Julische Alpen. Dit berggebied ligt voor het grootste gedeelte in Slovenië, maar ligt ook voor een deel in Noord-Italië. Dit prachtige landschap van moeder natuur kenmerkt zich door de vele bergen met steile bergtoppen, watervallen, beboste heuvels en heldere rivieren. Door veel bergbeklimmers, fotografen en natuurliefhebbers wordt dit gezien als een van de mooiste stukken in de Alpen. Meer over de Julische alpen, Triglav, Bled en Bohinj lees je HIER. 

De Julische Alpen
De Julische Alpen

K van de Kerk in het meer van Bled

Bij het bekende meer van Bled, springt meteen het sprookjesachtige eiland met de kerk in het oog. Dit eilandje, midden op het meer, is een van de bekendste trekpleisters van het land. Het kerkje heeft zo'n unieke locatie dat het erg in trek is bij fotograferen, kunstenaars en bruidsparen. Je kunt het kerkje het hele jaar bereiken met een traditionele gondel.

L van Ljubljana

Terwijl Ljubljana vroeger bekend stond om een grauwe stad is het nu omgetoverd tot een geliefde en moderne hoofdstad. De stad is een perfecte mix van historie en moderniteit. Er zijn diverse musea, veel hotels, restaurantjes en historische gebouwen met een rijke geschiedenis. Doordat de stad geen hele grote oppervlakte heeft, is alles makkelijk te bereiken.

De Sloveense hoofdstad Ljubljana
De Sloveense hoofdstad Ljubljana

M van Maribor

De tweede grootste stad van Slovenië is Marribor. In de omgeving bevinden zich mooie wijnheuvels en de rivier de Drava. In het centrum zijn veel idyllische gebouwen, zoals kastelen en torens. Daarnaast worden in deze levendige stad veel festivals en sportevenementen georganiseerd. Een bekend festival is het Lent Festival dat wordt gevierd in het oude gedeelte van de stad, genaamd Lent.

N van Nationale parken

In Slovenië heb je vele nationale parken die zeker de moeite waard zijn. Een daarvan is het Triglav National Park. Dit park beslaat een oppervlakte van ruim 800 km². Ook bevindt de grootste berg van Slovenië de Triglav zich in dit park. Het Triglav National Park is een van de oudste beschermde natuurparken van Europa. De inheemse bosgebieden bedekken de heuvels en de kleine turquoise rivieren zorgen voor een prachtig uitzicht. Bovendien is dit park ook de thuishaven voor vele planten- en diersoorten.

Het Triglav National Park
Het Triglav National Park

O van Oosten

Slovenië ligt in het oosten van Europa en grenst aan vier landen. In het noorden ligt Oostenrijk, in het oosten ligt Hongarije, in het zuiden Kroatië en in het westen Italië.

P van Predjama Burcht

Op enkele kilometers van de bekende grotten van Postonjna ligt een van de mooiste kastelen van het land: de Predjama Burcht. Het kasteel ligt op een unieke locatie, het 'hangt' namelijk tegen een steile rotswand aan op 123 meter hoog. Binnenin bevindt zich een museum waar je de verhalen kunt lezen over het gebouw en van de vroegere bewoner, de ridder Erazem.

R van Rivieren

Ongeveer zestien rivieren stromen door de binnenlanden van Slovenië. Een aantal van deze rivieren hebben prachtige turquoise kleuren waar je u tegen zegt. Een van deze mooie rivieren, die ook op de lijst van de mooiste rivieren van Europa staat, is de Soča-rivier. Het water van de rivier heeft een hemelse groenblauwe kleur, vandaar dat hij ook wel 'The Emerald Beauty' wordt genoemd. Een andere rivier met prachtige blauw water is de 45 kilometer lange Sava Dolinka. 

Soča-rivier
Soča-rivier

S van Šum-waterval

De zestien meter hoge Šum-waterval stroomt duizenden liters water omlaag de rivierkloof Blejski Vintgar in. Het bijzondere aan deze waterval is dat het een rivierwaterval is, dat betekent dat de waterval het gehele jaar zijn pracht houdt. Je kunt de waterval vaak bezoeken tijdens een wandeltocht, de Šum-waterval is meestal dan het eindpunt van de tocht. Het is dan ook de perfecte plek om even uit te rusten en te genieten van de omgeving.

T van Toerisme

Slovenië is pas zo'n 20 jaar een onafhankelijk land. Door de onafhankelijkheidsstrijd met Joegoslavië heeft het land er lang over moeten doen om weer toeristen te trekken. Toch kiezen steeds meer mensen voor een vakantie naar Slovenië. Zo zijn er in de hoofdstad genoeg toeristische accommodaties, maar ook voor de campingliefhebbers zijn er diverse campings in de ruige natuur. Zo blijkt dat het land zich steeds meer aanpast aan het opkomende toerisme.

U van UNESCO

Je kent hem vast wel: de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op deze lijst staan natuurlijke, culturele en unieke wonderen die veel waarde hebben. Met deze lijst willen ze de werelderfgoederen goed en onbeschadigd bewaren voor de volgende generaties. Slovenië heeft twee wonderen op deze lijst staan, namelijk de Grotten van Škocjan en de prehistorische paalwoningen.

V van Valleien

Je kunt wel zeggen dat Slovenië het land van de valleien is. In het land bevinden zich meer dan dertig valleien. Een aantal van deze valleien zijn de Soška Dolina, Lepen, kot en Dolina Tolminke. Naast pure schoonheid, kristalheldere rivieren en uitzicht op steile bergtoppen vind je in deze valleien ook mogelijkheden voor avontuur, zoals watersporten.

De vallei Soška Dolina
De vallei Soška Dolina

W van Wateren

Slovenië is een rivierrijk land, er stroomt maar liefst 26.000 kilometer aan rivieren door het landschap heen. Tevens liggen er zo'n 1.300 natuurlijke en aangelegde meren en zijn er talloze watervallen, gletsjers en natuurlijke bronnen. Ook heeft het land een kuststreek van 46 kilometer lang die grenst aan de Adriatische zee.

Z van Živa

De vrouwelijke godin die zich in Slovenië bevond werd Živa genoemd. Zij is de godin van alles wat leefde, groeide en bloeide. De Slavische stammen vereerder deze godin bij het Meer van Bled, omdat zij van deze plek een welvarende plaats maakte. In de 11e eeuw eerde ze de godin Živa, door een kasteel te bouwen op het Meer van Bled.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

7 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen