Gjirokastra

Uitzicht op Gjiokastra Albanie
Uitzicht op Gjiokastra Albanie

Gjirokastra ligt in het zuiden van Albanië en is de hoofdstad van Gjirokastër (district). De stad heeft zo'n 20.000 inwoners, dit was eerder wel anders. Omstreeks 1880 woonden er 6.000 mensen in de stad, 11.000 rondom 1950, 43.095 in 2009 en weer 19.570 in 2011. Gjirokastra is een van de oudste steden van heel Albanië. Ook staat het wel bekend als de stad met de duizend trappen en de huizen die gebouwd zijn in typisch Albanese stijl. Gjirokastra is ook een museumstad, waar iedere cultuurliefhebber zijn hart op kan halen. De smalle straatjes, straten die geplaveid zijn met kinderkopjes, middeleeuwse huisjes en een imposant kasteel geven je het gevoel in een middeleeuws dorpje rond te wandelen. Het klokkentorentje op het kasteel, dat gelegen is op een berg, is het herkenningspunt van Gjirokastra. Dit torentje is van alle kanten zichtbaar. Het historische gedeelte van de stad staat sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Heb je weinig kennis van AlbaniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Gjirokastra
Plaatsen in de buurt van Gjirokastra:

Ervaringen

Jan Pijpker op 17 mei 2018 plaats: Gjirokastra, reisperiode: augustus 2017

De plaats Gjirokaster is een van de mooiste plaatsen die ik heb bezocht. Er staat een prachtig kasteel en er is een bazar die er weer mooi uit gaat zien. De plaats Bitrunt ( opgravingen ven een Romeinse nederzetting ) en mooie stranden zijn niet ver. Maar het meest bijzondere : de camping van Gjirokaster. twee jonge mensen hebben er iets moois van gemaakt en je kunt er 's avonds heerlijk op hun terras eten. De wijn maakt grootvader uit de druiven van de wijngaard er naast. Verder zijn er oud-christelijke kerken in de buurt. En het leven is nog langzaam en de prijzen laag. Ga er heen, voor de grote massa komt. Of zoals de mevrouw van de VVV zei: Jullie zijn precies op tijd.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
M.F. Menting op 4 november 2014 plaats: Gjirokastra, reisperiode: november 2014

Gjirokastra is een bergstadje,waar overal piepkleine straatterrasjes zijn en de bewoners je graag van dienst zijn. Imposante Ottomaanse huizen,waar reeksen kussens langs de wanden,porceleinen muurkachels,houten etensliftjes en een weids uitzicht over de stad en de vlakte,doen je vergeten dat je in Europa bent.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
Helen Conijn Kudelstaart op 28 juli 2014 plaats: Gjirokastra, reisperiode: juli 2014

Gjirokastra is gewoon een heerlijke plaats om te banjeren, museumpje, terrasje, kasteel bezoek en winkelstraatjes te bezoeken

 • Algemeen 8
Tonia op 29 oktober 2012 plaats: Gjirokastra, reisperiode: mei 2012

Gjirokastra is een prachtig stadje in het zo onbekende Albanië, gelegen in de bergen. Prachtig voorbeeld van Ottomaanse bouwstijl met een hele prettige sfeer. Het barst er van de restaurants waar het eten heerlijk is tegen een voor ons onbegrijpelijke prijs. Voor 7 Euro heb je lekker gegeten met 2 glazen wijn erbij, de Albanese wijn is zeer smakelijk. Er zijn meerdere musea, het fort boven de stad en het geboortehuis van Envar Hoxha de dictator die Albanië ruim 30 jaar volledig afgesloten heeft van de rest van de wereld. Voor een ieder die eens iets anders wil: Albanië en Gjirokastra zijn absolute aanraders. Ik heb nog nooit zo'n positieve vakantieervaring gehad gezien de onbekendheid van het land.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Gjirokastra

Citadel van Gjirokastra (Gjirokastra)

Citadel van Gjirokastra
Citadel van Gjirokastra

De citadel in Gjirokastra is in de 13e eeuw gebouwd en kijkt op een strategische plek over de stad en de vallei van de Drinos rivier uit. De citadel is ooit gebouwd om de stad te kunnen controleren en te versterken in tijden dat dat nodig was. Er zijn de afgelopen eeuwen uitgebreide renovaties gedaan. Ook breidde de regering van koning Zog de gevangenis van het kasteel uit in 1932. Deze werd intensief gebruikt door de regering en werd voornamelijk gebruikt om politieke gevangenen in te huisvesten tijdens het communistische regime. Via een steil weggetje vanuit het oude centrum loop je er heen. Het uitzicht vanaf hier is adembenemend.

Huis van Hoxha (Gjirokastra)

Huis van Hoxha
Huis van Hoxha

Het huis van Hoxha is nog steeds te bezichtigen in Gjirokastra. Enver Hoxha werd in 1908 geboren in Gjirokastra en overleed in 1985 in Tirana. Hoxha was de communistische leider van Albanië van 1944 tot en met 1985. Hij probeerde het land volledig te isoleren van alle andere landen in de wereld, hierdoor wist hij het land economisch helemaal naar de afgrond te voeren. Ook zorgde hij ervoor dat Albanië een atheïstische staat werd. Dit is een staat waarin religie verboden is. In het huis van Hoxha is tegenwoordig een klein museum gevestigd.

Oorlogsmuseum (Gjirokastra)

Oorlogsmuseum
Oorlogsmuseum

In de Citadel in Gjirokastra is een oorlogsmuseum gevestigd. In het museum zijn buitgemaakte artilleriestukken te zien. Ook voorwerpen van het communistische verzet tegen de Duitse bezetting uit de Tweede wereldoorlog zijn er te bezichtigen. Een bijzonder stuk uit het museum is de United States Air Force Lockheed T-33. Dit vliegtuig werd waarschijnlijk gedwongen tot landen in december 1957. Er zijn echter ook verhalen dat het vliegtuig gewoon motorpech kreeg en hier landde. Naast dat je het museum hier kan bezoeken, is een wandeling door het kasteel ook aan te raden.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van AlbaniŽ bekijken.

Vervoer

De stad ligt niet in de buurt van een vliegveld. De snelste manier om er met het vliegtuig te komen is door te vliegen op Ioannis Kapodistrias Airport in Kerkyra in Griekenland. Vanuit daar is het nog twee en een half uur rijden naar de stad. Om in Gjirokastra te komen kan je ook vliegen op Tirana en vanuit daar de bus nemen naar Gjirokastra. Natuurlijk is het op het vliegveld ook mogelijk een auto te huren. Het is dan wel nog zo'n drie uur rijden. Gjirokastra ligt vlakbij de snelweg richting steden als Tepelena in het noorden van het land en de Dropull regio en de Griekse grens.

Geschiedenis

Gjirokastra was in 1420 nog Grieks en had de naam Argyrocastron. In dat jaar werd de stad bezet door de Turken, die er bleven tot ongeveer 1912. De Grieken hebben meerdere pogingen gedaan de stad weer te heroveren, dit lukte alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Italianen hadden de stad inmiddels weten te bezetten, de Grieken wisten die weer te verdrijven. Enver Hoxha, met als geboorteplaats Gjirokastra, was in die tijd de stalinistische heerser in Albanië en sloot het land tot zijn dood (1985) af van de rest van de wereld. Begin jaren '90 stuurde het volk het onderdrukkende regime pas weg.

Heb je interesse in een reis naar Gjirokastra? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Gjirokastra, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar AlbaniŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen