Sri Lanka: Wist je dat?

Heiligdommen betreedt je o.a. met blote voeten
Heiligdommen betreedt je o.a. met blote voeten

Sri Lanka is een prachtig eiland gelegen in de Indische Oceaan. De inwoners van het land kennen vele, speciale gewoontes, die vooral afkomstig van het boeddhisme zijn. Daarnaast kun je in Sri Lanka ook veel heiligdommen bekijken. Benieuwd naar meer over Sri Lanka? Lees dan onze ‘Wist je dat?’.

Heb je weinig kennis van Sri Lanka? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Wist je dat?

... Er verschillende bevolkingsgroepen naast elkaar leven in Sri Lanka? 75% is Singalees en 18% is Tamils, de laatst genoemde woont vooral in het oosten en het noorden van Sri Lanka. De overige bevolkingsgroepen zijn de Sri Lankaanse Moren, de Veddah en burgers die een gemengde Europese afkomst hebben.

... Er drie officiële talen in Sri Lanka zijn? Dit zijn: het Dravidische Tamil, Indo-Arisch Singalees en Engels. Ook wordt er nog Sri Lankaans Indo-Portugees, Sri Lankaans Maleis en het met uitsterven bedreigde Veddah gesproken.

... De vorm van Sri Lanka op een peer lijkt? Het eiland heeft een peerachtige vorm, er is zelfs een uitstekend gedeelte dat op de steel van een peer lijkt.

... De meeste Sri Lankanen boeddhistisch zijn? Sinds de 3e eeuw voor Christus is Sri Lanka bekeerd tot het boeddhisme en is het uitgegroeid tot de grootste godsdienst van het eiland, een ruime 69% van de bevolking is boeddhistisch. Verder zijn de andere gelovigen op het eiland hindoestaan, moslim of christelijk.

In Sri Lanka zijn de meeste mensen boeddhistisch
In Sri Lanka zijn de meeste mensen boeddhistisch


... Sri Lanka vroeger een Nederlandse kolonie was? Van 1655 tot 1796 was Sri Lanka onder de naam Ceylon in het bezit van Nederland. Vooral de handel in kruiden en olifanten met het Sri Lankaanse koninkrijk Kandy wekte de interesse van de Nederlanders. Om deze handel mogelijk te maken hebben de Nederlanders ervoor gezorgd dat er vervoer naar de kust kwam, door het bouwen van veel kanalen. De meeste Nederlandse bezienswaardigheden en namen zie je terug in de stad Galle



... Er volgens de hindoeïstische mythologie vroeger een landverbinding tussen India en Sri Lanka was? Deze verbinding was de 48 kilometer lange Adamsbrug. Hier vind je nu een keten van kalksteenbanken, eilanden en koraalriffen. Ook is de zee die eromheen ligt erg ondiep.

... Poya Day (Volle Maan dag) een nationale feestdag is? Poya Day is een boeddhistische feestdag, die wordt gevierd als er een volle maan is. Elke Poya Day heeft een eigen naam en reden om het te vieren. Zo heette die van dinsdag 22 maart 2016 'Madin Full Moon Poya'. Toen werd het eerste bezoek van Boeddha aan zijn thuisstad Kapilavastu gevierd. Op Poya Day heeft iedereen in het land vrij heeft. Alle winkels en bedrijven zijn dus gesloten. De boeddhisten kunnen dan tempels bezoeken om de aanbiddingsrituelen uit te voeren. Ook is het verkopen van vlees en alcohol op deze dag verboden.
Poya Day (Volle Maan dag) is een feestdag in Sri Lanka
Poya Day (Volle Maan dag) is een feestdag in Sri Lanka

... Delft de naam van een eilandje in Sri Lanka is? Delft ligt tussen de noordelijke kust van Sri Lanka en India. Het eilandje hoort bij het district Jaffna. De Nederlandse benaming komt doordat de Nederlanders het in 1658 veroverden. Er waren voor de kust naast Delft nog acht andere eilandjes met namen van Nederlandse steden maar de meeste hebben weer een Sri Lankaanse benaming gekregen.

... Er niet met rechts wordt gegeten in Sri Lanka? De rechterhand is namelijk onrein. Ook wordt er niemand mee aangeraakt.

... Sri Lanka 3.000 inheemse plantensoorten kent? Ongeveer een derde van de planten en bomen die je in Sri Lanka vindt, komen alleen op het eiland voor. De bekendste soort is de tempelboom ‘frangipani’. Hij staat het hele jaar in bloei met dieproze of crèmewitte gekleurde bloemen. De benaming tempelboom komt doordat hij bij iedere tempel te vinden is als offerplaats.
De dieproze bloemen van de tempelboom Frangipani
De dieproze bloemen van de tempelboom Frangipani


... Sri Lankanen nee-schudden als ze ja bedoelen? De manier waarop Sri Lankanen ja-knikken, is door heen en weer te wiebelen met hun kin. Wat wij dus opvatten als nee-schudden. Bovendien wordt het woord nee niet vaak gebruikt, dit uit beleefdheid.

... Alle heiligdommen met blote voeten en een ontbloot hoofd betreden moeten worden? Gus geen petjes op of haarbanden, sieraden etc. in het haar en de schoenen uit.

... De hoofdmaaltijd in Sri Lanka curry is? Curry is een verzamelnaam voor rijst met daarin groenten, vis en vlees. Ook worden er veel specerijen voor de maaltijd gebruikt om het op smaak te maken, waardoor de curry vaak erg pittig is. Daarom eten de Sri Lankanen curd bij de curry. Dit is een dikke yoghurt die is gemaakt van buffelmelk, curd is uitstekend om de pittige smaak te verzachten.
Curry is de hoofdmaaltijd in Sri Lanka
Curry is de hoofdmaaltijd in Sri Lanka


 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,7

Gerelateerde artikelen