Wie is de Mol in TsjechiŽ

Landschap TsjechiŽ
Landschap TsjechiŽ

Het is weer zo ver: liefhebbers van het tv-programma "Wie is de Mol?" kunnen weer wekelijks genieten van een nieuw seizoen. Elke week kunnen we weer meeleven met de uitdagende opdrachten en spannende eliminatietest en genieten van de prachtige omgeving. En dit seizoen is dat de prachtige omgeving van Tsjechië.

Heb je weinig kennis van TsjechiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Waarom Tsjechië?

Tsjechië is de perfecte bestemming voor de gevarieerde opdrachten die de kandidaten keer op keer voorgeschoteld krijgen. Het land bestaat uit bosrijke gebieden, hoge bergen, indrukwekkende rotsen en schitterende meren. Afgewisseld met pittoreske dorpjes en mooie kastelen. Voor veel reizigers is eigenlijk alleen de stad Praag bekend, maar wist je dat Tsjechië zich ook perfect leent voor wintersport? Het Reuzengebergte is een ideale winterbestemming, maar ook de ideale bestemming voor een actieve vakantie in de zomer. Zo heeft Tsjechië ook talloze wandelmogelijkheden. En wist je dat het Boheemse Woud en het Lipnomeer echt geweldige vakantiebestemmingen zijn? 

Aflevering 1: Gelijk

Elke week schrijven we een stukje over de omgeving die we in die aflevering hebben gezien. In aflevering 1 zien we het grensgebied Moravië, in zuidoost Tsjechië. Dit gebied ligt dichtbij de grens met Oostenrijk en Slowakije. Moravië is een heuvelachtig gebied en een prachtige wijnstreek met middeleeuwse stadjes en dorpjes en Romaanse bouwwerken en kastelen. Je kunt hier prachtig fietsen over de heuvels, door de uitgestrekte bossen en langs de talloze wijngaarden. De aflevering begint in een verlaten klooster en gaat vervolgens verder in het prachtige renaissancekasteel Jaroslavice. Het kasteel is wel een bezoekje waard, maar is duidelijk aan een renovatie toe. In de laatste opdracht van deze aflevering gaan de kandidaten mountainbiken door het culturele landschap van Lednice-Valtice, waarbij ze eindigen bij de zuilengalerij op de Reistna-heuvel. Het cultuurlandschap van Lednice-Valtice is het grootste kunstmatig aangelegde cultuurlandschap van Europa en zeker een bezoek waard. Rondom de schitterende kastelen vind je hier ook uitgestrekte bossen en verschillende parken. Het landschap staat dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Lednice-Valtice
Lednice-Valtice
Vraag gratis een offerte aan

Aflevering 2: Voorbeeld

In aflevering 2 zijn de kandidaten nog steeds in Moravië en beginnen ze met een opdracht in kasteel Valtice. Dit kasteel hoort bij het cultuurlandschap van Lednice-Valtice en is onderdeel van het National Wine Centre. Waar het vroeger een vorstenhuis was voor maar liefst dertien prinsen, is het tegenwoordig de thuisbasis van Tsjechisch meest vermaarde wijnwedstrijd. Je kunt hier ook een wijntentoonstelling bezoeken. Het barok kasteel is een prachtig plaatje en ook de bijbehorende tuinen zijn schitterend. De tweede opdracht is 's avonds in het leegstaande klooster Loucky in de oude Tsjechische stad Znojmo. En ook dit klooster is ontpopt als trekpleister voor wijnliefhebbers. Er is een kuiperij, een wijnmuseum en een wijnwinkel. Je komt hier van alles te weten over de wijn uit Moravië én je kunt natuurlijk een glaasje proeven. De aflevering sluit af met een opdracht op het testterrein van Tatra van de wereldberoemde Tatra-trucks. Dit is zeker niet het mooiste stukje van Tsjechië, maar wel een interessant stukje geschiedenis.

