Mooiste grotten van SloveniŽ

Grotten van Postojna, SloveniŽ
Grotten van Postojna, SloveniŽ

In Slovenië bevinden zich meer dan 7.000 grotten, welke bekend zijn. Er zijn waarschijnlijk ook nog veel grotten die nog niet ontdekt zijn. Er wordt weleens gezegd dat de grotten een ondergrondse wereld vormen. In een aantal van deze grotten, die opengesteld zijn voor publiek, zijn bijzondere stalagmieten en stalactieten te bewonderen. De diepste grotten gaan wel meer dan een kilometer de grond in. Enkele bekende grotten die in Slovenië bezocht kunnen worden zijn de druipsteengrotten van Pivka Jama, Otoska Jama en Planinska Jama. Wij hebben de mooiste grotten van Slovenië op een rijtje gezet.

Heb je weinig kennis van SloveniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Grotten van Postojna

De grotten van Postojna zijn veruit de meest bekende en populaire grotten van Slovenië. De grotten liggen in het zuidwesten van Slovenië en hebben een totale lengte van ongeveer 20,5 kilometer. Daarmee is het de langste druipsteengrot van Slovenië en de op een na langste van de wereld. Ongeveer 6 kilometer van deze grotten zijn opengesteld voor het publiek. Als bezoeker word je met een treintje door de grotten geleid naar een grote kamer. Vanuit daar wordt er een route gelopen onder begeleiding van een gids. De rondleiding door de grotten van Postojna wordt gedaan in vijf verschillende talen: Sloveens, Duits, Engels, Frans en Italiaans. De route loopt door het grottenstelsel en komt langs vijf grote kamers die zich in de grotten bevinden.

De grotten van Postojna bestaan uit fraaie rotsen, stalagmieten en stalactieten. Daarnaast leeft er een bijzonder en zeldzaam dier in de grotten, de grotten-olm. De grotten-olm lijkt op een salamander en kan wel twaalf jaar zonder voedsel leven. De grotten-olm kan wel honderd jaar oud worden. Doordat er in de grotten een speciale dierentuin is gevestigd kun je de grotten-olm hier bewonderen. Naast de grotten-olm leven er in de dierentuin nog meer dieren die bestand zijn tegen donkere en vochtige omstandigheden. Door de grote populariteit zijn de grotten van Postojna grote publiekstrekkers geworden. Dit heeft er weer toe geleid dat de grotten erg commercieel geworden zijn en er dus redelijk wat entree betaald moet worden.

Grotten van Postojna
Grotten van Postojna

Grotten van Škocjan

Op ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van de grotten van Postojna liggen de grotten van Škocjan. Deze grotten zijn misschien wel de mooiste ter wereld. De hoofdgrot van zo'n 1,5 kilometer lang is sinds het jaar 1986 te vinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De grotten van Škocjan zijn de enige grotten uit Slovenië die op deze lijst terug te vinden zijn. De totale lengte van de grotten van Škocjan ligt rond de 6 kilometer, waarvan ongeveer de helft opengesteld is voor het publiek. Als bezoeker kun je door de grot wandelen en kom je door middel van paden en bruggen op een diepte van zo'n 144 meter. Erg bijzonder en indrukwekkend is de diepe rivierkloof van de Reka die zich in de grotten bevindt.

Grotten van Škocjan
Grotten van Škocjan
Vraag gratis een offerte aan

Grotten van Snežna

De grotten van Snežna in Slovenië zijn erg bijzonder. Deze grotten zijn niet te vergelijken met de grotten van Postojna en Škocjan, omdat de grotten van Snežna ijsgrotten zijn. De grotten worden zo genoemd omdat er vaak ijs te vinden is. Het is er ook erg koud, de temperatuur in de grotten varieert van -10°C tot 2,5°C. Daarnaast zijn de grotten bijzonder dankzij hun ligging. De grotten van Snežna zijn namelijk de hoogst gelegen grotten die opengesteld zijn voor publiek. De grotten van Snežna liggen op een hoogte van maar liefst 1.500 meter. De grotten bevinden zich in de berg Raduha (2.062 meter) in het noorden van Slovenië.

Križna jama

Križna jama is met haar prachtige ondergrondse meren zonder enige twijfel een van de meest opmerkelijke grotten van Slovenië en zelfs van de wereld. Križna jama is bekend om haar 22 turquoise en smaragdgroene meren. Langs de meren kun je allerlei indrukwekkende stalagmieten en stalactieten bewonderen. De meren worden van elkaar gescheiden door de verschillende poreuze kalksteenformaties. Križna jama kent ook een rijke biodiversiteit. Er leven namelijk zeker 44 verschillende diersoorten. Je kunt deze indrukwekkende grot ontdekken met een van de vele bootexcursies.

Krizna Jama
Krizna Jama

Čehi 2

In de streek Julijska vind je de grot Čehi 2. Čehi 2 is een bijzondere grot, want dit is de diepste grot van Slovenië. De grot is maar liefst 1.533 meter diep en staat zelfs op de achtste plek van de diepste grotten ter wereld. De grot heeft de potentie om nog dieper te worden. Experts zeggen dat de grot zeker 1.800 meter diep kan worden. Ieder jaar trekken de beste speleologen naar de grot om te inspecteren of en hoe ze de grot nog dieper kunnen maken. De grot beschikt onder andere over een groot tunnelstelsel. Helaas is de Čehi 2 grot niet opengesteld voor publiek, maar bijzonder is de grot wel.

Bekijk hier het filmpje over de beroemde grotten van Postojna. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,8

Gerelateerde artikelen