Reisadvies: is Sri Lanka een veilig vakantieland?

Laatste update: 4 september 2017 ( Geschreven op 30 maart 2017 door Renee )

Colombo, Sri Lanka
Colombo, Sri Lanka

Sri Lanka is een land waar veel historische en religieuze plekken te bezoeken zijn. Toch heeft Sri Lanka pas een paar jaar een positief reisadvies. Dit heeft te maken met de burgeroorlog die hier tot 2009 plaatsvond. Als gevolg van deze oorlog zijn nog niet alle gebieden in Sri Lanka even veilig voor toeristen. Daarnaast moet je met het reizen door dit land rekening houden met de weersomstandigheden en criminaliteit, zeker als je als vrouw alleen reist. De grootste stad van Sri Lanka, Colombo, is daarentegen de meest vrouwvriendelijke stad ter wereld. Tot slot zijn er een aantal zaken waar je vooraf aan moet denken en gedragsregels die gelden als je eenmaal in Sri Lanka bent. 

Ben jij op zoek naar een vakantie in Sri Lanka? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.

Bekijk alle reizen naar Sri Lanka Vraag een offerte aan voor Sri Lanka

Huidig reisadvies

Er is op dit moment een positief reisadvies van de Rijksoverheid voor de rest van Sri Lanka. Wel valt het land nog in de risicocategorie 2, wat inhoudt dat je tijdens een reis in dit land wel waakzaam moet zijn. Sri Lanka is nog niet zo lang een veilig land voor een vakantieganger. Dit komt onder andere doordat er 30 jaar lang een burgeroorlog plaatsvond in dit land. Nu is het veilig, hoewel er wel nog een verscherpte controle door politie en legereenheden is. Er zijn af en toe nog demonstraties die je als toerist beter kunt vermijden. Ook zijn in sommige gebieden de mijnen die geplaatst zijn tijdens de burgeroorlog nog niet allemaal verwijderd. Veiligheidsrisico's hebben verder meer te maken met de leef- en weersomstandigheden in Sri Lanka. Doordat de leefomstandigheden voor de inwoners van Sri Lanka niet altijd optimaal zijn, is het aantal diefstallen en aanrandingen relatief hoog. Als vrouw is het daarom niet verstandig om in de kustgebieden alleen te reizen. Tot slot kunnen er overstromingen zijn ten gevolge van de hevige regenval in de moessonperiodes. De periodes duren van juni tot en met augustus en van oktober tot en met februari. Als je tijdens deze regenseizoenen wilt reizen in Sri Lanka, is het verstandig om de berichten over de weersomstandigheden te blijven volgen. 

Laatste ontwikkelingen 31 mei 2017
Door hevige regen zijn er overstromingen en landverschuivingen ontstaan in grote delen van het land. Je moet op het moment rekening huiden met plotseling overstromingen, het afsluiten van wegen en weinig telefoonverkeer. Volg altijd de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op.

Onveilige gebieden

In het noorden en oosten van Sri Lanka zijn nog niet alle mijnenvelden uit de burgeroorlog geruimd. Daarom moet je in deze gebieden uiterst voorzichtig zijn als je hier rondreist. Verlaat nooit de wegen en kies alleen betrouwbare vervoerders. De gebieden waarin het vervoer door de mijnen nog niet veilig is, zijn gedeeltes van het Trincomalee-district, Batticaloa-district, Ampara-district en ten noorden van de A12, die Puttalam in het westen verbindt met Trincomalee in het oosten. 

Veiligheid Colombo

Colombo was vroeger de hoofdstad van Sri Lanka. Op dit moment is het wel nog de commerciële hoofdstad en de grootste stad van het land met ruim 640.000 inwoners. Vaak zie je dat in de grotere steden als Colombo de criminaliteitsgraad hoger is. In Colombo is dit juist niet het geval. Deze stad staat namelijk juist bekend als de meest vrouwvriendelijke stad ter wereld. Bovendien is Colombo de enige stad waar homoseksualiteit redelijk geaccepteerd wordt en er een soort 'Gay Pride' wordt georganiseerd. Vrouwen moeten juist in de kustgebieden waar veel toeristen bij elkaar komen beter opletten.

Houd ook hier rekening mee

  • Homoseksualiteit is verboden in Sri Lanka. In de stad Colombo wordt er redelijk tolerant mee omgegaan, maar het is verstandig om niet in het openbaar je homoseksualiteit te tonen. Vrouwen worden minder raar aangekeken wanneer ze samen reizen, maar als mannen samen een hotel willen boeken is dit niet altijd toegestaan. Het is verder geen probleem om als homoseksueel naar Sri Lanka te gaan. Er is al 20 jaar niemand gearresteerd op basis van zijn seksualiteit. 
  • Als je in Sri Lanka wilt rondreizen heb je een toeristenvisum nodig die je via het elektronische reisautorisatiesysteem van het Ministerie van Immigratie en Emigratie van Sri Lanka kunt aanvragen. Daarnaast moet je reisdocument nog minstens 6 maanden geldig zijn. Met de reisautorisatie is het niet toegestaan om activiteiten naast je vakantie te ondernemen, zoals het doen van vrijwilligerswerk.
  • Er zijn verschillende religies in Sri Lanka. Het merendeel van de bevolking is boeddhist, maar er wonen ook christenen, moslims en hindoes. Als je een heilige plaats bezoekt word je geacht je respectvol te kleden, wat inhoudt dat je je schouders en benen bedekt hebt. Ook tatoeages van boeddha worden niet gewaardeerd. Als je op de foto wilt met een afbeelding of beeld van de boeddha mag je hier absoluut niet met je rug naartoe gekeerd staan.
  • Het verkeer in Sri Lanka is niet veilig. De beste manier om je te verplaatsen is per taxi of minibusje. Let wel op dat je een ticket koopt bij een betrouwbaar reisbureau en niet op straat. 
  • Je moet ruim voordat je naar Sri Lanka reist vanuit Nederland een aantal vaccinaties hebben gehad. De noodzakelijke vaccinaties zijn voor gele koorts, DTP, hepatitis A en buiktyfus. Daarnaast zijn er soms persoonsgebonden vaccinaties nodig voor hepatitis B, tuberculose, Japanse encefalitis en de mazelen.

Link

Check de site van de Rijksoverheid voor het meest actuele reisadvies. Veel adviezen worden dagelijks bijgewerkt.

Heb je interesse in een reis naar Sri Lanka? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen.

We zijn nu geopend (tot 21.00). Heb je een vraag? Bel ons meteen op 0486-412199

Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Sri Lanka, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.
Zonder een budget zullen we in veel gevallen geen passend advies kunnen geven.
Jouw gegevens
* Velden met een sterretje zijn verplicht

Ons privacy beleid is van toepassing

15 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,9

Gerelateerde artikelen