Gratis reisvoorstel aanvragen

Taiwan: een onderschat reisland

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Taichung (Taiwan) , B. Alishan , C. Tainan , D. Kenting , E. Hualian , F. Taipei
Periode: mei 2007
Vervoer: Vliegtuig, trein
Accommodatie: Diverse hotels

Foto van deze vakantie

In mei 2007 heb ik samen met mijn vriend 3 weken lang met een rugzak 3 weken Taiwan doorgereisd en onze conclusie luidde: 'Dit prachtige land wordt onderschat qua reismogelijkheden!'

Dus denk eens aan Taiwan als vakantiebestemming als je Thailand en andere bekende landen in Azië al eens gezien hebt en je twijfelt over een andere mooi land in Azië. Op internet vond ik weinig recente reisverhalen van andere Nederlanders die al eens in Taiwan geweest waren, dus hieronder het reisverslag van onze reis en hopelijk zal het je overtuigen om dit bijzondere eiland eens te bezoeken.

Taipei – Taichung

Onze reis begon in Taipei en van daaruit zijn we meteen doorgereisd naar Taichung, met de hogesnelheidstrein richting Sun Moon Lake. Hoewel op internet overal werd gezegd dat je, om met de trein te reizen, van tevoren kaartjes zou moeten reserveren, hebben wij alle treinkaartjes onderweg gewoon ter plekke aan een loket kunnen kopen. Het kopen van treinkaartjes gaat in Taiwan wel met behulp van handen- en voetenwerk, geduld en een glimlach, want de meeste Taiwanezen kunnen geen of zeer weinig Engels praten.

Het treinstation in Taipei is super groot en het is echt even zoeken waar je moet zijn, maar doe het rustig aan en je kunt het anders ook nog altijd proberen te vragen. Overal in Taiwan kun je lekker en goedkoop eten, dus ook op de stations. Ook veel sushi, want er zijn veel Japanse invloeden in Taiwan. De hogesnelheidstrein, die van noord naar zuid loopt via de westkant van het eiland, is een luxe. Alles gaat stipt op tijd en voordringen wordt absoluut niet op prijs gesteld. Iedereen wacht overal netjes op zijn beurt bij instappen. In de trein hadden we veel been-en bagageruimte.

Sushi in Taiwan
Sushi in Taiwan

Sun Moon Lake

Sun Moon Lake is niet meer zo populair als het eerder was, want om alle toeristen aan te kunnen, wordt er veel gebouwd. Zo loopt er een mooie houten wandelpad direct langs het meer, maar deze was nog niet af en je kunt met bootjes op het meer varen. Het is aan te raden hier niet meer dan 3 dagen te blijven, want dan heb je het allemaal wel gezien. We zijn ook een dag naar het Aboriginal Cultural Center geweest wat een hele leuke en verrassende ervaring. Het was een soort Efteling en openluchtmuseum in één: het was een heel groot en groen park, waar mooie culturele shows te zien waren en ook waren er een aantal (snelle) attracties.

Sun Moon Lake
Sun Moon Lake

Alishan

Bij aankomst op het station van Chiayi sprak een mevrouw ons aan en ze vroeg of we de volgende dag naar Alishan wilden gaan. Zij kon namelijk wel treinkaartjes naar en een hotel in Alishan voor ons regelen. Ze sprak bijna geen Engels, maar gelukkig hielp een voorbijganger ons door het allemaal te vertalen. We waren een beetje twijfelachtig of we haar zomaar moesten vertrouwen, maar hebben uiteindelijk toegezegd en de mevrouw zou ons de volgende ochtend om 08.30 uur opwachten op het station. Zoals afgesproken was ze er de volgende ochtend en kwam ze naar ons toegelopen met de treinkaartjes en alle informatie.

De treinreis naar Alishan was prachtig. De trein naar Alishan is één van de drie (smalspoor) bergtreinen die er nog zijn op de wereld. Wij waren blij dat we zitplaatsen hadden, want dat bleek geen overbodige luxe te zijn toen de trein onderweg nog op meerdere stationnetjes stopte en daar nog véél meer mensen instapten tot de coupés helemaal vol gepropt waren.

In Alishan hebben we een beetje regen gehad, maar het was een prachtige stad. Het was er iets kouder dan beneden, dus het is handig een trui of jas mee te nemen. Je kunt er hele mooie en duidelijk aangegeven wandelingen van verschillende lengtes maken. Onderweg kun je genieten van de schoonheid van mooie tempels en gedenkstenen, hangbruggen en reuzen van bomen. Van hieruit kun je de mooiste zonsopgang zien en bovendien kun je ook een treintje nemen dat je naar het allerhoogste punt van de berg brengt en daar sta je dan boven de wolken. Ook dit is zeer de moeite waard!

Tainan

Onze volgende stop was Tainan. Het is de oudste stad van Taiwan en je vindt hier zelfs nog een stukje Nederlandse cultuur. In deze mooie oude stad zijn twee oude forten te bezichtigen, die vroeger door de Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie gebruikt werden voor de handel met China en Japan. Fort Provintia is één van deze oude forten en is écht de moeite waard om te gaan bekijken.

