Klimaat van Vietnam

Het tropische strand van Phu Quoc in Vietnam
Het tropische strand van Phu Quoc in Vietnam

In het zuidoosten van Azië ligt Vietnam. Het land grenst in het noorden aan China en in het westen aan Laos en Cambodja. In het oosten heeft Vietnam een kustgebied. Vietnam is een van de  landen met de meeste inwoners ter wereld. De inwoners zijn vooral gevestigd in de laagvlaktes van het land. Deze zijn te vinden rondom de rivieren, zoals de Mekong Delta en de Rode Rivier. Vietnam is een langgerekt land. Hierdoor kent het ook meerdere klimaatzones. Over het algemeen kent Vietnam goed weer. Het is bijna het gehele jaar door warm met temperaturen tussen de 20 en 35 graden. Het enige nadeel zijn de regenperiodes door invloed van de moesson. De moesson zorgt niet voor het beste reisweer maar wel voor de prachtige groene landschappen die Vietnam zoveel kent. Gelukkig vindt de moesson niet tegelijk in het hele land plaats en kun je dit dus prima ontwijken.

Heb je weinig kennis van Vietnam? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het klimaat

Als het gaat om klimaatzones wordt Vietnam opgedeeld in drie delen: noord, centraal en zuid. Alle drie met een eigen klimaat. Het grootste deel van Vietnam kent een tropisch savanne klimaat. Het noorden kent vier jaargetijden net zoals in Nederland. Het noorden heeft een gematigd klimaat, ook wel een warm Chinaklimaat. In dit gedeelte van Vietnam merk je duidelijk verschil tussen de temperaturen in de zomer en de winter. Centraal-Vietnam heeft een subtropisch klimaat. Hier merk je al een stuk minder het verschil tussen de winter- en zomertemperaturen. Het zuiden kent een tropisch klimaat. Gedurende het gehele jaar is het hier warm met weinig tot geen verschil in temperatuur in de winter of zomer.

Het prachtige groene landschap van Tam Coc
Het prachtige groene landschap van Tam Coc

Temperaturen

Ook in temperaturen merk je een verschil tussen het noorden, midden en het zuiden. In het noorden merk je echt een verschil tussen zomer en winter. In de winter is het er overdag tussen de 20 en 24 graden, nog steeds erg aangenaam. Maar vergeleken met het midden en het zuiden van Vietnam is dit een stuk kouder. In de zomer ligt de temperatuur hier tussen de 30 en 35 graden. Centraal- en Zuid-Vietnam kennen amper verschil tussen zomer en winter. Hier liggen de temperatuur het gehele jaar door tussen de 30 en 35 graden. Ook 's nachts komt de temperatuur hier zelden onder de 20 graden. In tegenstelling tot in en rondom de bergen. Daar kan de temperatuur 's nachts tot onder het vriespunt komen.

Palmbomen tegen een blauwe lucht
Palmbomen tegen een blauwe lucht
Vraag gratis een offerte aan

Neerslag

Vietnam kent een droogseizoen, waarbij het vaak erg warm is, en een regenseizoen. Het droogseizoen loopt ongeveer van december t/m half mei. Het regenseizoen loopt van half mei t/m november. De precieze maanden kunnen verschillen. Ook dit heeft te maken met noord en zuid. Vietnam heeft te maken met de moesson. Je hebt de zuidwest moesson en de noordoostmoesson. De noordoostmoesson treft Vietnam van oktober t/m april. Met name in oktober en november zorgt de moesson voor meer neerslag. De zuidwest moesson loopt van mei t/m november. Tijdens de moesson kampt Vietnam met hevige regenval. Er is dan zelfs kans op overstromingen.

Kijk in dit filmpje hoe prachtig reisbestemming Vietnam is. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen