Gratis reisvoorstel aanvragen

Vrijwilligerswerk doen in Cambodja

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Angtasom (Cambodja)
Periode: juli 2014
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: nvt

Foto van deze vakantie

Tijdens mijn backpack avontuur door Zuid-Oost Azië in de zomer van 2014 heb ik persoonlijk ondervonden hoe lastig het is om geschikte organisatie te vinden voor vrijwilligerswerk. Ondanks talloze grote organisaties, die meestal een aanzienlijke kapitaal injectie vergen, heb ik na lang speuren een kleinschalige organisatie in Cambodja gevonden waarbij elke euro (of Riel) echt op de door jouw bestemde plaats terecht komt. Hieronder beschrijf ik mijn ervaring van afgelopen zomer, toen ik samen met een andere Nederlandse vrijwilligster vier weken actief was voor Hopeful Children Center Cambodja.

Onze tijd in Angtasom was voor ons een bijzondere 'stap-in-een-andere-wereld'. In dit 'echte' stukje Cambodja lijkt de tijd nog een beetje te hebben stilgestaan (op een paar smartphones en een verdwaalde elektriciteitskabel na) en is doorgaans geen westerling te bekennen. Grote gezinnen wonen in door rijstvelden omringde hutjes, voor water zijn ze aangewezen op de dichtstbijzijnde waterpomp en als ze het 'goed' hebben, hebben ze een koe om voor hun werktuigen te spannen en kippen om zo zelfvoorzienend mogelijk te kunnen zijn. Elke dag dat we op ons gepensioneerde scootertje naar het center reden stonden we even stil bij de schoonheid van de eenvoud in dit gebied, waar kinderen nog echt buitenspelen en de tijd van hun leven hebben tijdens een potje volleybal (meestal met een bal die we in Nederland niet als 'balwaardig' zouden beschouwen).

Hoe zijn wij op deze bijzondere plek terecht gekomen?
Leonoor en ik hadden al langer het stille verlangen om vrijwilligerswerk te doen, na wat speurwerk vonden we de website van HCC en stond de eerste ontmoeting met Carola al snel op de agenda. Vooral het kleinschalige karakter en de wetenschap dat elke donatie echt op de goede plek terecht komt, spraken ons erg aan en waren van beslissende waarde in onze keuze voor HHC.

Ons voornemen was om Engelse les en computerles te gaan geven aan de kinderen op het center. Die overigens in hun vrije tijd uit alle uithoeken naar het center komen omdat ze heel graag hun Engels willen verbeteren. Bovendien wilden we ook heel graag ons eigen project starten, om echt iets te kunnen betekenen voor de commune. Later zouden we hier specifieke invulling aan gaan geven (waterfilters!).

Enthousiaste kinderen
Naast een overdosis nieuwsgierigheid naar het leven in Angtasom vonden we het ook een beetje spannend. Beide hadden we al ervaring met kids en spreken een aardig woordje Engels, dagelijks voor de klas staan in combinatie met de taal (Khmer) was echter helemaal nieuw voor ons. Het enthousiasme van de kinderen werkte echter aanstekelijk. Of het nu een lesje klok lezen, het dierenalfabet of een middag bingo was, rond de dertig paar leergierige oogjes waren altijd op ons gericht en enthousiast om volop mee te doen. Een van de weinige dingen die we niet echt onder de knie kregen was het 'formeel' afsluiten van de les. Op dit doorgaans aangegeven moment gaan alle kids staan om feilloos in koor te roepen 'GOODBYE TEACHER, SEE YOU TOMORROW!'. Welke woorden precies de katalysator van deze groet zijn, zijn ons tot op de dag van vandaag nog niet helemaal duidelijk!


Schoolkinderen in Cambodja
Schoolkinderen in Cambodja


De computerles was ook erg in trek en leuk om te geven. Veel kinderen hebben nog nooit met een computer gewerkt omdat hun ouders simpelweg de middelen niet hebben voor een laptop of computer en deze op scholen ook nog niet in grote getale aanwezig zijn. Waar in Nederland alleen de allernieuwst spellen nog 'cool' zijn, is het hier dolle pret als ze de laatste tien minuten van de les een potje pinball of patience mogen spelen. Ontroerend om te zien hoe graag ze bijvoorbeeld willen leren hoe Word werkt.

Ons eigen project
Terug naar de invulling van ons eigen project! Een blijvend probleem in de regio is schoon drinkwater. Ondanks dat de stichting al meer dan 60 waterpompen in de regio heeft geplaatst, zijn deze voor veel gezinnen nog onbereikbaar. Hierdoor zijn ze genoodzaakt om vervuild water te drinken en worden veel kinderen en tevens ouders ziek. Waterfilters kunnen deze problematiek verhelpen zodat een gezin zich over een primaire behoefte, water drinken als je echt dorst hebt, geen zorgen meer hoeft te maken. Helaas zijn deze filters voor veel gezinnen onbetaalbaar, reden genoeg dus voor een inzamelingsactie!

In twee weken tijd hebben we via alle denkbare media fondsen proberen te werven. Uiteindelijk met een geweldig resultaat dankzij al onze vrienden, familie en andere donateurs die onze actie een warm hart toedroegen. Dankzij hun steun en vertrouwen in onze actie hebben we 138 waterfilters uit kunnen delen aan de armste laag van de bevolking. Voor dat het zover was hebben we eerst zelf de waterfilters opgehaald en geïnspecteerd in de fabriek in Phnom Penh. Onroerend was onze uitdeel ochtend waarbij jong en oud via fiets, tuk tuk, scooter of te voet de weg naar het center gevonden had. Na een uitgebreide uitleg over de werking van de waterfilters en hoe de nieuwe eigenaren deze het beste kunnen onderhouden was daar het moment om alle genodigden een waterfilter te overhandigen, foto's zeggen in dit geval zeker meer dan duizend woorden. Het was vooral prachtig om te zien op welke manier iedereen weer huiswaarts keerde. Waterfilters werden secuur achter op de fiets gebonden, opgestapeld in een collectieve tuk tuk of verdwenen dwars over het veld onder de arm van een gelukkige nieuwe eigenaresse.

Waterfilters voor de bevolking in Cambodja
Waterfilters voor de bevolking in Cambodja


Kidsday
Naast het project 'waterfilters' wilden we ook als afscheid een kidsday organiseren voor alle kinderen uit de buurt. Naast activiteiten als een kleurwedstrijd, zaklopen (in dit geval boodschappentas lopen) en touwtje trekken, sloten we als klapper op de vuurpijl af met een loterij. Drie gelukkige winnaars reden naar huis op hun splinternieuwe fiets en vele andere kinderen waren de nieuwe eigenaar van speelgoed, knuffels of kleding.

Tot onze verbazing werd onze middag door meer dan 300 kinderen bezocht!! In onze ogen is onze actie met vlag en wimpel geslaagd en kijken we met een brede glimlach terug op onze tijd in Angtasom en deze dag in het bijzonder. Bovendien zijn we een geweldige levenservaring rijker. De kinderen zullen we nooit vergeten en de eenvoud van geluk hier hopen we de rest van ons leven in ons achterhoofd te kunnen houden.

Touwtje trekken in Cambodja
Touwtje trekken in Cambodja


Overweeg jij om vrijwilligerswerk te doen voor HHC en spreekt het je aan om de vrijheid te hebben om zelf dingen te ondernemen en echt iets te kunnen betekenen? Aarzel dan niet en neem contact op met de stichting of met mij (sanneluijks@hotmail.com).

Heb je interesse in een reis naar Cambodja? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Cambodja, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen