Praag als winterbestemming

Praag in de winter ©Ladislav Renner
Praag in de winter ©Ladislav Renner

kopjes.Heel het jaar door zijn er vele toeristen te vinden in Praag en juist in het winterseizoen laat de stad zich van zijn gezelligste kant zien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad gespaard gebleven waardoor veel van de prachtige, eeuwenoude gebouwen nog steeds in het historische centrum pronken. Smalle straatjes en gezellige pleintjes, omringd door classicistische of art deco architectuur. Heel de binnenstad, of Praag 1 zoals het stadsdeel heet, staat er vol mee. Uiteraard is dit prachtig heel het jaar door en kent ieder seizoen zijn eigen specifieke schoonheid. De winter geeft de stad echter net dat tikkeltje meer magie. Wanneer de daken bedekt zijn met een wit laagje en overal de lichtjes branden, dan transformeert de al bijzondere stad in een waar sprookje. Uit eerder onderzoek blijkt dan ook dat Praag de meest populaire stad is om te bezoeken in december.

Kerstmarkten

Zowel op het Oudestadsplein als het Wenceslasplein staan twee gigantische kerstmarkten waar duizenden mensen op af komen. Hier is het genieten van lekkere hapjes en drankjes zoals Svařák (soort glühwein), Medovina (honingwijn) en Trdelník (cake) en uiteraard van de mooie kerststalletjes en pure gezelligheid. Dit alles vind je ook op de kleinere kerstmarkten waar je ook meer Tsjechen zult aantreffen. Hoewel deze marktjes kleiner zijn is de gezelligheid nog steeds van groots niveau.

Kerstmarkten in Praag ©Julie Vrábelová
Kerstmarkten in Praag ©Julie Vrábelová

Shoppen in Praag

Vooral in het centrum van Praag kun je prima shoppen. Onder de geliefde winkellocaties behoren o.a. overdekt winkelcentrum Palladium, de luxe winkelstraat Pařížská, winkelpassage Myslbek en de winkels Papelote, Kuráž of Bohemian Retro. Ook bij het Wenceslausplein en de straat Na Prikopech, in het centrum, vind je veel leuke winkels. Na het shoppen is het uiteraard tijd om je op te warmen in een sfeervol Praagse restaurantje of koffiebarretje zoals Cafe Imperial, restaurants Francouzska en Plzenska of in een van de hippe tentjes in de Krymska straat.

Shoppen in Praag  ©Lukáš Žentel
Shoppen in Praag ©Lukáš Žentel

Praag Winter Festival

Ben je pas na de feestdagen in Praag? Niet getreurd. In januari start het Winter Festival in Praag. Geniet van de beste Opera, ballet en prachtige klassieke muziek begeleidt door een soepel wijntje en heerlijk eten. Dit alles vindt plaats in het Národní Divadlo, Praags Nationale Theater. Niet zo van de klassieke muziek en ballet? Dan toch is het theater een bezoekje meer dan waard. Het gebouw is statig en prachtig versierd. Meer informatie over wat er allemaal te beluisteren is vind je op een Engelstalige website.

Svařák

Een van de hoogtepuntjes van winters Tsjechië is Svařák. Dit is het Tsjechische antwoord op glühwein en is te koop in de goede restaurants, bars en natuurlijk op de kerstmarkten. Er is geen vast recept voor Svařák want iedere regio en zelfs iedere Tsjech geeft er zijn eigen draai aan. De warme wijn kent slechts een handjevol vaste ingrediënten zoals rode wijn, citrusvruchten, suiker en kaneel. Afhankelijk van het recept kun je ook nootmuskaat, anijs en vleugjes kardemom terug vinden in de wijn. Welke variatie op het recept je ook krijgt, het is zeker genieten om na een lange dag in de kou een glaasje warme Svařák te nuttigen.

Tsjechische keuken

Na een lange dag zwerven door de stad, met de gure wind in je haar en bevroren tenen, is niets fijner dan een warm restaurant binnen stappen en je te laten verwennen door de uitgebreide Tsjechische keuken. De Tsjechen koken veel met vlees en zijn verre van krenterig met hun porties. Perfect dus voor de koude winter. Warm lekker op boven een heerlijk dampende kom Goulashsoep. Het hoofdgerecht staat veelal in het teken van varkensvlees of rund en wordt royaal begeleidt door paddenstoelen, zuurkool, aardappels of typisch Tsjechische knoedels. Knoedels zijn gekookte deegballen en vormen een belangrijk onderdeel van de gehele Boheemse en Slavische keuken. Spoel deze heerlijkheden weg met een typisch pilsje. Geen enkele andere drank is meer Tsjechisch dan het pils en de Tsjechen weten ook heel goed wat lekker is. Het bier hoeft trouwens niet perse in je glas te eindigen, immers staat de drank ook voor veel gerechten op de ingrediëntenlijst.

Karelsbrug tijdens de winter in Praag ©ThinkStock
Karelsbrug tijdens de winter in Praag ©ThinkStock


Al het moois van de stad kun je uiteraard niet in één dag zien. Een verblijf in Praag duurt meestal een dag of 3 en om zo goed mogelijk bij te komen van alle indrukken is het belangrijk om in een heerlijk bed terecht te komen. Leuke hotels in Praag zijn o.a. Andel’s hotel, Art Deco Imperial, Golden Key, hotel Klarov, Clarion Congress hotel en Fusion Prague.

Meer informatie over Praag vind je op czechtourism.com.

Heb je weinig kennis van TsjechiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,5

Gerelateerde artikelen