De rots van Sigiriya in Sri Lanka

Sigiriya
Sigiriya

De rots van Sigiriya is een zeer belangrijkste bezienswaardigheid in Sri Lanka en is één van de zeven plekken in het land die op de Werelderfgoedlijst staat. De rots wordt ook wel de 'Lion Rock' genoemd en is zeer populair bij toeristen door het adembenemende uitzicht.

Heb je weinig kennis van Sri Lanka? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ontstaan

Op een enorme rots van bijna 200 meter hoog, waarbij de top op de meeste plekken breder is dan de basis, bouwde koning Kassapa I tussen 473 en 491 een paleis. Onderzoek heeft echter aangetoond dat de rots al veel eerder in gebruik was genomen door Boeddhisten die een paar eeuwen voor Christus hier een klooster zouden hebben gebouwd. Een andere theorie is weer dat de vader van Kassapa I, koning Dhatusena ooit was begonnen met het bouwen van een paleis en dat Kassapa I het voltooide. Na de dood van Koning Kassapa I werd het paleis een toevluchtsoord voor monniken en in de 14e eeuw werd het gehele complex verlaten. Hierdoor raakte het complex in verval, archeologen herontdekte de plek echter tijdens de Britse koloniale periode.

De tuinen

In het centrum van Sri Lanka ligt de bijzondere plaats Sigiriya. Vanuit de jungle loop je over een lang pad richting de rots. Hieromheen zie je prachtige symmetrische tuinen. Ook komen er veel waterpartijen voor in de tuin. Dit worden de watertuinen van het paleis genoemd. Het is namelijk een netwerk van allerlei ondergrondse grachten en waterwegen met fonteinen, die de vroegere Koninklijke baden hebben voorzien van water. De tuin van Sigiriya zou de oudste tuin van heel Azië zijn. Vraag gratis een offerte aan

De klim

Voor de rots heb je een prachtig uitzicht maar bovenop de rots al helemaal. Hier moet je wel een flinke klim voor maken, de trap heeft namelijk 1.860 treden. Wel wordt deze tocht bovenop enorm beloond. Hier vind je de contouren van een van de mooist gelegen paleizen ter wereld. Het enige wat je van het paleis nog kunt zien is een grote ruïne. Het uitzicht vanaf de rots is adembenemend.

Mirror Wall

Het eerste wat je tegenkomt tijdens je klim naar boven is de Mirror Wall. Op deze muur hebben de eerste bezoekers van Sigiriya 'graffiti' gekrast, waardoor wetenschappers een zeer goed inzicht hebben gekregen in de hele ontwikkeling van de Singalese taal.

Fresco's

Halverwege je klim naar boven toe kom je eeuwenoude muurschilderingen tegen die zeer goed bewaard zijn gebleven. Het zijn fresco's van vrouwen, vermoedelijk afbeeldingen van vrouwen van koning Kassapa I die in het paleis woonden. Deze vrouwen worden ook wel de 'hemelse maagden' genoemd. Op de afbeeldingen zie je namelijk schaars geklede vrouwen, wie of wat het precies voorstelt is niet zeker. Het kan ook een cadeautje zijn geweest voor de koning of het zouden afbeeldingen kunnen voorstellen van de boeddhistische godin Tara Devi, niemand weet dit echter precies.

Lions Platform

Als je bijna boven bent kom je bij het Lions Platform met de twee leeuwenklauwen, waar de vertaling van Sigiriya vandaan komt. Deze naam heeft hij gekregen doordat je tussen twee enorme leeuwenklauwen doorloopt, de restanten van de leeuw zijn verder allemaal vergaan.

Sigiriya vanuit de lucht

Mocht je de Sigiriya op zijn mooist willen bekijken, dan moet je als je de kans hebt een vlucht maken boven de rots. Vanuit de lucht wordt de grootsheid van deze prachtige plek nóg duidelijker. Zeker tijdens de zonsondergang zal dit voor een onvergetelijke ervaring zorgen, je moet dit zien om het ook echt te geloven.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen