Gratis reisvoorstel aanvragen

Trekking door Nepal

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: Kathmandu, Bandipur, Nepal
Periode: oktober 2013
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Hotel
Organisatie: Sawadee

Foto van deze vakantie

Vrijdag 10 oktober vertrokken we voor een 24-daagse reis naar Nepal. Na een lange vlucht werden we op het vliegveld van Kathmandu door onze reisleider opgewacht.
Ons gezelschap bestond uit 8 personen, afkomstig uit alle delen van het land en Friesland was met 4 personen goed vertegenwoordigd. 

Kathmandu

De eerste twee dagen in Kathmandu waren vrij te besteden. Na het ontbijt op pad, waar we regelrecht in de chaos en hectiek van deze miljoenen stad liepen. Op iedere straathoek kun je je verwonderen over kunstig bewerkte huizen, tempels en kleurrijke rituelen. De vele pleinen fungeren als ontmoetingsplaats, waar je een bonte mengelmoes van Nepalezen aan je voorbij ziet trekken. Je komt ogen en oren tekort om alles in je op te nemen. Zoveel mensen en dieren. Je wordt opgezogen in de massa.

Kathmandu
Kathmandu

De 11-daagse trekking

Onze reis vervolgt naar Bandipur, een schitterende oude nederzetting die vroeger erg belangrijk was op de handelsroute tussen India en Nepal. De volgende dag vertrekken we naar Pokhara, de plaats waar we ons voorbereiden op het eigenlijke doel van onze vakantie: de 11-daagse trekking door het Annapurna gebergte met als hoogtepunt het op 4.200 meter geleden Annapurna Basecamp. Bijna twee weken lang trekken we, met onze reisleider, twee Nepalese gidsen en vier dragers, te voet het Himalayagebergte in. Onderweg zal overnacht worden in zgn. trekkershutten, waarvan een aantal zelfs een warme douche hebben.

Dragers in Nepal
Dragers in Nepal


Zelf dragen we een kleine rugzak met onze dagelijkse benodigdheden, waaronder veel water. Dit om o.a. zoveel mogelijk hoogteziekte en uitdroging te voorkomen. De dragers nemen de rest van onze bagage mee. Iets wat bij ons veel respect afdwingt. Gemiddeld zal er ongeveer 6 uur per dag worden gelopen. De Himalaya is zelden vlak, vrijwel de gehele tijd loop je ofwel omhoog ofwel naar beneden. Dit veelal over traptreden die in de loop der tijden in de rotsen zijn uitgehakt of neergelegd. Er waren dagen dat er meer dan 8.000 treden bedwongen moesten worden.
Het weer laat ons in de eerste dagen van de trekking een beetje in de steek. Veel regen en laaghangende bewolking belemmeren het uitzicht. Wanneer we ’s avonds nat, moe, maar voldaan op onze overnachtingsbestemming aankomen zijn een warme douche en droge kleren meer dan welkom. De dagen erna klaart het gelukkig op en kunnen we genieten van schitterende vergezichten en strakblauwe luchten.

Het landschap is geen dag hetzelfde. Hangbruggen, watervallen, velden met terrassen vol met rijst, bamboebossen en vooral heel veel kleine dorpjes. Hier was het na een pittige klim heerlijk op adem komen met een lekkere kop thee.

Poon Hill

Een van de hoogtepunten van de tocht was Poon Hill. In de vroege ochtend kun je naar een van de mooiste en beroemdste uitzichtpunten van Nepal lopen. Een pittige klim van zo’n 600 meter en dat allemaal voor het ontbijt. Langzaam maar zeker wordt iedere bergtop beschenen door de zon en na een kwartiertje wachten, heb je een fantastisch uitzicht over het hele Annapurnagebied. Na deze inspanning wacht een heerlijk ontbijt, incl. gebakken eieren en spek.

Naarmate de tocht vordert, wordt het pad smaller en voert door prachtige, eeuwenoude bamboe- en rododendronbossen. Wanneer we de 3.700 meter grens passeren wordt het landschap ruiger en rotsachtiger. Het pad leidt ons naar het Machapuchare Basecamp (3.700 meter), waar we overnachten en aan de hoogte kunnen wennen. De volgende ochtend lopen we het spectaculaire gebied binnen van hoge sneeuwtoppen, ijs en gletsjers. Na zo’n anderhalf uur bereiken we het schitterend gelegen Annapurna Base Camp. Hier aangekomen overvalt je de stilte en de schoonheid van de natuur.

We klimmen nog een stuk door om naar de gletsjers te kijken en luisteren naar de lawines die in de verte naar beneden komen. Als wij onze “top” bereiken zitten wij op een hoogte van ruim 4.700 meter.

De terugtocht

De volgende ochtend vroeg op om te kunnen genieten van een prachtige zonsopkomst. Dan is het tijd om aan de terugtocht te beginnen. De weg voert ons weer door mooi gelegen dorpjes. Tijdens de hele klim naar boven en weer terug, kom je mensen uit alle uithoeken van de wereld tegen. Mensen in groepsverband en mensen alleen. Iedereen heeft tijd en is in voor een praatje. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om een dergelijke tocht te ondernemen. Een van de mooiste verhalen was die van een Brit die zo’n dertig jaar geleden dezelfde route had genomen en dit nog één keer in zijn leven wou doen. Lichamelijk was het voor hem erg zwaar, bepaalde stukken kon hij niet meer lopen en werd hij door een muildier gedragen. De blijdschap en emotie van het moment dat hij boven kwam waren maakte indruk op iedereen.

Vlaggen
Vlaggen


Op de laatste avond van onze trekking nemen we afscheid van onze dragers en de Nepalese staf met een heerlijke maaltijd en een gezellig slotfeest.

De volgende ochtend worden we met de bus terug naar de hectiek van de stad gebracht. Terug naar ons hotel vanwaar de trekking begon. Hier is het heerlijk bijkomen van de tocht met een warm bad en een drankje aan de rand het meer.

Chitwan

We vervolgen onze reis naar het nationaal park in Chitwan. Hier leven o.a. apenkolonies, beren, tijgers, neushoorn en krokodillen. Tevens staat er een bezoek aan het olifantenfokcentrum op het programma. De hele dag rijden we in een jeep door het park. Aan het eind kunnen we een optelsom maken. We hebben een eekhoorn, herten, twee krokodillen en een neushoorn gespot.
Onze laatste dag brengen we door in Bhaktapur, een van de Koningssteden in de Kathmanduvallei. Hier is nog de echte authentieke sfeer bewaard gebleven. Een fantastische plek met ontelbare kleine winkeltjes en bedrijfjes. Het is letterlijk of de tijd heeft stil gestaan.

Veel te vroeg breekt de dag van vertrek aan en moeten we afscheid nemen van een geweldig mooi land met zijn ontzettend gastvrije bewoners die het zeker niet makkelijk hebben in hun leven.
Het was een geweldige reis en een enorme ervaring, waar we vaak met veel plezier aan terug denken. De hoeveelheid foto’s is inmiddels tot de helft terug gebracht. Het zijn er nog steeds heel erg veel.

Markt Nepal
Markt Nepal


Anna en Stéphane.

Heb je interesse in een reis naar Nepal? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Nepal, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen