Vietnam van A tot Z

Het landschap in Vietnam
Het landschap in Vietnam

Vietnam, één van de mooiste landen van Azië met een grote verscheidenheid aan natuur en cultuur. Om meer over het land te weten te komen heef Reisgraag.nl Vietnam beschreven van A tot Z.

Heb je weinig kennis van Vietnam? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Ankroet

In de ongerepte uithoek te noorden van Dalat vind je de watervallen en het meer van Ankroet. Het is mogelijk om hier zonder gids en vergunning rond te dwalen. Deze uithoek ligt op 18 km van Dalat, en is te bereiken met de motortaxi via een asfaltweg. Deze tocht alleen al is meer dan de moeite waard; glooiende groene heuvellandschappen en schitterende valleitjes trekken aan je voorbij.

B van Baai van Ha Long

Ha Long Bay is één van de beroemdste landschappen van Azië, bekend uit de film Indochine. Gelegen in de Golf van Tonkin, steken zo'n 2000 bergtoppen van alle soorten en maten boven het water uit. Vinh Ha Long, de oorspronkelijke naam van de baai betekent letterlijk 'Dalende Draak'. Volgens de eeuwenoude legende was deze naar de baai gekomen om de zeestromingen te temmen. Met hevige staartbewegingen trok hij diepe dalen in de bergketen, en toen de draak weer de zee in plonsde steeg het waterpeil waardoor alleen de hoogste toppen van de bergketen boven water bleven. Echter, de wetenschappelijke verklaring is dat Ha Lonh duizenden jaren geleden een uitgestrekt plateau was dat door regenwater werd uitgevreten. De grote hoeveelheden kalksteen brokkelden af en de hardste rotsen bleven overeind. Deze werden om de beurt geteisterd door zee en wind. De grotten werden van 1940 tot 1950 gebruikt als schuilplaats voor de Vietnamese guerrillastrijders.

De Ha Long baai
De Ha Long baai
Vraag gratis een offerte aan

C van Cu Chi

De Cu Chi zijn een ondergronds tunnelcomplex in het Cu Chi district nabij Ho Chi Minhstad. Deze tunnels werden door de Vietcong met de hand gegraven en gebruikt tijdens de Vietnamoorlog om zich te verbergen en beschutting te zoeken voor de Amerikanen. Het is een echte must om deze tunnels te bezoeken. Je krijgt hier een idee van hoe vindingrijk en hardnekkig de Vietnamezen waren in hun verzet tegen de Amerikanen, met een van de best uitgeruste legers ter wereld. Bovendien wordt het op deze plek duidelijk onder welke ellendige omstandigheden de burgers en de Vietcong leefden in deze tunnels.

D van Dong

De dong (VND) is sinds 3 mei 1978 de munteenheid van Vietnam. Oorspronkelijk betekent de naam dong 'koper', maar tegenwoordig betekent het 'geld'. Voorheen werden ook de hao en xu gebruikt, deze zijn echter zo weinig waard dat deze niet meer gebruikt worden. Er worden munten van 200, 500, 1000, 2000 en 5000 gebruikt, en briefjes van 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000 en 500.000 VND.

E van Eten en drinken

Voor een Vietnamese loempia of broodje bapao als bij de Vietnamese snackbarstalling in de stad ben je in Vietnam niet aan het juiste adres. De Vietnamese keuken is veel gevarieerder en gezonder bovendien met veel groente, rijst en noedels. De keuken is een mix van de Vietnamese, Chinese en Franse keuken. De hoofdingrediënten van een typisch Vietnamees gerecht zijn vis met groente en rijst. Er wordt veel vis gegeten in het land, aangezien het in zijn hele lengte aan de zee grenst. Pho is daarnaast ook een typisch Vietnamees gerecht, soep met noedels en groenten. Deze kun je vrijwel overal krijgen. Er wordt over het algemeen koffie, groene thee of mineraalwater gedronken. Daarnaast is bier erg populair, met name Heineken. Daarnaast is er het Vietnamese bier, Bia Hoi. Ook de typische rijstwijn is een favoriet.

F van Films

Vanwege de vele traumatische gebeurtenissen van de Amerikanen in Vietnam, zijn er veel films gemaakt over de Vietnamoorlog. Een aantal Amerikaanse films die zich in Vietnam ten tijde van de oorlog afspelen zijn o.a. The Quiet American, Forrest Gump, We Were Soldiers, Full Metal Jacket, Apocalypse Now en The Dear Hunter.

