Klimaat TsjechiŽ

Landschap TsjechiŽ
Landschap TsjechiŽ

Tsjechië is een heel fijn vakantieland. Je kunt er terecht voor een stedentrip, een fijne zomervakantie maar ook als je wilt skiën in de winter is Tsjechië een prima bestemming. Omdat er verschillende klimaatzones zijn in het land is het goed om te weten wat je kunt verwachten qua weer. Wij hebben het klimaat van Tsjechië voor je onder de loep genomen zodat je na het lezen van dit artikel precies weet wanneer je waar moet zijn tijdens je vakantie.

Heb je weinig kennis van TsjechiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Klimaat Tsjechië 

In Tsjechië heersen er maar liefst drie verschillende klimaten. Zo vind je in één deel van Tsjechië een gematigd zeeklimaat, bij dit klimaat horen zachte zomers en vrije milde winters. In een ander gedeelte van het land vind je een gematigd landklimaat, waarbij er koelere winters heersen en er een redelijke hoeveelheid neerslag valt op jaarbasis. Tenslotte tref je in Tsjechië een koel landklimaat. De lagere temperaturen en de hogere hoeveelheid neerslag tref je met name in de hoger gelegen gebieden van Tsjechië. Rondom de stad Praag bevinden zich de lager gelegen gebieden. Deze gebieden zijn aanzienlijk droger dan de rest van Tsjechië. Op jaarbasis kent Tsjechië neerslaghoeveelheden van ongeveer 400 tot 600 millimeter, wat aanzienlijk droger is dan in Nederland. In Nederland valt gemiddeld 700 tot 800 millimeter per jaar.

Boheems Zwitserland
Boheems Zwitserland

Zomer in Tsjechië

De zomermaanden in Tsjechië zijn over het algemeen redelijk warm, daarentegen valt er wel meer neerslag ten opzichte van de wintermaanden. In centraal Bohemen en het zuidwesten van Moravië is het op veel dagen zomers weer. Per dag schijnt de zon hier gemiddeld 6 tot 8 uur. Ook erg fijn is dat er weinig wind staat in de zomermaanden. Door de warme lucht vanuit de Russische landschappen kunnen de temperaturen overdag oplopen tot tropische waarden van wel 30 graden of hoger. Ook in de hogere gebieden is het in de zomer warm, maar de temperatuur loopt hier meestal niet ver op. Er voeren in de zomer regen- en onweersbuien over Tsjechië die kunnen zorgen voor flinke buien en grote hoeveelheden neerslag. Dit land is zeer geschikt voor de vakantieganger die niet per se de hele dag aan het zwembad of strand wil liggen, maar echt een andere cultuur wil meemaken met een redelijke kans op goed weer.

Sumava National Park
Sumava National Park


Winter in Tsjechië
De zomers in Tsjechië zijn over het algemeen zeer aangenaam, daarentegen zijn de winters erg koel. In de dalen ligt de temperaturen overdag iets boven het vriespunt, terwijl er `s nachts vaak lichte tot matige vorst voorkomt. Neerslag in de wintermaanden is vaak in de vorm van sneeuw is. In de periode van december tot en met februari ligt het grootste deel van de temperaturen onder het vriespunt, met neerslaghoeveelheden die een stuk hoger zijn dan in de dalen. In de winter is Tsjechië het grootste gedeelte van de periode bedekt door sneeuw en ijs, wat prachtige plaatjes oplevert.
Karelsbrug in Praag
Karelsbrug in Praag


Extreem weer
Door de bedekte ligging van Tsjechië heeft het land geen kans op orkanen en ook de kans op stormen is zeer beperkt. Over het algemeen is de windkracht op veel plaatsen vrij laag. Hogere windkrachten vind je met name in de gebieden met meer hoogteverschillen, dit komt door het zogenaamde "föhneffect". In Tsjechië is er wel kans op overstromingen. Deze vinden vooral plaats in het najaar en de vroege zomer. Hevige regenval die soms wel dagenlang kan aanhouden zorgt dan voor grote overstromingen verspreid over het gehele land. De schade tijdens deze overstromingen is vaak erg groot. Deze overstromingen ontstaan door de combinatie van smeltwater met regen. Hierdoor hebben de rivieren onvoldoende capaciteit om het water af te voeren. Vraag gratis een offerte aan

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen