Top 5 culinaire activiteiten in SloveniŽ

Wijnvelden in SloveniŽ
Wijnvelden in SloveniŽ

Slovenië is op het gebied van culinaire activiteiten beslist een bestemming die je niet moet overslaan als je van lekker eten houdt, lokale lekkernijen, olijfolie en natuurlijk wijn. Tijdens een rondreis door het land is er niets leukers dan onderweg af en toe een stop nemen en een van deze culinaire activiteiten in Slovenië te ervaren. Wij ervoeren het zelf en geven je nu vijf tips die je eigenlijk niet mag missen.

Heb je weinig kennis van SloveniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

1. Wijnproeverij

Het zal je als je in Slovenië bent geheid niet ontgaan dat ze hier van wijn houden. Het land kent dan ook een oude wijntraditie die al begon bij de Kelten, nog voordat de Romeinen dit deden. De kenners voorspelden het al: Slovenië is een wijnland om in de gaten te houden. De wijnen van dit land worden van steeds betere kwaliteit en tillen het niveau van de Sloveense wijnen naar een hoger level. Dit wil je als je in Slovenië bent natuurlijk ook zelf kunnen ervaren. Gelukkig zijn er genoeg plekken in het land waar dit kan. Denk bijvoorbeeld aan Vinothek Vipava in de Vipava vallei, waar de zon de wijngaarden al veel eerder in het jaar opwarmt dan in andere delen van het land. In de vinotheek kan je iedere dag van 9.00 uur tot 19.00 uur (in juli en augustus) meer dan 170 wijnen uit de regio bekijken en proeven. Een andere plek om de lekkerste wijnen te proeven is bij de familie Hlebec, die wonen in de buurt van Jeruzalem. De familie bezit meer dan 40.000 wijnstokken, waaronder Sauvignon, Riesling, Muscat en nog vele andere. Eigenaar Milan neemt je mee de prachtige wijnkelder in en laat je de nog betere wijnen proeven. Je wilt hier niet meer weg.

Vinotheek in Vipava
Vinotheek in Vipava


2. Verblijf bij Domačija Butul

Domačija Butul ligt bij de kust van Koper en is dé plek als je op zoek bent naar rust, maar tegelijkertijd wel van het beste eten wilt genieten. Met uitzicht op zee en een huis dat wordt omgeven door het adembenemende Sloveense landschap, worden de gasten geïntroduceerd in het alledaagse leven van de familie Butul. De gastvrijheid is hier geweldig en je wordt behandeld alsof je familie van ze bent. Op culinair gebied zijn vooral moeder en zoon Črt de aangewezen personen. Neem een kookworkshop of proef van een van de exclusieve maaltijden die ze je serveren. Probeer de zelfgemaakte producten, geniet van een lekkere wijn, struin door de kruidentuin en pluk druiven en kersen van de boom. Wedden dat je hier niet meer weg wilt?

Eten bij Butul
Eten bij Butul
Vraag gratis een offerte aan

3. Lunch bij Kenda Manor

Voor een echt goede lunch ga je naar Kenda Manor in Spodnja Idrija. Kenda Manor is een restaurant en tevens een plek om prachtig te overnachten. Als je het terrein van Kenda Manor oploopt heerst er gelijk een relaxte sfeer en wordt je hartelijk ontvangen door de gastheer. Eenmaal binnen valt op dat er gebruik is gemaakt van oude elementen in de inrichting, het restaurant ziet er chique uit. De gerechten die geserveerd worden zijn ontstaan uit tradities van de Kenda familie, de menu's die zijn samengesteld zijn dan ook vernoemd naar de leden van de familie. Het menu wordt samengesteld afhankelijk van het seizoen en het aantal gasten. Ook worden er veel natuurlijke ingrediënten uit de omgeving gebruikt in de gerechten. Het eten is van topniveau en uitstekend voor een lekkere lange lunch met een aantal zeer goede wijnen.

Kenda Manor
Kenda Manor

4. Dineren bij Rajh

Rajh is een restaurant in Murska Sobota en aangesloten bij Jeunes Restaurateurs d'Europe, wat een verzameling is van culinaire hoogtepunten in heel Europa. Rajh is tientallen jaren geleden ontstaan als een herberg en altijd een familiebedrijf geweest. Tanja en Damir zijn de vierde in de generatie die het restaurant runnen. De gerechten die van oudsher al werden gemaakt onderhouden ze, maar worden in combinatie met hedendaagse culinaire trends geserveerd. Dit allemaal gebeurt in samenwerking met grootmoeder Maria, die nog steeds iedere ochtend de eerste is in de keuken. Ook vader Ignac is nog steeds vaak aanwezig. De traditie, liefde voor het eten en de Sloveense keuken komt uitstekend tot zijn recht in dit restaurant. Wil je een keer culinair verrast worden? Sla deze plek dan zeker niet over.

Een van de gerechten bij Rajh
Een van de gerechten bij Rajh

5. Olijfolieproeverij

Er komen veel kleine olijfgaarden voor in Slovenië, voornamelijk aan de Adriatische kust. Een van de beste Sloveense olijfoliën komt bij Vanja Dujc vandaan. In een afgelegen dorpje verbouwd hij op zijn relatief kleine olijfgaard de lekkerste olijfolie. En dit weten zie niet alleen hier in Slovenië, maar ook vele (niet genoemde) sterren en restaurants uit het buitenland hebben de olijfolie van Vanja ontdekt. Vanja kan uren praten over zijn olijfolie. Over hoe het verbouwd wordt, wanneer het de tijd is om te plukken en hoe de olijfolie wordt geproduceerd. Na een interessante presentatie van zijn werk, mag je de olijfboomgaard zelf nog bekijken tijdens een tour. Tot slot wordt de olijfolie natuurlijk geproefd. Er worden vele soorten in een klein plastic glaasje gedaan, waarna je een slok neemt en echte en pure olijfolie proeft. Het zal je nog versteld doen staan hoeveel verschil er tussen de olijfolie zit.

Een olijftak in de avondzon
Een olijftak in de avondzon


Kom al vast in de stemming met dit filmpje "taste Slovenia"!  

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen