De theaters van Praag

Nationaal Theater in Praag
Nationaal Theater in Praag

Wie het over Tsjechië heeft, denkt gelijk aan de prachtige hoofdstad Praag. Praag staat bekend om zijn verschillende soorten theaters waar je urenlang van kunt genieten. Typisch zijn de Tsjechisch gesproken drama's en het Blacklight theater. In het Blacklight theater kun je genieten van acts die variëren van mime tot lichteffecten. Deze theaters zijn vooral te vinden in Stare Mesto. Wat ook erg leuk is om te zien zijn de non-verbale theater en dans. Reisgraag.nl zet Praags mooiste theaters voor jou op een rijtje. Mocht je in Praag zijn, bezoek dan een van deze schitterende theaters en laat je meeslepen in een mooi verhaal.

Heb je weinig kennis van TsjechiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het Nationaal Theater

Aan de oevers van de Moldau vind je het schitterende Nationale theater. Net zoals een koninklijk paleis, behoort dit theater ook tot een nationaal heiligdom. Een leuk weetje is dat het Nationaal theater door het Tsjechische volk betaald is. Je kunt er genieten van een avondje opera, een fantastische sfeer en een schitterend interieur. Het renaissancistische gebouw is tot stand gekomen door Jozef Zitek, hij heeft gezorgd voor het ontwerp. Er zijn diverse beelden en schilderijen aanwezig, die allemaal uit handen komen van verschillende kunstenaars. In 1881 was het theater eindelijk af, maar slechts enkele weken later brandde het volledig af. In 1883 werd het opnieuw geopend en sindsdien kun je er genieten van het prachtige 19e-eeuwse gebouw. Het theater heeft een moeizame start gehad, maar schittert nu als nooit tevoren!

Statentheater

In Stare Mesto staat het 19e-eeuwse Statentheater. Dit theater is vooral bekend geworden doordat Mozart er een aantal van zijn grootste operatriomfen heeft opgevoerd. Het Statentheater is een keer gerestaureerd in de neoclassicistische pracht van de 19e-eeuwse hoogtijdagen. Je zult alleen al versteld staan van al het moois dat dit theater je te bieden heeft. Alleen het interieur laat je minutenlang sprakeloos. Vroeger was het verplicht om in dresscode naar het theater te komen, maar dat is de laatste jaren afgeschaft. Wel is dit een mooie gelegenheid om je mooiste avondkleding uit de kast te halen en een verpletterende indruk achter te laten bij de rest van de gasten.
Vraag gratis een offerte aan

Representatiehuis

Wie in Praag is geweest zal zeker het Representatiehuis in Nove Mesto hebben gezien. Dit is het mooiste gebouw wat Praag je te bieden heeft. Het gebouw is afkomstig uit de 20e eeuw en is een meesterwerk van de Jugendstil architectuur. Zowel van binnen als van buiten is het volledig gerenoveerd. Mede hierdoor is het een lust voor het oog geworden. Het gebouw fungeert als cultuur- en uitgaanscentrum en is daardoor multifunctioneel. Op de eerste verdieping vind je de Smetanazaal waar het Praags Symfonieorkest gevestigd is. Probeer een concert van hen bij te wonen, want dit is echt de moeite waard. De zaal is erg ruim en heeft een enorme ovalen koepel. Het is rijkelijk voorzien van allerlei soorten ornamenten. Naast het podium staan twee monumentale beeldhouwwerken, die verwijzen naar de muziekstukken 'De Tsjechische Dans' en 'Mijn Vaderland'. De twee beroemde componisten Antonin Dvorak en Bedrich Smetana hebben hier hun faam aan te danken. Beneden vind je het grand café waar je kunt genieten van een kopje koffie of een lunch. 's Avonds worden er in de taverne-achtige kelder diverse Tsjechische specialiteiten geserveerd. Bij de ingang zijn de mooiste decoraties gevestigd zoals een constructie van smeedijzer en gebrandschilderd glas. De decoratieve sculpturen, een groot mozaïek en een koepel zorgen voor extra accenten. Binnen zijn diverse lobby's, liften, vestiaires en trappenhuizen aanwezig die allemaal rijkelijk versierd zijn met Jugendstilde Tsjechische secesni. Om het representatiehuis tot een succes te maken hebben beroemde kunstenaars hun bijdrage geleverd. Jan Preisler en Alfons Mucha hebben zich ingezet voor het interieur, wat zeker geslaagd is!

Staatsopera

In 1888 opende het Neues Deutches Theater zijn deuren in Nove Mesto. Het theater wordt gebruikt voor opera- en balletvoorstellingen. Met het staatsopera komt het aantal opera's in Praag op 3 te staan. De echte kenners vinden de akoestiek in de Staatsopera een stuk beter dan in het Nationaal Theater en het Statentheater. Dit is erg bijzonder, omdat het naast de opera dagelijks veel snelwegverkeer langs komt.

Rudolfinum

In Josefov ligt het 19e-eeuwse Rudolfinum, waar het Tsjechische Philharmonisch orkest zijn thuisbasis heeft. Deze concertzaal wordt niet alleen gebruikt door het orkest, maar is ook belangrijk als ontmoetingszaal van het jaarlijkse Praagse Lente Muziekfestival. Het theater is ontworpen door de architecten Josef Schulz en Jozef Zitek. Het Rudolfinum is een van de mooiste neorenaissance gebouwen die Praag je te bieden heeft. In 1884 werd het Rudolfinum gebouwd om te fungeren als parlementsgebouw. Later werd het het hoofdkwartier van het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog. Luister naar een van de concerten van het Philharmonisch Orkest of bekijk de prestigieuze moderne kunsttentoonstellingen.

Nationale Marionettentheater

Als je houdt van poppen en marionetten moet je zeker in het Nationale Marionetten Theater zijn geweest. In dit theater wordt al eeuwenlang de kunst van het poppentheater in stand gehouden. Je zult er o.a. antieke poppen te zien krijgen. Voor zowel volwassenen als kinderen is de voorstelling erg leuk om bij te wonen. Het stuk Don Giovanni wordt hier al sinds 1991 opgevoerd!

Nova Scena

Naast het Nationaal Theater staat het onopvallende theater Nova Scena. Dit theater ziet er van buiten strak, modern en koud uit en nodigt je als toerist niet echt uit om naar binnen te gaan. Het is door Karel Prager ontworpen in 1938. In het theater worden diverse moderne voorstellingen gegeven zoals Tsjechisch drama. Door de vele multimedia-effecten is het pantomime-theater een waar spektakel voor iedereen! Het is erg makkelijk om te volgen, want er wordt geen woord gezegd tijdens de voorstellingen. Wil je een keer naar deze voorstelling? Reserveer altijd op tijd en laat je niet overhalen om een kaartje te kopen bij “concurrenten”. Zij bieden je een kaartje aan voor de helft van de prijs, maar dan zie je niet de echte voorstelling.

Blacklight Theater

In 1961 werd het Blacklight theater onthuld en werd gelijk populair over de hele wereld. Elke avond is er wel ergens in Praag een Pantomime voorstelling waarvan je versteld zult staan. Door het licht en de juiste kleding kunnen er effecten worden gecreëerd zodat men driedimensionaal kan dansen. Het verschil tussen licht en donker speelt een grote rol in de voorstelling. Van mime en clowns die zwevend door de lucht gaan tot bizarre lichteffecten, deze voorstelling heeft het allemaal! Een voorstelling meemaken van het Blacklight theater kan in het Image Theater, het Animato Theater, Ta Frantastica en in het All Colors Theater.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen