De leukste steden in TsjechiŽ

Cťsky Krumlov
Cťsky Krumlov

Slowakije en Tsjechië bestaan nog geen twintig jaar als losse landen, daarvoor waren ze samen Tsjecho-Slowakije. Hoewel het oorspronkelijk vooral Slowakije was die een onafhankelijk land wilde zijn kwam het vooral Tsjechië ten goede. Tegenwoordig komen er vooral veel natuurliefhebbers naar Tsjechië. Naast de vele natuurgebieden die Tsjechië rijk is zijn er ook een aantal leuke steden, hieronder een overzicht van de leukste.

Ben jij op zoek naar een vakantie in TsjechiŽ? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Césky Krumlov

In een lus van de rivier de Moldau vind je het stadje Césky Krumlov. In dit stadje is de combinatie van natuur en cultuur goed te zien. Kom je voor de natuur naar Césky Krumlov dan kun je de stad het beste ontdekken door een kanotocht te maken over de rivier die zich een weg baant door de stad. Wil je liever de cultuurkant van Césky Krumlov ontdekken dan is het kasteel in de stad zeker een aanrader. Het kasteel is geen bezienswaardigheid die je 'even' gaat bekijken, je bent al snel een paar uur verder wanneer je een bezoek brengt aan het kasteel. Op het terrein van het kasteel staat onder andere een authentiek baroktheater, binnenpleinen en een prachtige slottuin. Binnenin het kasteel zijn een aantal schitterende zalen die zo zijn ingericht dat je jezelf direct in 17e eeuw waant.

Beroun

Niet zo ver weg van Praag ligt de stad Beroun, waar je, in tegenstelling tot Praag, de rust van de natuur goed kunt ervaren. Het kleine stadje met ongeveer 20.000 inwoners ligt bij een beschermd natuurgebied op de splitsing van de rivieren Litavka en Berounka. Het natuurgebied bij het stadje heeft de beschikking over een aantal verschillende landschappen waardoor het heerlijk is een hele dag lekker te wandelen door het gebied. Volgens vele is Beroun vooral aan te raden als voorjaarsbestemming, dan staat namelijk alles in bloei en komt de natuur in en rondom Beroun nog meer tot zijn recht.

Marianske Lazne (Mariënbad)

Het stadje Marianske Lazne werd wereldberoemd door de onuitputtelijke mineraalbronnen en de prachtige natuur. Er wonen ongeveer 18.000 mensen in het stadje dat in het westen van Tsjechië ligt. Er zijn ongeveer 100 mineraalwaterbronnen waardoor het stadje één groot kuuroord lijkt. Verder is er een park van 90 hectare; het Skalníkovy park. Waardoor nog steeds het aanzien van de stad bepaald wordt. Wanneer je toch niet alleen voor de kuuroorden naar Marianske Lazne komt is de Krízovy Zuilengalerij en de bijbehorende fontein zeker een bezoekje waard. De zuilengalerij is van gietijzer en heeft een aantal prachtige unieke details.

Kutna Hora

Oorspronkelijk was de naam van de stad Kuttenberg. De stad dankte deze naam aan de verhalen over monniken die gevonden zilver verstopten onder hun monnikspij oftewel hun Kutte. In de loop der tijd is deze naam langzaam aan veranderd in Kutna Hora. De monumenten in Kutna Hore (de zilverstad van Tsjechië) staan op de UNESCO werelderfgoedlijst, wat gelijk al aangeeft dat er in het stadje veel te zien is. De monumenten zijn onder andere de kerk van Sedlec, de St. Barbarakathedraal en Vlassk'y dvur.

Praag

Praag mag als stad natuurlijk niet vergeten worden in dit rijtje van leukste steden van Tsjechië. Het is de laatste jaren steeds meer dé bestemming voor een stedentrip. Terecht overigens, want met zijn vele oude gebouwen staat Praag bol van de interessante geschiedenis. De stad is bijna niet aangetast door al het oorlogsgeweld uit de vorige eeuw en heeft daardoor nog smalle steegjes, oude gebouwen en gezellige pleintjes. Als leuke bijkomstigheid heeft Praag ook dat het erg goedkoop is, overigens net als alle andere steden in Tsjechië.

Bekijk het aanbod van al onze reizen naar TsjechiŽ.

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen