Top 10 bezienswaardigheden in Praag

het bijzondere uurwerk in Praag, TsjechiŽ
het bijzondere uurwerk in Praag, TsjechiŽ

Praag, de hoofdstad van Tsjechië is een prachtige stad vol met historische, culturele en spannende bezienswaardigheden. Enkele bijnamen van de stad zijn 'de magische hoofdstad van Europa' en 'de gouden stad', maakt dit je niet erg nieuwsgierig om de stad zelf te ontdekken?! Vele musici, schrijvers en schilders gingen je al voor. Zoals al gezegd zijn er vele interessante monumenten, musea, parken en gebouwen in de stad. Reisgraag.nl heeft een top 10 gemaakt van de mooiste bezienswaardigheden die Praag rijk is.

Heb je weinig kennis van TsjechiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

1. De Karelsbrug

Ongetwijfeld de bekendste brug van Tsjechië is de Karelsbrug. Hij bevindt zich op de plek waar al in 1357 de eerste steen werd gelegd door niemand minder dan Karel V. De Karelsbrug is 516 m lang en 10 m breed. Vooral tegen zonsondergang is het een prachtige plek om mooie foto`s te maken. Er staan 30 standbeelden of groepen beeldhouwwerken aan weerszijden van de brug, deze beelden dateren voornamelijk uit de 18e en de 19e eeuw.

Praag vanuit de lucht
Praag vanuit de lucht

2. De Nerudovastraat

Loop je van de Burcht naar de stad of andersom via de koningsroute dan kom je door de Nerudovastraat. In deze straat staan prachtig versierde herenhuizen en barokpaleizen. En als je een beetje omhoog kijkt zie je de prachtige, karakteristieke gevelstenen. De straat is vernoemd naar een 19e-eeuwse dichter (Jan Neruda) die in deze straat geboren is. In de middeleeuwen bestonden er nog geen huisnummers maar gaven de gevelstenen aan wie of wat er in het huis woonde, zo staat op nr. 12 het 'Huis van de 3 violen' waar 3 generaties vioolbouwers woonden. Vraag gratis een offerte aan

3. De Praagse Burcht

Eeuwenlang woonden de koningen van Bohemen in de Burcht en daarna de presidenten van de Republiek. Het is meer een stad in de stad dan een Koninklijk Paleis. Voor de hoofdingang vindt dagelijks om 12 uur de wisseling van de wacht plaats. Eenmaal door de poort bevinden zich meerdere kathedralen zoals de Sint-Vitruskathedraal en de Sint-Joris-kathedraal. Het Koninklijk Palie dateert al uit de 11e eeuw, vooral de Vladislaszaal uit de 15e eeuw is een prachtige bouwwerk. De binnenplaats is dagelijks geopend voor publiek.

4. De Maria Victoriakerk

In de Maria Victoriakerk in Malá Strana kun je een wens doen. Het was de eerste barokkerk van Praag en deze kerk beschikt over het bekende Christuskind, dit wassen beeld werd als huwelijksgeschenk in de 16e eeuw uit Spanje meegenomen en zou 12 wonderbaarlijke genezingen hebben verricht. Al 300 jaar komen o.a. pelgrims om hun gebeden te richten tot 'Kindje Jezus van Praag'.

5. De overige mooie kerken

Praag telt een aantal prachtige kerken die een bezoek zeker waard zijn. De Sint-Vituskathedraal bevindt zich in de Burcht en is 125 m diep, 60 m breed en 33 m hoog. Het is hiermee het hoogste bouwwerk van heel Tsjechië. De Tynkerk is te herkennen aan de 2 gigantische torenspitsen met daaromheen vele andere torentjes. De Tynkerk domineert het oude stadsplein in het hart van de Oude stad.

6. Het Mucha Museum

In 1997 werd het Mucha Museum geopend in het Kaunickypaleis. Er zijn ruim 80 kunstwerken, tekeningen, persoonlijke bezittingen en litho`s. Hier maak je kennis met de art-nouveaubeweging waar Alfons Mucha voorman van was. Alfons Mucha werd niet toegelaten op de kunstacademie van Praag en verhuisde eerst naar Wenen en later naar Parijs, waar hij ongekend populair werd.

7. De bibliotheek van het Strahovklooster

In 1143 stichtte Vladislav II een klooster, wat uitgroeide tot het eerste klooster van de premonstratenzers en het grootste bouwwerk van Bohemen. Vandaag de dag is het klooster vooral beroemd vanwege de bibliotheek. Na de fusie met het Museum der Letteren zijn er meer dan 980.000 boeken in hun bezit, waaronder meer dan 2000 wiegendrukken en 3000 manuscripten.

8. Het Nationaal Theater

Het Nationaal Theater ligt in de Nieuwe Stad van Praag en is het meest bekende theater van Tsjechië. Het theater speelde een belangrijke rol in de Tsjechische nationale wedergeboorte. Het Nationaal Theater bestaat uit de afdelingen ballet, opera en drama. De bouw van het theater begon in 1868. Op 11 juni 1881 werd het gebouw officieel geopend door Rudolf van Oostenrijk.

Nationaal Theater in Praag
Nationaal Theater in Praag

9. Het Nationaal Museum

Het Nationaal Museum is het belangrijkste museum van Tsjechië. Het museum werd opgericht in 1818 door Kaspar Maria von Sternberg met medewerking van Frantisek Palacky. Het hoofdgebouw staat aan het Wenceslausplein maar de totale collectie van meer dan 15 miljoen objecten is verdeel over tientallen gebouwen. In het gebouw zijn o.a. tentoonstellingen van paleontologische, zoölogische en antropologische collecties.

de straten van Praag
de straten van Praag

10. Plein Oude Stad

De interessante gebouwen rondom het Plein Oude Stad geven een goed beeld van de kleurrijke geschiedenis van Praag. De mooiste gebouwen zijn ongetwijfeld het Huis bij de Stenen Klok, de Sint-Nicolaaskerk en het Kinskypaleis. Aan de zuidkant van het plein bevinden zich vele restaurants, cafés en winkels. Hier kun je heerlijk bijkomen van al het moois wat je hebt gezien in Praag!

Tip: Ontdek Praag op de fiets 

Bezoek Praag tijdens een leuke fietstour waarbij je alle plekjes in de stad ziet. Van de John Lennon peacewall tot de unieke pleinen en de kunstwerken van David Cerny en andere kunstenaars. Overal in de stad zie je de meest bijzondere moderne kunst op onverwachte plekken. Ook heel bijzonder is de Joodse ghetto waar je een synagoge en kleine Joodse winkeltjes kunt zien. Er is ook een begraafplaats waar de graven soms wel tot 4 of 5 personen opgestapeld zijn begraven. 

 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,5

Gerelateerde artikelen