Reuzengebergte in TsjechiŽ

Sneeuw in het Reuzengebergte, TsjechiŽ
Sneeuw in het Reuzengebergte, TsjechiŽ

Het Reuzengebergte is gelegen op de grens van de landen Tsjechië en Polen. Dit gebergte ligt slechts op zo'n 125 kilometer van de Tsjechische hoofdstad Praag. Het Reuzengebergte beschikt over een prachtige natuur en is om die reden enorm populair onder toeristen. In de winterperiode is dit gebied voornamelijk populair onder liefhebbers van de wintersport.

Heb je weinig kennis van TsjechiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ligging Reuzengebergte

In totaal is het Reuzengebergte bijna 40 kilometer lang, 20 kilometer breed en gemiddeld 1.200 meter hoog. De hoogste berg is de Sněžka (Sneeuwkop) met een hoogte van 1.603 meter. In het Reuzengebergte, in Tsjechië, ontspringt de rivier de Elbe. Hier begint het als een klein beekje om elders een grote rivier te worden en uit te monden in de Noordzee. In het noorden watert het beekje af op de rivier de Bóbr. De rivier de Bóbr komt op zijn beurt uit in de rivier de Oder, die uitmondt in de Oostzee. Dus er zou gezegd kunnen worden dat het Reuzengebergte een waterscheiding tussen de Noordzee en de Oostzee vormt. De meest centrale toeristische plaats in het gebied is Spindleruv Mlýn. Tussen deze plaats en Praag loopt een goede busverbinding, zodat het goed te bereiken valt. Ook is het gebied prima met eigen vervoer te bereiken, want de infrastructuur is speciaal op de toeristen ingesteld.

Geschiedenis

Het Reuzengebergte heeft zijn naam te danken aan de reus Rübezahl, die volgens verhalen in het gebied leefde. Grote delen van het Reuzengebergte zijn tegenwoordig ingericht als nationaal park. In Tsjechië is dit het Krkonoskí Narodní Park, dat sinds 1963 getypeerd is als nationaal park. In Polen bevindt zich nog het Karkonoski Park Narodowy, dat sinds 1959 een nationaal park is. Tevens staan grote delen van het gebied onder bescherming bij UNESCO.

Vanaf het einde van de jaren `90 heeft voornamelijk het Tsjechische gedeelte van het Reuzengebergte veel bekendheid gekregen onder toeristen. In de zomer komen de mensen naar het gebied vanwege de mooie natuur. Er zijn veel bergen in dit gebied en de kale toppen van graniet zien er indrukwekkend uit. De laatste jaren begint het gebied ook aan populariteit te winnen bij wintersport-liefhebbers. Vraag gratis een offerte aan

Activiteiten

Het Reuzengebergte is een uitermate geschikt gebied voor toeristen om leuke activiteiten uit te voeren. In de periode van december tot maart, en soms nog langer, is het gebied bedekt met sneeuw. Dan is er in dit gebied ook volop de mogelijkheid om te genieten van diverse wintersporten, zoals skiën en snowboarden. Maar naast de wintersporten zijn er in dit gebied natuurlijk nog veel meer activiteiten te ondernemen. Zo is er bijvoorbeeld een uitgebreid netwerk van wandelpaden, die allemaal goed gemarkeerd zijn. Veel van deze wandelpaden lopen langs mooie watervallen en beekjes. Een wandelpad die de wandelaars langs de mooiste plekken over de toppen van het Reuzengebergte leidt is het 'Tsjechisch-Poolse Vriendschap' pad. Ook zijn er paden die langs de bron van de Elbe, Divcy kameny en het Mechov meertje, dat bijna altijd bevroren is, komen.

Wandelen in nationaal park Sumava
Wandelen in nationaal park Sumava

Naast wandelen is er in het gebied nog veel meer te doen. Reisgraag.nl heeft enkele leuke activiteiten op een rijtje gezet:
- Ga heerlijk mountainbiken. Er zijn in het Reuzengebergte in totaal 27 verschillende fiets-routes die samen een afstand van 400 kilometer omvatten.
- Babylon centrum in Liberec is een centrum waarin verschillende accommodaties zich bevinden die jouw als bezoeker kunnen vermaken. Zo kun je onder andere genieten van diverse winkels, ongeveer 20 restaurants, bars, cafés en weinstubes, Lunapark met bowlingbanen, een disco, diverse spelhallen, een Las Vegas casino en een kinder-kasteel. En een aquapark met zwembaden, glijbanen en diverse andere water-attracties. Hier kun je onder andere door grotten zwemmen en genieten van onderwater-muziek.

prachtige wouden en bossen
prachtige wouden en bossen

- Bezoek de berg de Sněžka. Je kunt de berg beklimmen of naar boven met de kabelbaan om te genieten van een magisch uitzicht op de top of op diverse uitkijktorens op de route omhoog.
- Bezoek de kolenmijn van Žacléř. Je gaat geheel in stijl met een helm, rubberen kleding en een mijnwerkerslamp onder begeleiding van een gids op pad om een kijkje te nemen in de kolenmijn.
- Vermaak je op het water. Op één van de rivieren in het gebied kun je als waterliefhebber kanoën op wild water.
- Bezoek de dierentuin. Sinds het jaar 1946 bevindt zich in dit gebied dierentuin Dvûr Králové nad Labem. Deze dierentuin beschikt over de grootste collectie dieren van heel Tsjechië welke o.a. bestaat uit heel veel apen, neushoorns en zebra's. Daarnaast is er ook een aquarium met tropische vissen en prachtig koraal.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen