Reisadvies: is Sri Lanka een veilig vakantieland?

Reisadvies Sri Lanka
Reisadvies Sri Lanka

Sri Lanka is een land waar veel historische en religieuze plekken te bezoeken zijn. Het is een prachtige bestemming, maar wel een met veiligheidsrisico's. Niet alle gebieden in Sri Lanka zijn even veilig voor toeristen. Daarnaast zijn er een aantal zaken waar je vooraf aan moet denken en gedragsregels die gelden als je eenmaal in Sri Lanka bent. Op het moment kan er alleen gereisd worden naar Sri Lanka indien het een noodzakelijke reis betreft.

Heb je weinig kennis van Sri Lanka? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Sri Lanka

Het reisadvies voor Sri Lanka is oranje. Vanuit de overheid wordt er aangeraden alleen naar Sri Lanka te reizen indien het een noodzakelijke reis betreft. Door de verslechterde economische situatie en politieke instabiliteit geldt er in het hele land de noodtoestand. Er is een tekort aan noodzakelijke producten, zoals bepaalde voedingsmiddelen, brandstof, gas en medicijnen. Ook zijn er dagelijks stroomonderbrekingen op veel plaatsen en geldt er een avondklok voor het hele land. De slechte economische situatie zorgt regelmatig voor stakingen en demonstraties. Deze kunnen leiden tot geweld.

Reisadvies Sri Lanka Vraag gratis een offerte aan

Onveilige gebieden op Sri Lanka

In het noorden en oosten van Sri Lanka zijn nog niet alle mijnvelden uit de burgeroorlog opgeruimd, met name rondom militaire bases. Daarom moet je in deze gebieden uiterst voorzichtig zijn als je hier rondreist. Verlaat nooit de hoofdwegen en kies alleen betrouwbare vervoerders. De gebieden waarin het vervoer door de mijnen nog niet veilig is, zijn gedeeltes van het Trincomalee-district, Batticaloa-district, Ampara-district en ten noorden van de A12, die Puttalam in het westen verbindt met Trincomalee in het oosten. 

Veiligheid Sri Lanka

Wereldwijd bestaat een verhoogd risico op terroristische activiteiten, dit geldt ook voor Sri Lanka. In 2019 zijn er aanslagen geweest in de hoofdstad Colombo en in de steden Batticaloa en Negombo. Er zijn hierbij veel gewonden en doden gevallen. Wees extra alert op drukbezochte plekken in Sri Lanka. In heel Sri Lanka komt criminaliteit voor. Vermijd sloppenwijken, draag geen opvallende sieraden en verlies jouw bezittingen niet uit het oog. Verder zijn de leefomstandigheden voor de inwoners van Sri Lanka niet optimaal. Hierdoor is het aantal diefstallen en aanrandingen relatief hoog. Als vrouw is het daarom niet verstandig om alleen te reizen.

Hikkaduwa in Sri Lanka
Hikkaduwa in Sri Lanka

Houd ook hier rekening mee:

  • Voor Sri Lanka heb je een geldig paspoort nodig. Deze dient bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig te zijn.
  • Als je in Sri Lanka wilt rondreizen heb je een toeristenvisum nodig die je via het elektronische reisautorisatiesysteem van het Ministerie van Immigratie en Emigratie van Sri Lanka kunt aanvragen. Met de reisauthorisatie is het niet toegestaan om activiteiten naast je vakantie te ondernemen, zoals het doen van vrijwilligerswerk.
  • Je moet ruim voordat je naar Sri Lanka reist vanuit Nederland een aantal vaccinaties hebben gehad. De noodzakelijke vaccinaties zijn voor gele koorts, DTP, hepatitis A en buiktyfus. Daarnaast zijn er soms persoonsgebonden vaccinaties nodig voor hepatitis B, tuberculose, Japanse encefalitis en de mazelen.
  • Er zijn verschillende religies in Sri Lanka. Het merendeel van de bevolking is boeddhist, maar er wonen ook christenen, moslims en hindoes. Als je een heilige plaats bezoekt word je geacht je respectvol te kleden, wat inhoudt dat je je schouders en benen bedekt hebt. Ook tatoeages van boeddha worden niet gewaardeerd. Als je op de foto wilt met een afbeelding of beeld van de boeddha mag je hier absoluut niet met je rug naartoe gekeerd staan.
  • Het verkeer in Sri Lanka is een chaos waarbij het soms lijkt alsof er geen verkeersregels zijn. Het is belangrijk hier goed bewust van te zijn, voordat je beslist zelf met de auto rond te gaan rijden. In Sri Lanka komt het veelal voor dat je wordt rond gereden door een privéchauffeur.
  • Sri Lanka kent twee regenseizoenen. In het westen en zuidwesten van het land valt de meeste regen van juni tot en met augustus en in het noordoosten van het land valt de meeste regen van oktober tot en met februari.
  • Langs de hele kust van Sri Lanka kunnen muistromen voorkomen. Dit is een stroming die zwemmer en watersporters van het strand wegtrekt. Wees bewust van waar je gaat zwemmen en informeer je goed over de verschillende gebieden. Niet alle hotels of stranden maken gebruik van het vlaggensysteem, waarbij een rode vlag aangeeft dat het onveilig is om te zwemmen.
  • Homoseksualiteit is verboden in Sri Lanka. In de stad Colombo wordt er redelijk tolerant mee omgegaan, maar het is verstandig om niet in het openbaar je homoseksualiteit te tonen. Vrouwen worden minder raar aangekeken wanneer ze samen reizen, maar als mannen samen een hotel willen boeken is dit niet altijd toegestaan. Het is verder geen probleem om als homoseksueel naar Sri Lanka te gaan. Er is al 20 jaar niemand gearresteerd op basis van zijn seksualiteit. 
  • Het bezitten of verhandelen van drugs is strafbaar in Sri Lanka. Houd er rekening mee dat de straffen veel zwaarder zijn dan in Nederland. Voor relatief kleine vergrijpen, kan al de doodstraf worden opgelegd.
  • Het is verboden om foto's te maken van zwaarbeveiligde plekken met militairen en van personen in uniform. Maak ook geen foto's van andere militaire objecten en overheidsgebouwen.

Link

Voor het meest recente reisadvies voor Sri Lanka kan je terecht op de website van de Rijksoverheid. 15 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,7

Gerelateerde artikelen