G van Gebruiken

Wanneer je in een ver land als Vietnam op reis gaat, krijg je gegarandeerd te maken met een andere cultuur. Er gelden in Vietnam andere gebruiken en gewoontes dan hier in Nederland. Zo is het bijvoorbeeld van belang om rekening te houden met de kleding. Inmiddels is de Vietnamese bevolking wel enigszins gewend aan toeristen, maar probeer er toch rekening mee te houden door discreet te kleden, met name bij tempels of kleine dorpjes. Neem daarom altijd iets mee om de schouders en benen te bedekken. Hoewel het fenomeen bedelen niet veel voorkomt in Vietnam, geef geen geld aan kleine, bedelende kinderen. Zij worden namelijk vaak van school gehouden om op straat zo hun geld te verdienen. Door geld te geven blijft dit probleem bestaan. Beter kun je bijvoorbeeld in de dorpjes bruikbare spullen als kleding, schriften of pennen aan de kinderen geven.

H van Ho Chi Minh

Ho Chi Minh, (1980-1969) geboren als Nguyen Sinh Cung, was een Vietnamese Marxisitsche leider, minister president en later vanaf 1954 tot 1969 president van Noord-Vietnam. De Vietnamezen noemen hem ook wel Bác Hồ, oftewel 'Ome Ho'. Na zijn dood in 1969 werd zijn lichaam geplaatst in een granieten mausoleum in Hanoi, geheel tegen zijn wens. Hij wilde oorspronkelijk gecremeerd worden. Tot op de dag van vandaag is het mausoleum te bezoeken. De toenmalige hoofdstad Saigon werd in 1976 officieel gewijzigd in Ho Chi Minhstad, naar de overleden leider.

I van Inwoners

Vietnam is een dichtbevolkt land met bijna 87 miljoen inwoners. Hiervan woont het grootste deel, namelijk zo'n 80%, op het platteland. Vietnam telt officieel 54 etnische groepen, welke grofweg in te delen zijn in 3 grote groepen; namelijk de Vietnamezen (86%), Chinezen (1%) en een groep van 52 overige etnische minderheden (13%). Deze etnische minderheden zijn vaak erg klein, 36 hebben maar 100.000 leden, en een aantal zelfs maar 300. De grootste groep, de Tay, heeft 1,5 miljoen leden. Op 4 groepen na, leven ze allemaal in de hooglanden, vandaar de naam bergvolken.

Inwoners Vietnam
Inwoners Vietnam

J van Jun

Jun is een Mongdorp op de zuidelijke oever van het Lakmeer, ongeveer 60 kilometer van Ban Me Thuot. Hier wonen op de oever van het meer zo'n 400 Mnong. De meeste huizen zijn gebouwd op palen, gemaakt van bamboe en riet. Deze dakbedekking wordt jaarlijks vervangen. Er zijn hier ook olifanten waarop excursies door de omgeving van Jun gehouden worden. Dit is een ervaring om nooit te vergeten!

K van Klimaat

In Vietnam heerst een tropisch klimaat. Gedurende het hele jaar is het er warm en vochtig, variërend per gebied. Wanneer het in het ene gebied nat en koel is, kan het juist in het andere gedeelte erg aangenaam zijn. In de maanden juli t/m september is het regentijd, maar in principe is het hele jaar geschikt om te reizen in Vietnam. Het is namelijk niet zo dat het elke dag de hele dag regent tijdens de moesson. Het regent meestal kort en hevig, niet zoals bij ons dagenlang. Over het algemeen is het in de berggebieden koeler dan in de rest van het land.

L van Landschap

Vietnam is met zijn 330.000 km² oppervlakte wel 8x zo groot als Nederland, en ongeveer even groot als Italië. Hoewel het overgrote deel van het landschap van Vietnam, zo'n 75%, bestaat uit bergen en heuvels, is het landschap van het Aziatische land erg veelzijdig. In het noorden bevindt zich de grote, dichtbevolkte Song Hong delta, de ruim 1200 kilometer lange Rode Rivier. Vietnam bestaat uit uit uitgestrekte berglandschappen, smalle kuststroken in het midden en heuvelachtig Zuid-Vietnam. De Mekong Delta in het zuiden is het vruchtbaarste gedeelte van heel Vietnam en wordt gekenmerkt door diens uitgestrekte rijstvelden.

M van Mekong Delta

De Mekong Delta is de regio in het zuidwesten van Vietnam, waar de Mekong Rivier uitmondt in de Zuid-Chinese Zee. Het is het vruchtbaarste gebied van Vietnam, en bestaat uit half water en half land, bestaande uit ontelbaar veel kanalen en groene arroyo's, rijstvelden, boomgaarden, eilanden en dorpjes die leven op de rivieren en de zee. De bewoners van de Mekong Delta beweren de tweede grootste wereldexporteur van rijst ter wereld te zijn. De 9 provincies in de Mekong Delta zijn samen goed voor 12% van de totale oppervlakte van Vietnam, maar verzorgen de voedselproductie voor het hele land. Het is mogelijk hier een of meer van de vele drijvende markten te bezoeken, een zeer bijzondere ervaring.

N van Nationale Feestdagen

In Vietnam is er sprake van zowel wettelijke Nationale feestdagen, als voorouder- en tempelfeesten. Deze data verschillen steeds weer, het is daarom van belang hierop voorbereid te zijn. Het kan namelijk invloed hebben op openingstijden, vervoer en accommodaties. De belangrijkste feestdagen in Vietnam zijn:
- 1 januari – Nieuwjaar
- 3 februari – stichting Communistische partij
- 30 april – Bevrijding van Saigon
- 1 mei – Dag van de Arbeid
- 19 mei – Verjaardag Ho Chi Minh
- 2 september – Proclamatie van de Republiek Vietnam

O van Overheid

Vietnam is een Volksrepubliek, met als staatshoofd Nguyen Minh Triet. Vietnam wordt tot op heden geregeerd door de Communistische Partij van Vietnam, de enige politieke partij van Vietnam. Deze werd vroeger de Partij van de Arbeid van Vietnam werd genoemd. De overheid is in principe onafhankelijk van deze partij, maar de partij geeft echter het merendeel van de richtlijnen. Er zijn dan ook geen wettelijke oppositiepartijen in Vietnam. Op deze manier is de structuur van de politiek dus tot op heden gebaseerd op communistische overtuigingen.

P van Phan Thiet

De stad Phan Thiet ligt op 200 kilometer van Saigon, in de droogste provincie van Vietnam. Het ligt aan de Zuid-Chinese Zee, en vlakbij het schitterende strand van Mui Ne. Dit is dan ook de grootste trekpleister; de stranden zijn hier schoon en rustig. Phan Thiet is een perfecte plaats om volledig tot rust te komen en te ontsnappen aan de hectiek van de grote stad. Met zijn vele schitterende resorts, zowel in Mui Ne als in Phan Thiet zelf, is dit een niet al te moeilijke opgave!

Q van Quan Thanhpagode

De Quan Thanhpagode in Hanoi is een taoïstische tempel gebouwd in de 12e eeuw, opgedragen aan Tran Vo, beschermgeest van het Noorden. Tijdens feestdagen is hier een gigantische toeloop, op gewone dagen is het er gewoonlijk ook al redelijk druk, met name met toeristen. Het is zeer de moeite waard, de vredige sfeer, de wierook... Typisch Vietnamees!

R van Religie

Hoewel de communistische overheid van Vietnam het ten zeerste afgeraden wordt een religie aan te hangen, worden boeddhistische en katholieke groepen echter wel getolereerd. Andere geloven worden sterk onderdrukt. Eeuwenlang wordt de Vietnamese religie beïnvloedt door de Chinezen, en daarom hangen zij meestal een mengsel van verschillende geloven aan, zoals het boeddhisme, taoïsme en voorouderverering.

S van Stranden

Vietnam heeft een zeer lange, gevarieerde kustlijn, met vele verschillende klimaten. De mooiste stranden liggen in het zuiden van Vietnam, en de beste periode om deze te bezoeken ligt tussen december en mei. Het meest ongerepte strand van Vietnam is het schitterende China Beach, tussen Da Nang en Hoi An. Nha Trang, het St. Tropez van Vietnam, is een schitterende badplaats met een heerlijk zandstrand, azuurblauwe zee en vriendelijke locals. Daarnaast is er ook nog het schitterende Mui Ne, waar zich veel luxe resorts bevinden. Het is hier schitterend uitgestrekt en rustig en het weer is er vrijwel elke periode van het jaar goed. In dit filmpje zie je de mooiste stranden van Vietnam: 

T van Tijdsverschil

In de zomer is het in Vietnam 5 uur later dan hier in Nederland. In de winter komt hier nog een uur bij en is het in Vietnam 6 uur later. Een ander belangrijk verschil is dat het over het algemeen gebruikelijk is in Vietnam om vroeg op te staan. Zo beginnen markten vaak al om 5 of 6 uur in de ochtend. Dit heeft alles te maken met het klimaat in de meeste streken. Het uitgaan in Vietnam gaat meestal dan ook maar tot middernacht.

