TsjechiŽ: Wist je dat?

De Karelsbrug in Praag - Libor SvŠček
De Karelsbrug in Praag - Libor SvŠček

Tsjechië is een buitengewoon mooi land met een bijzondere geschiedenis. Het is een land wat niet op de voorgrond staat, maar ook zeker niet op de achtergrond. Wist jij bijvoorbeeld dat er in Tsjechië het meeste bier ter wereld wordt gedronken? Of dat het welbekende suikerklontje is verzonnen door een Tsjech? Dit en andere weetjes lees je in ons artikel.

Heb je weinig kennis van TsjechiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Wist je dat?

... Tsjechië pas sinds 1993 een zelfstandig land is? Voor 1993 was Tsjechië onderdeel van Tsjecho-Slowakije. Tsjechië gebruikt wel nog de vlag van toentertijd. Slowakije heeft destijds een nieuwe vlag gekregen.

... Ze in Tsjechië gek zijn op sokken in sandalen? De Tsjechen houden niet van doorsnee schoenen en lopen daarom het liefst de hele dag in hun sokken met sandalen. Zelfs wanneer het regent weerhoudt het ze niet om te kiezen voor sokken in sandalen. Zal dit de reden zijn waarom er zo weinig schoenenwinkels in Praag zijn?

... Pils is afgeleid van de stad Pilsen in Tsjechië? Deze stad en de bekende bierbrouwerij in Pilsen kunnen wij dus bedanken voor het woord pils. In Tsjechië wordt pils trouwens pivo genoemd.

Museum van Pilsner Urquell Brewery in Pilsen
Museum van Pilsner Urquell Brewery in Pilsen


... Bier de nationale drank is in Tsjechië? Gemiddeld drinken de Tsjechen zo'n 170 liter bier per jaar. Bovendien is bier in een café vaak goedkoper dan water.

... Het is Tsjechië gebruikelijk is om je schoenen uit te doen wanneer je bij iemand thuis bent? De schoenen, voor de Tsjechen de sandalen, zet je buiten bij de voordeur. Vaak hebben de bewoners van het huis genoeg sloffen om deze aan hun gasten uit te lenen.

... Er vier nationale parken in Tsjechië zijn? Het Nationaal Park Sumava is met 69.030 hectare het grootste van het land.
Het Nationaal Park Sumava
Het Nationaal Park Sumava


... De munteenheid van Tsjechië de Tsjechische kroon is? Ook al is Tsjechië lid van de Europese Unie, ze hebben de euro niet als wettig betaalmiddel. Één euro is circa 27 Tsjechische kronen waard. Kijk voor de actuele koers altijd op de website van GWK.

... Een suikerklontje, de zachte contactlens en de bliksemafleider Tsjechische uitvindingen zijn? Het suikerklontje is in 1843 ontstaan in het stadje Tsjechische Dačice vlakbij de Oostenrijkse grens. De zachte contactlens is bedacht door Otto Wichterle in 1961 en de bliksemafleider is ontworpen door de monnik Prokop Diviš in 1754.

... In Tsjechië het grootste kasteel ter wereld staat? Het kasteel, genaamd de Praagse Burcht, bevindt zich op een heuvel in het noordwesten van de stad en heeft een oppervlakte van maar liefst 70.000 m². Alleen de voorzijde van het kasteel is al zo'n halve kilometer lang. Het kasteel stamt uit de 9e eeuw en werd gebouwd op een heuvel.
De Praagse burcht
De Praagse burcht


... De Tsjechen echte vleesliefhebbers zijn? Er zijn restaurants waar je meer dan één kilo vlees kunt bestellen. 

... Het in Tsjechië normaal is dat ze in een restaurant al je lege bord weghalen terwijl je tafelgenoten nog aan het eten zijn?

... Praag meer dan één miljoen inwoners heeft? Om precies te zijn telt de Tsjechische hoofdstad op dit moment (mei 2016) 1.247 miljoen inwoners.
De hoofdstad Praag
De hoofdstad Praag


... Er tijdens de kerstdagen veel karpers worden verkocht? De Tsjechen kopen een karper om hem vervolgens in een badkuip te doen tot aan de kerstdagen. De Tsjechen denken dat deze vissen geluk brengen. Wanneer Kerstmis nadert zijn deze karpers meestal terug te vinden op het kerstmenu.

... Er in Tsjechië twaalf locaties op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan? Een aantal van deze locaties zijn het historische centrum van Praag, het kasteel van Litomyšl en het cultuurlandschap van Lednice-Valtice.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

30 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen