De vlag van Vietnam

De vlag van Vietnam
De vlag van Vietnam

Het land Vietnam is niet altijd 1 staat geweest. In het verleden is het land opgesplitst door de Vietnamoorlog. Hierdoor zijn er verschillende vlaggen aangenomen in het land. De Vietnamese vlag heeft een rood veld en in het midden is een grote gele ster te zien. Deze vlag is aangenomen in 1955 als de vlag van Noord-Vietnam. Bij de hereniging van Noord- en Zuid-Vietnam in 1976 werd de rode vlag met ster als nationale vlag gebruikt.

Heb je weinig kennis van Vietnam? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis

Vietnam behoorde vanaf 1883 tot Frans-Indochina en werd 'Annam' genoemd. In deze tijd was er een andere vlag te zien in het land. Dit was een geel veld met linksboven een kleine afbeelding van de Franse vlag. In de periode van de Tweede Wereldoorlog werd er weer een andere vlag gehesen. Vietnam was namelijk voor een korte periode een Japanse vazalstaat. De vlag had nog steeds een geel veld, maar de Franse vlag was weg. Er liepen nu 3 rode horizontale lijnen door het midden van de vlag, waarbij de middelste lijn doorbroken was. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog splitste Vietnam zich door een andere oorlog. Hierdoor ontstonden Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam. In 1945 kreeg Noord-Vietnam een rode vlag met een gele ster, die erg op de huidige vlag lijkt. Alleen de ster was dikker gedrukt. In Zuid-Vietnam werd nog steeds de vlag van de Japanse vazalstaat aangehouden. Na 3 jaar werd de middelste lijn hiervan vervangen door een doorlopende lijn. Toen Zuid-Vietnam zich overgaf aan Noord-Vietnam in 1975 was de Vietnamoorlog voorbij. Er werd een vlag aangenomen die ontworpen werd toen communisten een eigen staat oprichtten in Zuid-Vietnam. De vlag zag er hetzelfde uit als die van Noord-Vietnam, alleen de onderste helft van het rode veld was blauw geworden. Deze vlag is een jaar gebruikt als nationaal symbool, waarna de vlag van Noord-Vietnam werd aangenomen. Er werd 1 kleine wijziging aangebracht. Dit was het dunner maken van de gouden ster in het midden.

Ontwerp en symboliek

De (huidige) vlag van Vietnam is ontworpen door een Vietnamese revolutionair, genaamd Nguyễn Hữu Tiến. Het is een rood veld met een ratio van 2:3. In het midden van dit veld zie je een gele ster met 5 punten. Deze staat symbool voor het leiderschap van de Vietnamese Communistische Partij. De punten van de ster symboliseren ook iets. Deze staan namelijk voor de boeren, de arbeiders, de soldaten, de handelaars en de intellectuelen. De kleur rood symboliseert de communistische revolutie en het bloed van het volk. Vraag gratis een offerte aan

Embleem van Vietnam

Naast een vlag heeft Vietnam een eigen embleem. Deze werd vanaf 1955 alleen voor Noord-Vietnam gebruikt, maar in 1976 werd het aangenomen als nationaal embleem. Het is een rode cirkel met een gouden rand. Als je goed kijkt zie je dat de rand op rijst lijkt. Dit staat symbool voor de landbouw in het land. Onderaan de cirkel is een gouden tandwiel te zien. Deze staat voor de Vietnamese industrie. Daaronder staat de naam 'Vietnam' in gouden letters geschreven. Boven het tandwiel staat de gouden ster van de Vietnamese Communistische Partij.

Embleem Vietnam
Embleem Vietnam


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,3

Gerelateerde artikelen