Fort Provintia
Fort Provintia

Kenting

In de zuidelijke stad Kenting hebben we een paar rustige dagen. We verbleven in het Chateau Beach Resort en dat was erg ontspannend en leuk. Het hotel had mooie kamers, prachtige zwembaden en goed eten. Aan het strand kun je op een bedje lekker zonnen. Dit zie je de Taiwanezen overigens zelf niet doen, er is weinig strandleven. In Kenting draait alles om surfen en een relaxte sfeer. Er is meer te zien in de omgeving als je daar zin in hebt, want Kenting is ook een Nationaal Park. Je kunt dit nationale park bereiken door de bus nemen vanaf Kaohsiung of Fangliao.

Nationaal Park Kenting
Nationaal Park Kenting

Taitung

Vanaf Fangliao zijn wij met de trein naar Taitung gegaan. Het nieuwe treinstation van de stad Taitung ligt een aantal kilometer buiten het centrum. Je kunt het beste een taxi naar het centrum nemen. Vanuit deze stad vertrekken verschillende bussen en treinen naar het noorden. Voordat je doorreist naar Hualien is het aan te raden een in hotel in Taitung te overnachten en pas vroeg in de ochtend richting Hualian te gaan. Je kunt zowel met de trein als de bus naar Hualien reizen, maar met de trein reis je door veel tunnels waardoor je bijna niets van het prachtige landschap meekrijgt. De busreis duurt ongeveer een uurtje of 4 en dat is op zich best lang, maar je hebt wel schitterende uitzichten onderweg.

Hualian

Hualian is de toegangspoort tot het Taroko National Park. In dit park hebben we de mooiste natuur van de hele reis gezien. Door het park loopt een 20 km lange weg door het ravijn Taroko heen en je hebt er prachtige uitzichten, tempels en andere foto momenten. Een verblijfplaats in Tienshiang is een goed uitgangspunt om dingen in de omgeving ervan te bekijken. Tienshiang is maar een klein dorpje met een paar hotels, dus in het hoogseizoen is het moeilijk hier een verblijfplaats te vinden.

Het is aan te raden veel te voet te doen, want dan krijg je de mooiste dingen van Taiwan goed mee. Zorg wel voor goede schoenen en een flesje water als je gaat wandelen. Vaak heb je na een paar kilometer wandelen al de mooiste tempels, watervallen, tunnels en flora en fauna gezien. Wij kwamen tijdens een van onze wandeltochten zelfs oog in oog met een grote Makaak (baviaan-achtig) te staan.

Taroko National Park
Taroko National Park


In de hele kloof zijn duidelijk aangegeven wandelingen uitgezet. Het is in ieder geval verstandig een zaklamp mee te nemen, want het komt vaak voor dat je tijdens zo'n wandeling door tunnels moet lopen waar geen verlichting is. Ook een regenjas of poncho is wel handig om bij je te hebben omdat in sommige grotten (hard) water naar beneden druppelt.

Jioufen

Als laatste hebben we een stop gemaakt in Jioufen voordat we terug waren in Taipei. Dit plaatsje moet je beslist niet overslaan. Je vind er bijvoorbeeld typisch Chinese smalle straatjes versierd met rode lampionnetjes. Deze oude stijl is bijna nergens anders op Taiwan meer terug te vinden en daarom is het plaatsje wel erg toeristisch. In de smalle en steile straatjes van het dorp liggen allemaal winkeltjes met souvenirs en vind je er legio eettentjes. Wij liepen er door heen en zijn bij veel verschillende stalletjes gestopt om een lokale snack te kopen en uit te proberen. Heerlijk!

Je komt ogen tekort, want er zijn zoveel verschillende kleuren, geuren en smaken te vinden. Dit dorp heeft vele hotelletjes en wij hebben overnacht in een vliegermuseum, genaamd Juifen Kite Museum en dit unieke hotel is een echte aanrader!

Taipei

Onze reis door Taiwan kwam ten einde met een paar dagen Taipei. Deze super grote stad is een wirwar van mensen, tempels, taxi’s, scooters en wolkenkrabbers. In tegenstelling tot de rest van het land kun je hier met Engels iets beter uit de voeten. In deze stad zijn er ontzettend veel moderne winkels en warenhuizen te vinden die zo groot zijn dat je er al een halve dag kunt doorbrengen.

Taipei, Taiwan
Taipei, Taiwan


De metro is een goed middel om mee door de stad te reizen: deze is duidelijk en makkelijk. Je kunt een metrokaart voor meerdere dagen kopen, er staat dan een tegoed op en bij het passeren van elk poortje wordt er een paar dollar in mindering gebracht op het kaartje. Als je de kaart niet meer nodig hebt, kun je hem weer inleveren en krijg je het overige tegoed plus de borg, meteen contant terug. Dit is dus een goedkope, snelle en handige manier van reizen!

