Gratis reisvoorstel aanvragen

Backpacken door Cambodja

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Phnom Penh (Cambodja) , B. Koh Rong Samloem , C. Siem Reap , D. Bangkok (Thailand)
Periode: juli 2016
Vervoer: bus, vliegtuig, taxi, tuktuk
Accommodatie: diverse hotels

Foto van deze vakantie

Phnom Penh

We laten het mooie Vietnam achter ons en rijden met de bus Cambodja in. Een man van de organisatie waar wij ons busticket kochten, regelt bij de grens onze visa. Dat kost ons rond de 30 euro per persoon. Het kan goedkoper, maar je wordt bij de grens wel eens opgelicht dus wij vinden het wel prima zo. Als we het land inrijden zien we veel armoede: grote families in kleine huisjes gemaakt van golfplaten en half aangeklede kinderen die spelen op straat. Ook zien we veel groene natuur. We komen aan in de hoofdstad Phnom Penh en regelen een tuktuk die ons naar ons hotel brengt. In Cambodja is de tuktuk een gebruikelijk vervoersmiddel voor toeristen. Deze zijn vastgemaakt aan een scooter en dus redelijk snel. We verblijven één nacht in Mama Veary Guesthouse. Deze dag doen we niet zoveel meer. We regelen alvast een busticket naar Sihanoukville en eten in het restaurant Friends, dat is bedoeld als goed doel om jongeren aan werk te helpen.

De volgende ochtend staat dezelfde tuktukchauffeur die ons gisteren naar het hotel bracht alweer voor de deur. Hij wil ons vandaag weer vervoeren naar de Killing Fields en het Tuol Sleng museum en wij vinden dat prima. We racen door de drukke stad en op het einde door smalle straatjes en komen uiteindelijk aan bij de Killing Fields (Choeung Ek). Dit was slechts één van de vele velden des doods waar in totaal bijna 2 miljoen mensen zijn omgebracht tijdens het regiem van de Rode Khmer en dient nu als herdenkingsplek. Je krijgt bij de ingang een koptelefoon met een apparaatje om de audiotour te bedienen en een boekje. Zowel de audiotour als het boekje zijn in het Nederlands beschikbaar. Met je koptelefoon op loop je in stilte (want iedereen luistert aandachtig) door de velden en bekijkt verschillende dingen. Enkele voorbeelden zijn de Killing Tree, waar ze baby's en kinderen tegenaan doodsloegen, en de Magic tree, waar grote speakers in hingen die luide propagandamuziek speelden om het geschreeuw van de slachtoffers te overstemmen. Er zijn hier verschrikkelijke dingen gebeurd, maar door de vogelzang en mooie vlinders die er rondvliegen heerst er een vredige sfeer. In het midden van het gebied staat een monument, de Buddhist stupa, waar meer dan 5000 schedels en andere botten achter glas liggen. Op elke schedel zit een gekleurde sticker, dat staat voor de wijze waarop de mensen zijn omgekomen. Veel schedels zijn dan ook ingeslagen en missen tanden.

Schedels in de Buddhist Stupa
Schedels in de Buddhist Stupa


We rijden hierna met de tuktuk naar het Tuol Sleng museum. Ook hier kun je een audiotour doen, maar omdat we al veel bij de Killing Fields hebben gehoord kiezen we ervoor gewoon zelf rond te lopen en bordjes te lezen. Hier kom je heftige dingen tegen, zoals een lijst met bizarre gevangenisregels en verschillende martelmethoden. Na een uurtje houden we het hier voor gezien en gaan we terug. We hebben namelijk een nacht geboekt in een luxe hotel, Harmony Phnom Penh, met een mooie infinity pool. Hier relaxen we de rest van de middag en genieten we van het uitzicht.