Uitzicht op kasteel Valtice in Moravië
Uitzicht op kasteel Valtice in Moravië

Aflevering 3: Vanaf hangen

Ook in aflevering drie zijn de kandidaten nog steeds in Moravië en wel in de grootste stad van dit gebied en de tweede stad van Tsjechië: Brno en in de stad Zlín. De aflevering begint met een opdracht in het unieke Anybody Hotel in Brno. De kamers in dit hotel hebben een bijzonder thema, allemaal geïnspireerd door een film. Hierdoor is het net of je overnacht op de set van een film. Zo zag je bijvoorbeeld een kamer geïnspireerd door de film Gold Finger van James Bond. Helaas is het na deze opdracht alweer tijd om het mooie Brno te verlaten. De kandidaten vormen duo's en worden naar twee verschillende locaties gebracht. Een groep gaat het water op en de andere groep gaat de hoogte in. De zogenoemde "watergroep" begint met een opdracht in de Punkva grotten. De grotten zijn onderdeel van het Moravisch Karst en vernoemd naar de Punkva rivier die hier ontspringt in de Macocha-kloof. De rivier waarop een deel van de kandidaten gaat kajakken. De Punkva grotten zijn te bewonderen tijdens een rondleiding, waarbij je loopt en vaart (maar niet in een kajak) en zijn zeker een aanrader. De andere kandidaten gaan abseilen en wel vanaf de Bata Wolkenkrabber in Zlín. Het gebouw is circa 77,5 meter groot en tegenwoordig geen wolkenkrabber meer te noemen, maar het was eens het hoogste gebouw van Europa. In de laatste opdracht zien we het kantoor in de lift van Tomas Bata, de oprichter van het merk Bata. Tomas Bata heeft veel betekend voor dit stukje van Tsjechië en heeft geholpen bij het ontstaan van het bijzondere stadje Zlín.

Panorama uitzicht over Brno
Panorama uitzicht over Brno

Aflevering 4: Voor het zeggen

Aflevering vier gaat verder waar aflevering drie is geëindigd, namelijk in de Bata Wolkenkrabber. In de vorige aflevering zagen we dat Tomas Bata zijn kantoor in een lift had gevestigd. Een erg uniek idee. In deze aflevering beginnen de kandidaten met een opdracht waarin de paternoster lift een rol speelt. Dit type lift in het Bata gebouw was de eerste in zijn soort. Voor de volgende opdracht laten de kandidaten de industriële pracht van de Bata Wolkenkrabber achter zich en gaan ze terug naar de gezellige studentenstad Brno. Tijdens deze opdracht gaan de kandidaten op ontdekking in het centrum en zien wij kleine stukjes van het levendige Brno met een leuke markt, gezellige terrasjes, het beroemde vrijheidsplein Namesti Svobody en het schitterende stadspark Luzanky. Namesti Svobody is het grootste plein van Brno. De naam is kort na de Eerste Wereldoorlog ontstaan, toen Tsjechoslowakije een onafhankelijke staat werd. Het Luzanky Park is het oudste park van Tsjechië. Tot slot laten de kandidaten Brno nu echt achter zich en gaan ze op weg naar hun volgende bestemming: het prachtige Midden-Bohemen. De laatste opdracht vindt plaats in de "Grand Canyon" van Tsjechië, namelijk het indrukwekkende Velka Amerika. Velka Amerika is een overstroomde steengroeve die normaal gesproken niet voor publiek toegankelijk is. Het is dus extra bijzonder dat we door Wie is de Mol toch een kijkje kunnen nemen op deze prachtige plek.

Velka Amerika in Midden-Bohemen
Velka Amerika in Midden-Bohemen

Aflevering 5: Tot drie tellen

In aflevering vijf blijven we nog even in de Bohemen. In het noorden van Tsjechië ligt het Boheems Paradijs met de indrukwekkende Prachov rosten, ook wel de zogenaamde rotsstad genoemd. Tussen deze enorme rotsformaties met diverse wandelpaden en indrukwekkende uitkijkpunten vindt de eerste opdracht plaats. De rotsen vormen een prachtig decor voor het begin van deze aflevering. Het Boheems Paradijs is een van de vijf nationale parken van Tsjechië en misschien ook gelijk wel de mooiste. Naast dat de Prachov rotsen een prachtige decor vormen voor een opdracht van Wie is de Mol, kun je de rotsen ook terugzien in verschillende films. Bijvoorbeeld The Chronicles of Narnia. Vervolgens zien we kort de middeleeuwse stad Hradec Kralove. De stad ligt 100 kilometer ten oosten van Praag en heeft een oud stadsplein en stadsmuren. Het is een populaire studentenstad, waar onder andere ook veel Nederlandse studenten studeren. In het museum van Hradec Kralove krijgen de kandidaten een moeilijke keuze voorgeschoteld die veel invloed heeft op de volgende opdracht. En die volgende opdracht begint in het treinmuseum in Luzne u Rakovnika. Hier kun je verschillende historische treinen bekijken. De kandidaten mogen voor de laatste opdracht van deze aflevering zelfs een treinritje maken in een oude Tsjechische trein.

Rotsen van Prachov in het Boheems Paradijs
Rotsen van Prachov in het Boheems Paradijs

Aflevering 6: Wegstoppen

Aflevering zes speelt zich grotendeels af rondom het historische stadje Mlada Boleslav. Hier beginnen de kandidaten de aflevering in een klassieke bus en komen ze vervolgens bij tijdens een lunch in een pivovar restaurant. Dit is een restaurant in een voormalige brouwerij en hiervan vind je er verschillende in Tsjechië. Na de lunch worden de kandidaten opgesloten in de gevangenis Veznice Mlada Boleslav. Door de metershoge muren, het vele prikkeldraad, de ijzeren poort en de toch ook wel grimmige sfeer die er hangt, is het alles behalve een gezellige plek. Helaas is het gebouw niet open voor bezoekers, daarom is het erg interessant om toch eens een kijkje te kunnen nemen achter de ijzeren poort en hoge muren. Maar wellicht dat je deze gevangenis al eens hebt gezien op het scherm. De films I Served The King of England en Mission Impossible - Ghost Protocol zijn hier opgenomen. De aflevering eindigt met een opdracht in het mijnbouwopenluchtmuseum van Mayrau. Tijdens de opdracht lijkt het een verlaten dorp te zijn, maar dat is alles behalve waar. Het openluchtmuseum wordt goed bijgehouden en is een populaire bezienswaardigheid in Tsjechië.

Rivier de Moldau in de Bohemen
Rivier de Moldau in de Bohemen

Aflevering 7: Aanwijzing

Voor de eerste opdracht in aflevering zeven blijven we nog even in het openluchtmuseum van Mayrau en zien we weer een klein stukje geschiedenis uit de mijnbouw. De kandidaten gaan aan de slag met katrollen in een kleedkamer. Aan de katrollen hingen de mijnwerkers vroeger hun kleding, waarna ze de katrol omhoog hesen en hun kleding veilig op een eigen plek hing. Ook zien we tijdens deze opdracht een stukje van de mijnen. Het openluchtmuseum van Mayrau geeft een goed beeld van de mijnbouw en is voor alle geschiedenisliefhebbers een interessante plek om te bezoeken. De tweede opdracht is op een industrieterrein in Kladno. Een stad die 25 kilometer ten noordwesten van Praag ligt en een belangrijke rol heeft gespeeld voor de industriële revolutie van Tsjechië. Het werd het episch centrum van de industriële revolutie en werd zelfs "Tsjechisch Manchester" genoemd. Het industrie ziet er vervallen en verlaten uit met verroeste gebouwen. Het is dan misschien ook niet de meest mooie plek, maar zeker perfect voor een opdracht van Wie is de Mol. En een plek met een interessante geschiedenis. Eind 19de eeuw werd hier een staalfabriek opgericht. De staalfabriek is nog altijd in productie en produceert nog steeds zeer hoge kwaliteit staal, alleen op een andere locatie. Bij de laatste opdracht zien we het prachtige Hospitaal Kuks, een schitterend barok complex aan de Elbe. Hospitaal Kuks ligt in het gelijknamige stadje Kuks. Het complex is bijzonder door de mooie architectuur, maar ook omdat het een voormalig kuuroord is dat later een complex met een ziekenhuis, apotheek en diverse kuurhuizen werd. Ook kreeg het de inmiddels beroemde hospitaalkerk van de Heilige Drie-eenheid en een botanische tuin. Op de muren van het gebouw vind je talloze macabere tekeningen over de dood. Het ziet er wat grimmig uit, maar alles bij elkaar maakt het gebouw zeer indrukwekkend. 

