Reisadvies: is Sri Lanka een veilig vakantieland?

Colombo, Sri Lanka
Colombo, Sri Lanka

Sri Lanka is een land waar veel historische en religieuze plekken te bezoeken zijn. Toch had Sri Lanka pas een paar jaar een positief reisadvies maar met veiligheidsrisico's. Dit heeft te maken met de burgeroorlog die hier tot 2009 plaatsvond. Als gevolg van deze oorlog zijn nog niet alle gebieden in Sri Lanka even veilig voor toeristen. Op het moment kan er alleen gereisd worden naar Sri Lanka indien het een noodzakelijke reis betreft. Daarnaast moet je met het reizen door dit land rekening houden met de weersomstandigheden en criminaliteit, zeker als je als vrouw alleen reist. Tot slot zijn er een aantal zaken waar je vooraf aan moet denken en gedragsregels die gelden als je eenmaal in Sri Lanka bent.

Heb je weinig kennis van Sri Lanka? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies

Er is op het moment een oranje reisadvies geldig in Sri Lanka. Dit wil zeggen dat alleen noodzakelijke reizen mogelijk zijn. Houd er wel rekening mee dat er medische controles plaatsvinden op de luchthaven. Daarnaast moet je verplicht 14 dagen in quarantaine indien je de afgelopen twee weken in Italië, Zuid-Korea of Iran bent geweest. Ook als je uit Nederland komt moet je 2 weken in quarantaine.

Reisadvies Sri Lanka

Leefomstandigheden

Verder zijn de leefomstandigheden voor de inwoners van Sri Lanka niet optimaal. Hierdoor is het aantal diefstallen en aanrandingen relatief hoog. Als vrouw is het daarom niet verstandig om in de kustgebieden alleen te reizen. Tot slot kunnen er overstromingen zijn ten gevolge van de hevige regenval in de moessonperiodes. De periodes duren van juni tot en met augustus en van oktober tot en met februari. Als je tijdens deze regenseizoenen wilt reizen in Sri Lanka, is het verstandig om de berichten over de weersomstandigheden te blijven volgen. 

Onveilige gebieden

Colombo, Negombo en Batticaloa zijn onveilige steden door de aanslagen die hier geweest zijn. In het noorden en oosten van Sri Lanka zijn nog niet alle mijnenvelden uit de burgeroorlog opgeruimd. Daarom moet je in deze gebieden uiterst voorzichtig zijn als je hier rondreist. Verlaat nooit de wegen en kies alleen betrouwbare vervoerders. De gebieden waarin het vervoer door de mijnen nog niet veilig is, zijn gedeeltes van het Trincomalee-district, Batticaloa-district, Ampara-district en ten noorden van de A12, die Puttalam in het westen verbindt met Trincomalee in het oosten. Aangezien de kleurencode op dit moment op oranje staat kun je alleen naar het land reizen indien het een noodzakelijke reis betreft. 

Veiligheid Colombo

Colombo was vroeger de hoofdstad van Sri Lanka. Op dit moment is het nog de commerciële hoofdstad en de grootste stad van het land met ruim 640.000 inwoners. In de stad Colombo zijn aanslagen geweest. Op het moment is het niet mogelijk om naar Sri Lanka te reizen. 

Houd ook hier rekening mee

  • Homoseksualiteit is verboden in Sri Lanka. In de stad Colombo wordt er redelijk tolerant mee omgegaan, maar het is verstandig om niet in het openbaar je homoseksualiteit te tonen. Vrouwen worden minder raar aangekeken wanneer ze samen reizen, maar als mannen samen een hotel willen boeken is dit niet altijd toegestaan. Het is verder geen probleem om als homoseksueel naar Sri Lanka te gaan. Er is al 20 jaar niemand gearresteerd op basis van zijn seksualiteit. 
  • Als je in Sri Lanka wilt rondreizen heb je een toeristenvisum nodig die je via het elektronische reisautorisatiesysteem van het Ministerie van Immigratie en Emigratie van Sri Lanka kunt aanvragen. Daarnaast moet je reisdocument nog minstens 6 maanden geldig zijn. Met de reisauthorisatie is het niet toegestaan om activiteiten naast je vakantie te ondernemen, zoals het doen van vrijwilligerswerk.
  • Er zijn verschillende religies in Sri Lanka. Het merendeel van de bevolking is boeddhist, maar er wonen ook christenen, moslims en hindoes. Als je een heilige plaats bezoekt word je geacht je respectvol te kleden, wat inhoudt dat je je schouders en benen bedekt hebt. Ook tatoeages van boeddha worden niet gewaardeerd. Als je op de foto wilt met een afbeelding of beeld van de boeddha mag je hier absoluut niet met je rug naartoe gekeerd staan.
  • Het verkeer in Sri Lanka is niet veilig. De beste manier om je te verplaatsen is per taxi of minibusje. Let wel op dat je een ticket koopt bij een betrouwbaar reisbureau en niet op straat. 
  • Je moet ruim voordat je naar Sri Lanka reist vanuit Nederland een aantal vaccinaties hebben gehad. De noodzakelijke vaccinaties zijn voor gele koorts, DTP, hepatitis A en buiktyfus. Daarnaast zijn er soms persoonsgebonden vaccinaties nodig voor hepatitis B, tuberculose, Japanse encefalitis en de mazelen.

Link

Check de site van de Nederland Wereldwijd voor het meest actuele reisadvies. Veel adviezen worden dagelijks bijgewerkt.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

13 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,2

Gerelateerde artikelen