Koh Rong Samloem

De volgende ochtend genieten we van een uitgebreid ontbijt en daarna gaan we met een minivan naar Sihanoukville. Na enkele bijna-doodervaringen (Cambodjanen zijn echt nergens bang voor) komen we aan in de hippe badplaats. We worden afgezet bij een ticket office waar we twee plekjes op de boot reserveren die ons naar het eiland Koh Rong Samloem moet gaan brengen. Voor ongeveer 25 dollar hebben we een open retour ticket waarmee we met de Speed Ferry heen en terug kunnen varen. Na ongeveer een half uurtje komen we aan in het paradijs. Koh Rong Samloem heeft écht wit zand en helderblauw water. Het is een klein eilandje, nog redelijk onbekend en het is er heerlijk rustig. Je krijgt hier echt een onbewoond eiland gevoel. We blijven twee nachtjes in The Beach Island Resort in een deluxe bungalow op het strand. Verwacht hier geen echte luxe, want op het eiland is geen warm water en af en toe kan de stroom voor een paar uur uitvallen. Maar deze heb je hier ook niet echt nodig. Wel moet je zorgen dat je een klamboe in je bungalow hebt en dat je niet bang bent voor gekko's.

Bungalow op het strand
Bungalow op het strand


We hebben best veel zon voor de tijd van het jaar (regenseizoen) en genieten lekker van het heerlijke strand en de rust van het tropische eiland. Je kunt op verschillende plekken eten op het eiland, maar verwacht geen heel uitgebreid aanbod. Eigenlijk bestaat Koh Rong Samloem voornamelijk uit vakantiebungalows, strand en jungle.
Het mooie strand van Koh Rong Samloem
Het mooie strand van Koh Rong Samloem
Het strand van Koh Rong Samloem
Het strand van Koh Rong Samloem

Siem Reap

Na twee dagen zit ons verblijf op Koh Rong Samloem er helaas op en gaan we weer met de Speed Ferry terug naar Sihanoukville. Vanaf de pier nemen we een taxi naar het vliegveld van Sihanoukville, waar we met Cambodia Angkor Air naar het plaatsje Siem Reap vliegen. Onze laatste twee nachten verblijven we in het Cyclo d'Angkor Boutique Hotel. Dit hotel is echt fantastisch en kan ik iedereen aanraden. Bij het hotel regelen wij een tuktukchauffeur die ons de volgende dag zal vervoeren bij de tempels van Angkor.

We staan vroeg op en na een lekker ontbijt gaan we met de tuktuk eerst naar de plek waar je je ticket moet regelen voor de tempels van Angkor. Er wordt daar een foto van je gemaakt en deze komt op je ticket. We beginnen de dag bij de bekendste tempel van Angkor, Angkor Wat. Het is erg warm en zonnig en er zijn veel toeristen, maar het is het zeker waard. Angkor Wat is echt heel mooi en indrukwekkend. We lopen hier ongeveer een uurtje rond en maken foto's.

Angkor Wat
Angkor Wat


Dan is het weer tijd om naar het volgende tempelcomplex te gaan, Angkor Thom. Onderweg naar Angkor Thom komen we aapjes tegen die er in het wild leven en Aziatische olifanten die gebruikt worden voor toerisme. De ingang van Angkor Thom is al een bezienswaardigheid op zich. Tientallen prachtige boeddhabeelden staren je aan als je richting de poort van Angkor Thom rijdt. In Angkor Thom zijn verschillende tempels, maar de mooiste vinden wij de Bayon tempel.
De Bayon tempel inlopen
De Bayon tempel inlopen


Als afsluiter bezoeken wij Ta Phrom. Deze eeuwenoude tempel bevindt zich in een bos en het bijzondere aan deze tempel is dat de gigantische bomen op de bouwwerken zijn gaan groeien. Je kunt deze bezienswaardigheid kennen van Tomb Raider.

De rest van de middag genieten we nog van het mooie zwembad bij het hotel en 's avonds eten we heerlijke Amok. Ook de dag erna relaxen we aan het zwembad. De zon schijnt volop. In de namiddag nemen wij de tuktuk naar het vliegveld van Siem Reap en we vliegen weer met Cambodia Angkor Air naar de hoofdstad van Thailand, Bangkok. Hier moeten we een paar uurtjes wachten tot we weer met Ukraine International Airlines terug kunnen vliegen naar Brussel.

Ik vond Cambodja erg mooi. De mensen zijn erg vriendelijk en er is nog heel veel prachtige, ongerepte natuur te vinden. Ondanks de verschrikkelijke gebeurtenissen die nog niet zo lang geleden hebben plaatsgevonden is Cambodja erg in opkomst en denk ik dat het land in de toekomst net zo populair zal zijn als Vietnam en Thailand. Lees ook mijn vakantieverhaal over Vietnam.

Geschreven door Roos

Heb je interesse in een reis naar Cambodja? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Cambodja, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen