De mooiste films over Vietnam

Straat in Hanoi,  de hoofdstad van Vietnam
Straat in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam

Dankzij de Vietnamoorlog is het land al vele malen het decor geweest van de producten van Hollywood. Sommige films die hieruit voortkwamen zijn tijdloze klassiekers geworden terwijl andere nog niet eens de benaming B-film verdienen. Maar gelukkig stond de oorlog niet altijd centraal. Wij hebben een aantal van de mooiste films over Vietnam op een rijtje gezet.

Let op! Dit artikel verraadt misschien een aantal belangrijke gebeurtenissen uit de films.

Heb je weinig kennis van Vietnam? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Indochine (1992)

Deze Franse film won in het jaar dat hij uitkwam een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Niet geheel onterecht want het verhaal vertelt een meeslepend liefdesdrama. Net als veel films over Vietnam gaat ook deze over oorlog, maar wel de oorlog tegen de Franse bezetters in de jaren dertig. In de film wordt Eliane verliefd op een Franse soldaat genaamd Jean-Baptiste. Nadat deze soldaat Eliane's geadopteerde dochter Camille redt tijdens straatrellen, raakt ook Camille verliefd op deze man. Hierdoor laat Eliane hem overplaatsen naar een slaveneiland en wordt Camille uitgehuwelijkt. Door een samenspel van omstandigheden komen Camille en Jean-Baptiste elkaar weer tegen en bloeit de liefde opnieuw op. Na een vuurgevecht op het eiland moeten Camille en Jean-Baptiste vluchten en gaan ze richting China. Uiteraard bereiken ze China niet zonder slag of stoot. In Indochine speelt naast Catherine Deneuve, Vietnam een ware glansrol. Met name in de tweede helft komt het prachtige land goed uit de verf.

Halong Bay, een van de decors van Indochine
Halong Bay, een van de decors van Indochine

Apocalypse Now (1979)

Deze klassieker kan niet ontbreken in de dvd kast van menig filmliefhebber. Apocalypse Now is een van de vele films over de Vietnamoorlog met Amerika. Echter steekt volgens velen Apocalypse Now er wel met kop en schouders bovenuit. In de film gaat Kapitein Willard op zoek naar Kolonel Kurtz, die op zijn beurt weer op zoek is naar Willard. Kurtz wil Willard doden omdat Willard verantwoordelijk is voor een aantal moorden die hij in opdracht van de CIA moest plegen. Dit vindt allemaal plaats tijdens de oorlog. Tijdens de zoektocht van Willard naar Kurtz wordt hij bijgestaan door een excentrieke bemanning en begint Willard steeds meer twijfels te trekken bij de hele operatie van de Verenigde Staten in Vietnam. De zoektocht door de diepe jungle vormt een heldere afspiegeling van de gehele Vietnamoorlog en de hypocrisie van het Amerikaanse beleid. Hoewel de film niet is geschoten in Vietnam maar op de Filipijnen, beschrijft het wel de gekte, hardheid en kritieken op de gruwelijke oorlog. Niet voor niets wordt de film nog steeds gezien als de beste Vietnamoorlog-film.

Vietnamese jungle
Vietnamese jungle
Vraag gratis een offerte aan

The Quiet American (1958 & 2002)

Naar het boek van Graham Greene. The Quiet American vindt plaats in het Saigon van 1952. Het land was toen nog verwikkeld in een felle strijd tegen de Fransen. In dit jaar en in deze stad is Thomas Fowler, een Brit van in de vijftig, oorlogsreporter. Zoekend naar nieuws en dus op neutraal terrein raakt hij in een buitenechtelijke relatie met de Vietnamese vrouw Phuong. Phuong ontmoet echter ook de jonge Amerikaan Pyle, waarmee ze ook relatie krijgt. Pyle is in Vietnam in opdracht van de CIA. De V.S. wil het escalerende conflict de goede kant opsturen zodat noch de kolonisten noch de communisten de strijd zouden winnen. Pyle, Phuong en Fowler krijgen een ingewikkelde driehoeksrelatie die naast de strijd om de liefde, ook symbool komt te staan voor de strijd binnen het land.

 

Good Morning Vietnam (1987)

Wie houdt er niet van Robin Williams? De helaas overleden Amerikaanse acteur dankt zijn succesvolle carrière deels aan de film Good Morning Vietnam. Williams speelt in de film radio DJ Adrian Cronauer die de muziek voor het Amerikaanse leger in Vietnam verzorgt. In de uitzendingen speelt Cronauer ongebruikelijke muziek en maakt hij veel grappen. Binnen een mum van tijd is Cronauer geliefd bij de Amerikaanse troepen maar gehaat door de hogere heren binnen het leger. Alle radio-uitzendingen in de film heeft Robin Williams ter plekke geïmproviseerd wat uiteindelijk heeft geleid tot een Oscarnominatie. Dankzij de grappen en grollen van Williams biedt Good Morning Vietnam een luchtig alternatief voor de vele, deprimerende oorlogsfilms geschoten in Vietnam.

My Son Tempel, verwoest door de Amerikanen
My Son Tempel, verwoest door de Amerikanen

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen