Beste reistijd Sri Lanka: vliegtijd en beste maand

Paleis van koning, Kashyapa
Paleis van koning, Kashyapa

Het eiland Sri Lanka ligt in Zuid-Azië in de Indische Oceaan. Sri Lanka is ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland en heeft bijna 1.350 kilometer aan kustlijn met ook nog een twintigtal eilandjes voor de kust. In 2004 werd het land getroffen door tsunami's waardoor het toerisme een lange tijd op zijn gat lag. Inmiddels zijn we meer dan 10 jaar verder en trekt het toerisme weer aan. Dat is niet voor niets, want Sri Lanka is een prachtig en land waar je gegarandeerd bent van een unieke vakantie. Wanneer je plannen hebt om dit mooie land een keer te bezoeken is het natuurlijk handig om te weten wat de beste reistijd is. Dat hebben wij voor je uitgezocht.

Olifanten in het water
Olifanten in het water

Heb je weinig kennis van Sri Lanka? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vliegtijd

Sri Lanka ligt op zo'n 8.300 kilometer afstand van Nederland. Vanaf Schiphol ben je ongeveer 14 tot 19 uur onderweg om er te komen, afhankelijk van de vliegmaatschappij. Hoewel er enkele rechtstreekse vluchten zijn, zullen de meeste vluchten een tussenstop maken om te kunnen tanken. De internationale luchthaven van Sri Lanka vind je nabij de hoofdstad Colombo: Bandaranaike International. Het land kun je verkennen per auto maar omdat er veel wegen slecht begaanbaar zijn, boeken veel toeristen binnenlandse vluchten die voor Nederlandse begrippen erg goedkoop kunnen uitvallen. Houd er rekening mee dat wanneer je in 'onze' zomertijd naar Sri Lanka vliegt, je bij aankomst in het land de klok 3,5 uur vooruit moet zetten. Vlieg je in de wintertijd? Dan is het verschil met Nederland 4,5 uur. De beste tijd om te vertrekken vanuit Nederland is rond 3 á 4 uur 's middags, zo kom je rond het zelfde uur de volgende dag aan. Op deze manier kun je 's avonds de stad nog verkennen en even tot rust komen, om vervolgens niet te laat naar bed te gaan. Zo voorkom je de nasleep van het tijdsverschil.

Colombo
Colombo

Weer en klimaat

Sri Lanka bestaat uit meerdere tropische klimaten waardoor neerslagperiodes per regio zeer verschillend kunnen zijn. Het land kent twee moessonperiodes waardoor de kans op overstromingen groot is. In het zuidwesten valt de meeste regen tussen mei en eind september. Van augustus tot december is het droog en daarna start er een nieuwe regenperiode. Deze regenperiode stopt pas in december waardoor de beste reistijd wordt beperkt van half december tot half maart. In het noordoosten duurt de moessonperiode van begin november tot en met januari. De beste reistijd voor dit deel is van februari tot en met oktober.

Sri Lanka kent bijna geen temperatuurverschil tussen zomer en winter. Het gehele jaar door is de gemiddelde temperatuur rond een tropische 30 graden. In het noordoosten kan het soms wel verstikkend heet zijn en kan de temperatuur oplopen tot 35 graden. In bergachtige gebieden ligt de temperatuur zo'n 10 graden lager dan aan de kust. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht is in deze gebieden dan ook groter. Overdag is het in de bergen vaak niet warmer dan 23 graden en 's nachts daalt het kwik tot ongeveer tien tot veertien graden.

Moessoen periode, Sri Lanka
Moessoen periode, Sri Lanka
Vraag gratis een offerte aan

De beste maand

Het hele jaar door is Sri Lanka een prachtig land, maar er zijn maar weinig mensen die het graag zien regenen op hun vakantiebestemming. Daarom zijn de beste maanden om een reis te maken door dit land: februari en maart. Dit zijn de maanden na het moessonseizoen en door de regenval van de afgelopen tijd komt het hele land in bloei. Er zijn duizenden kleuren groen te vinden en het land ligt volop in het zonnetje. Natuurlijk is de kans op een bui altijd aanwezig, maar februari en maart zijn de droogste maanden van het jaar.

Treinreis, Sri Lanka
Treinreis, Sri Lanka


 

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen