Het klimaat van Sri Lanka

het klimaat van Sri Lanka
het klimaat van Sri Lanka

Sri Lanka heeft een tropisch moessonklimaat door de dichte ligging bij de evenaar. Hierdoor zijn er maanden waarin veel regen voorkomt en maanden waarin dit minder is. Oktober en en november zijn in het hele land natte maanden.

Heb je weinig kennis van Sri Lanka? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Moessonklimaat

Het klimaat in Sri Lanka wordt voornamelijk bepaald door de bergketens die midden in het land liggen. Ook wisselt de moessonwind ieder half jaar, waardoor er verschillen ontstaan in de seizoenen. Van half mei tot het einde van september waait de zuidwest moesson, oftewel de Yala. Hierdoor komt er aan het begin van de periode veel regen voor, dat langzamerhand steeds minder wordt. Tijdens deze zuidwest moesson blijven het oosten en noordoosten van het land redelijk droog, omdat de bergen in centraal Sri Lanka ervoor zorgen dat de regen de andere kant van het eiland niet bereikt. Vanaf oktober tot halverwege april waait de noordoost moesson juist weer, oftewel de Maha. In de maanden oktober en november valt er veel regen in Sri Lanka, doordat je dan de overgang van beide moessons hebt.

Beste reistijd

Je kunt het beste naar Sri Lanka reizen als het zo min mogelijk regent. Voor de oostkust is dit het geval in de maanden april tot en met september. Voor het westen en het zuiden is december tot en met april de beste reistijd. In juli en augustus is de meeste regen van de Yala wel voorbij en is het ook aan de westkust redelijk weer. Dit zijn dus prima maanden om een rondreis te maken. Vraag gratis een offerte aan

Temperaturen

Sri Lanka kent voor het grootste gedeelte eigenlijk het hele jaar door tropische temperaturen van rond de 30 graden. Natuurlijk zit hier over het hele eiland nog wel iets verschil in. Zo is het verschil in het noordoosten van het eiland tussen winter en zomer iets groter dan in de rest van het land. Gemiddeld is het daar in de zomermaanden 34 graden en in de winter 28 graden.

In het zuidwesten zijn deze verschillen veel kleiner. Zo is het verschil in de hoofdstad Colombo maar 2 graden. In de wintermaanden is het hier 30 graden en in de zomermaanden 32 graden. Ook blijft het in de nacht altijd lang warm in Sri Lanka. De minimum temperaturen liggen rond de 20 en 26 graden. Aan de kust waait altijd een lekkere zeewind, waardoor het hier ook ietsje koeler aanvoelt. In de bergen is het wel koeler, in Nuwara Eliya ligt de temperatuur bijvoorbeeld altijd veel lager dan in de rest van het land. Het is hier gemiddeld 10 graden kouder, waarmee ze overdag gemiddeld een temperatuur van 22 graden hebben. In de nacht is het hier ongeveer 13 graden en in de winter kan het hoog in de bergen zelfs vriezen.

Regen

In het zuidwesten valt gemiddeld erg veel regen, 1.480 tot 2.240 millimeter per jaar. In Colombo valt zelfs nog meer regen, hier kan wel 2.365 millimeter per jaar vallen. Het oosten en noorden zijn de drogere gebieden, in totaal valt hier zo'n 1.000 millimeter per jaar. Door de enorme verdamping blijft hier niet veel van over. Als het regent zijn dat meestal korte en hevige buien.

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

1,0

Gerelateerde artikelen