De beroemdste memorial die je in de stad kunt bezoeken, is die van Chang Kai-Shek en deze is erg indrukwekkend. Het National Museum is alleen al aan de buitenkant een prachtig gebouw, maar binnen is de grootste collectie van Aziatische kunst ter wereld gehuisvest, met voorwerpen uit de Verboden Stad. Óók als je niet veel om musea geeft, is het allemaal erg indrukwekkend om te zien.

De Taipei 101, tot voor kort het hoogste gebouw ter wereld, is een enorme trekpleister in Taipei. Je schiet omhoog met de snelste lift ter wereld en op het uitkijkplatform heb je een onbeschrijflijk uitzicht over de stad.
De skyline van Taipei, Taiwan
De skyline van Taipei, Taiwan


Alle grote winkelcentra hebben wel een 'eethoek', waar je uit veel verschillende tentjes met eten kunt kiezen en waar je dan heel goedkoop en heerlijk kunt eten. Tip: ga eens dumplings eten bij Din Tai Fung. Dit is een keten restaurants waar je heerlijke gestoomde hapjes kunt krijgen.

In Taipei vind je, tussen de gebouwen door, de mooiste tempels. In deze tempels zijn op bepaalde tijden van de dag bijeenkomsten van gelovigen die dan samen zingen en bidden. Prachtig om een keer te zien! Je kunt de tempels zonder problemen bezichtigen, meestal gratis, maar soms wordt er een kleine vergoeding gevraagd.
Longshan Temple, Taiwan
Longshan Temple, Taiwan

Eten in Taiwan

Overal waar je gaat eten, krijg je alleen maar stokjes om mee te eten. Gewoon doen en na een dag ben je er al aan gewend. Van veel dingen die je voorgeschoteld krijgt, zul je niet weten wat het is, maar zeker gewoon proberen, want wij vonden dat alles lekker smaakt. Sommige dingen hebben we niet gegeten omdat we het echt niet konden thuisbrengen, maar dat was maar een enkele keer. Je moet er wel rekening mee houden dat je vaak rijst te eten krijg, ook rijst als ontbijt dus en geen brood. Een goede tip is om te spieken wat de mensen naast je aan tafel met al het eten op tafel doen. Wij hebben een week gedacht dat je bepaalde dingen bij het ontbijt apart op moest eten, maar toen bleek uiteindelijk dat je het allemaal bij elkaar moest doen en in een stoom-broodje moest doen om het vervolgens in zijn geheel op te eten.

Al het eten wordt met veel smaak bereid, zowel vlees, gevogelte als vis. Bij een complete maaltijd wordt altijd een kommetje rijst en soep geserveerd. In de Taiwanese keuken zijn veel verschillende Aziatische invloeden te vinden, dus er is voor ieder wat wils. Lekkere sushi ook!

Probeer zeker een bezoek te brengen aan een theewinkel of theehuis. Koude thee met tapioka ballen, smaakloze gummi balletjes die door je rietje kunnen, is een echte aanrader! In Taiwan speelt thee sowieso een belangrijke rol, want vooral in het noorden zie je veel plantages.

Gezondheid in Taiwan

Zorg ervoor dat je de juiste inentingen hebt en verder hoef je alleen een beetje op te passen met wat je eet. De toiletten zijn vaak erg vies en heel eenvoudig. Je kunt het beste zelf voor eigen toiletpapier zorgen. Kijk er ook vooral niet van op als iemand naast je staat te boeren, rochelen of winden. In een enkele goedkope hotelkamer hebben we wat ongedierte (kakkerlakken) gezien.

Gewoontes in Taiwan

In alle (hotel)kamers staan slippers voor je klaar, dus trek altijd je schoenen uit. Taiwanezen lijken en zijn ook vaak verlegen mensen, maar als je eenmaal contact met ze hebt gelegd, willen ze vaak alles van je weten. Ze zijn erg beschaafd en op straat laten ze weinig tot geen emoties zien. De jeugd heeft al veel westerse invloeden en op straat willen ze vaak even Engels met je proberen te praten om te oefenen..

Handige tips

- Zorg ervoor dat je goede regenkleding bij je hebt, want in alle seizoenen kan er regelmatig een bui vallen.
- Schaf een klein woordenboekje Chinees aan.
- De reisgids Lonely Planet van Taiwan komt meer dan goed van pas.
- Plaatsnamen worden vaak op verschillende manieren geschreven, dus het is een kwestie van goed kijken.
- Bij het reizen met bus en trein, kan het soms even flink zoeken zijn. Je moet vooral heel goed kijken (want alle Chinese tekens lijken vaak op elkaar) en anders vraag je het gewoon. Blijf wel geduldig doorvragen, want het eerste beleefde antwoord van een Taiwanees is namelijk vaak 'ja', ook als het antwoord eigenlijk 'nee' is.

Door: Sonja Broos

Heb je interesse in een reis naar Taiwan? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Taiwan, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Gerelateerde artikelen