Hospitaal Kuks
Hospitaal Kuks

Aflevering 8: In één klap

In aflevering acht zijn de kandidaten in West-Bohemen. Een streek met prachtige loofbossen, helblauwe meren, het Boheemse Woud en Karlsbad. Een stad die vernoemd is naar keizer Karel de Vierde en vooral bekendheid kreeg als kuuroord voor de hoge adel in de 18e en 19e eeuw. In 2006 vormde de stad het decor voor de bekende James Bond-film Casino Royale. De kandidaten verblijven deze aflevering in Mariënbad. Mariënbad ligt op 630 meter hoogte in het Bohemer Woud en ook deze stad staat sinds het begin van de 19de eeuw bekend als kuuroord. Als onderdeel van de eerste opdracht gaan twee kandidaten zweefvliegen bij Aeroclub Touzim. Een unieke en onvergetelijke ervaring. En aangezien de kandidaten de oplossing voor een puzzel moeten doorgeven terwijl de piloten gaan stunten, ook een spannende ervaring. Tegelijkertijd gaf het ons een mooi beeld van het landschap van deze streek. Voor de tweede opdracht gaan de kandidaten naar het theater in Mariënbad. Helaas zien we hier niet veel beelden van, alleen de zaal waar de opdracht plaatsvindt. Wel zien we een aantal beelden van Mariënbad voordat de kandidaten naar binnen gaan, waaronder de prachtige Colonnade en de zingende fontein. Waarom het de zingende fontein wordt genoemd? In de zomer speelt de fontein iedere twee uur een bekend muziekstuk met daarbij een water- en lichtshow. In de laatste opdracht zien we alleen een donkere ruimte met een rad waar de kandidaten aan mogen draaien.

Colonnade Mariënbad
Colonnade Mariënbad

Aflevering 9: Kaarsrecht

Deze aflevering zijn de kandidaten nog steeds in West-Bohemen en beginnen ze in het middeleeuwse plaatsje Loket. Op de eerste beelden van de eerste opdracht zien we een panoramazicht van het stadje Loket. En vervolgens een prachtig natuurgebied met hoge bomen en een stromende rivier met op de achtergrond het vrolijke gekwetter van vogels. De perfecte plek voor een wandeling of fietstocht. En dat is dan ook precies wat de kandidaten gaan doen. Voor de eerste opdracht stappen ze op een step en volgen ze een route van ongeveer zes kilometer langs de rivier naar de rotsen van Svatos. Maar daar stopt de opdracht niet. Tijdens de opdracht krijgen de kandidaten de keus om kleine opdrachten voor geld uit te voeren, zoals het oversteken van de rivier via een touwbrug, omhoogklimmen via een touwlader en het beklimmen van een helling met een touw. Al deze opdrachten geven ons de kans om eens goed te genieten van de prachtige omgeving. Halverwege de opdracht ruilen de kandidaten de step in voor een mountainbike en leggen ze de rest van de route fietsend af. Tussen de opdrachten door zien we beelden van het sprookjesachtige Loket met het kasteel, kerken en sfeervolle gekleurde gebouwen en komen er nog meer schitterende beelden van Tsjechië voorbij. De laatste opdracht van dit seizoen vindt plaats in een mijn. De kandidaten lopen door een donkere gang die verlicht wordt door talloze kaarsen, wat zorgt voor een adembenemend aanzicht. Op de laatste beelden zien we opnieuw Mariënbad en eindigt de aflevering met beelden van een schitterend gebouw en natuurlijk de vraag die ons afgelopen weken hebben afgevraagd: "Wie is de Mol?"

Het middeleeuwse plaatsje Loket met het kasteel
Het middeleeuwse plaatsje Loket met het kasteel

Aflevering 10: De ontknoping

Dit seizoen zit er weer op! In de afgelopen negen afleveringen zijn de kandidaten van oost naar west gereisd en hebben we prachtige beelden van het mooie Tsjechië gezien. Natuurlijk hebben we tijdens deze afleveringen nog lang niet alles van dit land gezien. Tsjechië is een land met een prachtige natuur, mooie gebouwen, sfeervolle plaatsen en een interessante geschiedenis. Zo heb je nog het prachtige Praag, de hoofdstad van Tsjechië en zijn er nog veel meer natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen. Al met al is Tsjechië dus zeker de moeite waard voor een vakantie. Hopelijk hebben de afleveringen van Wie is de Mol jou geïnspireerd.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,7

Gerelateerde artikelen