U van Uitgaan

Het uitgaan in Vietnam is zeker niet te vergelijken met bijvoorbeeld Thailand, maar in o.a. Ho Chi Minhstad vind je erg veel verschillende bars, clubs en restaurants. In de meeste steden, zo ook Nha Trang, vind je leuke, zeer luxe cocktailbars. Het uitgaan in Hanoi neemt langzaamaan ook toe, en de bars en restaurants worden ook steeds beter. Echter, om 10 uur 's avonds wordt het alweer redelijk rustig. Over het algemeen is het in de meeste clubs in Vietnam erg vroeg druk, en gaan de meesten dicht om 12 uur. Gokken is voor de Vietnamese bevolking zelf illegaal, maar toeristen met een buitenlands paspoort mogen wel gokken.

V van Vietnamees Nieuwjaar

In Vietnam wordt het nieuwe jaar ingeluid met een 3 dagen durend festival, namelijk het Tet Festival. Ook voor en na dit festival zijn er overal festiviteiten door het hele land, met het hoogtepunt op nieuwjaarsnacht. Het Tet Festival is dan ook het belangrijkste feest van het jaar voor de Vietnamezen. Het is een ritueel feest, aangezien de Vietnamezen geloven dat de geesten van hun overleden familieleden terugkomen om het festijn te vieren. Er worden dan ook overal in het land veel rituelen gehouden, zo gaan bijvoorbeeld Vietnamezen naar de begraafplaats om hun familieleden uit te nodigen voor het festival. Vervolgens worden de huizen schoongemaakt voor de komst van hun overleden familieleden.

W van Wandelen

Wandelen in Vietnam is zeer de moeite waard. Met name het noorden staat bekend vanwege diens schitterende wandeltochten door de bergen. Rondom het bergdorp Sapa is het werkelijk ontzettend mooi. Er zijn hier veel jonge meisjes die je tijdens deze heftige tocht helpen. Deze Zwarte Hmong meisjes zijn zeer jong, gaan vaak niet naar school en proberen door middel van het verkopen van souvenirs aan het einde van de tocht wat extra's te verdienen voor zichzelf en hun families.

X van Xuan Huongmeer

Het Xuan Huongmeer, gelegen in Dalat, is een 45 ha groot meer, welke in 1919 werd aangelegd op initiatief van de eerste Franse bewoner van de stad Dalat. Het is zeer de moeite waard om een fietstocht langs het meer te maken, ruim 5 km. Daarnaast is het voor de liefhebber mogelijk om een romantische tocht langs het meer te maken in een koets. Deze kunnen gehuurd worden bij de oevers van het meer bij het restaurant Thanh Thuy.

Y van van Yen

Yen is het meest ver weg gelegen eiland, namelijk 17 kilometer van Nha Trang. Het is voor bezoekers niet toegankelijk zonder toestemming van de douane en politie. Dit vanwege de vogels die hier op het eiland leven, namelijk de salanganen. Deze vogels zijn geliefd vanwege hun kostbare nesten die gebruikt worden voor in de soep en de Chinese geneeskunde. Je ziet hier dus veel hutjes op de rotsen gebouwd waarin nestenjagers leven. Het duurt zo'n 3 à 4 uur om het eiland te bereiken.

Z van Zwarte, Witte, Rode, Groene en Bloemen Hmong

De Hmong is een grote etnische minderheid, verspreid in de berggebieden in het noordwesten van Vietnam. De Hmong wonen hoog in de bergen, waar ze rijst, fruit en groente telen. Deze groep behoort tot het meest achtergestelde deel van de Vietnamese bevolking. Binnen de Hmong groep worden verschillende groepen onderscheiden, namelijk de Zwarte Hmong, de Witte, Rode, Groene en Bloemen Hmong. Zij hebben allen hun eigen traditionele klederdracht. De Zwarte Hmong hebben prachtig blauwe gewaden.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

6,0

Gerelateerde artikelen